NaslovnaOružjeNovo OružjeSignalna ''olovka'' LP-102

Signalna ”olovka” LP-102

Na nama prijateljskom forumu My City Military, ”Fisherman” je jednom prilikom napisao komentar: ”Flare pen (Signalna olovka) je vrlo korisna stvar, ali ni toga nema kod nas. Obzirom da sam lovac i nauticar (rečni) mislim da je posedovanje tako nečeg korisno. Neko će pomisliti – pa šta će nam to. I ne treba… po lepom i sunčanom vremenu. To i služi za situacije koje nismo mogli da predvidimo a desile su se. Ko nije doživeo na Dunavu gustu maglu (bukvalno se ne vide prsti ispruzene ruke) ili “Salauku”, lako može da potceni moguće opasnosti”.

Komplet MK 79
Komplet MK 79

Naime, nakon što su britanski SOE i američki OSS još tokom Drugog svetskog rata u opremu operativaca uveli čuveni ”Stinger” – jednometne olovke-pištolje iz kojih se moglo ispaliti bojevo zrno, rodila se ideja da se na istom principu proizvede i jednosavno i lagano sredstvo za ispaljivanje signalnih raketa. Ovde se prvenstveno mislilo na katapultirane pilote i mornare potopljenih brodova koji bi svetlosnim signalom spasiocima označili svoju poziciju.

Bugarski komplet
Bugarski komplet

Široka primena vojnih ”signalnih olovki” zabeležena je naročito tokom Vijetnamskog rata. ”Borbeni elementi” povezani sa ”Centralom za komandu i kontrolu” (CCC, Command & Control Central) korišćeni su kao pojačanje i pomoć pri izviđačkim misijama. Pripadnici timova ”Grupe za studije i osmatranje komande za vojnu asustenciju” (”savetnika”, Military Assistance Command, Studies and Observations Group, Recon Team,  MACV-SOG Recon Team) su u džepu na desnoj nogavici borbenih pantalona nosili po jedan komplet lansirnih (signalnih) ”olovki” (Pen Launcher Kit).

U suštini, radilo se o osvetlavajućem kompletu Mk.79 Model 0 (Mk 79 Mod.0 illumination signal kit), pilotskom signalnom komletu Mk.79 Model 2 (US Military MK 79 Mod 2 Pilot Signal Kit) ili mornaričkoj Mk.31 Model 0 ”olovci” za lansiranje svetlećih patrona (MK 31 Mod 0 Naval Pen Flare Launcher Kit). Američke specijalne jedinice, vazduhoplovstvo i mornarica nastavili su do danas da koriste Pen Launcher Kit. Na snimku američkog mornaričkog fotografa Lt. Chad A. Dulac-a ovekovečen je ”pripadnik Provincijalnog tima za rekonstrukciju Farah, Afganistan (Provincial Reconstruction Team, PRT Farah), stariji narednik Concordio Borja Jr, kako demonstrira izviđačima Nemeza voda 4. eskadrona 2. konjičkog puka (Nemesis Troop, 4th Squadron, 2nd Cavalry Regiment) rukovanje olovkom za signalizaciju na poligonu za trening streljačkim oružjem Pozadinske baze Farah. Uopšte, različiti  tipovi signalnih olovki masovno su korišćeni i tokom operacije Enduring freedom.

Nakon, vojne, olovke za izbacivanje patrona uskoro su našle i civlnu primenu. Danas se proizvode za lovce, planinare, turiste i sve one koji se mogu izgubiti i zatražiti pomoć.

Zanimljivo je da se za oblasti u kojima su česti medvedi, proizvode olovke kalibra 15 mm (patrona sa obodnim paljenjem) koje ispaljuju signalne patrone (signal flares) ali i patrone koje bukom, bljeskom pa i udarcem (noise-making bear bangers) služe da uplaše i oteraju nasrtljivog medveda.

Signalni komplet LP-102
Signalni komplet LP-102

Danas, recimo, američka kompanija SECURITY SIGNALS INC, Ordnance products, proizvodi signalni komplet za višebojnu svetlost Mk.135 (Multicolor MK 135), signalni komplet bele svetlosti Mk 142 (White Mk 142) i signalni komplet sa zelenim osvetljenjem Mk.108 (Green Mk 108).

Na komercijalnom tržištu su česte signalne olovke – bugarske proizvodnje, verovatno nastale adaptacijom vojnog kompleta. Bugarsko vazduhoplovstvo je, naime, svoje pilote snabdevalo signalnim olovkama sa piro-patronama bele, zelene, plave, oranž i crvene boje.

signalni koplet LP-102
Signalni komplet LP-102

No, vratimo se na domaći teren. Zahvaljujući našem saradniku Najdenu, dobili smo fotografiju signalnog kompleta koji sadrži olovku-lanser i 8 piropatrona. Komplet se nalazi u crvenoj plastičnoj futroli; na jednoj strani je utisnuto uputstvo za upotrebu na engleskom, a na drugoj – na srpskom jeziku, ćirilicom. Prema informacijama koje smo dobili, radi se o kompletu LP-102, namenjenom vojnim pilotima.

Lanser je krajnje jednostavne konstrukcije; na prednji, otvoreni deo olovke (cevi) uvrne se piro-patrona. Palcem se povlači kružna ručica, čime udarač sa udarnom iglom sabija udarnu oprugu. Otpuštanjem ručice, energija sabijene opruge potiskuje udarač unapred i igla aktivira kapslu piro-patrona. Za razliku od inostranih primeraka, domaća olovka nema poprečni žleb kako bi se, zaokretanjem ručice, udarač mogao držati u zapetom položaju. Na žalost, o ovom delu opreme malo se zna. Primera radi ostaje otvoreno pitanje ko je proizvođač kompleta LP-102. Možemo samo pretpostaviti da je to bila bivša ”Fabrika vojnih i namenskih proizvoda 4. novembar” iz Mojkovca, koja je inače prozvodila piro-patrone za RViPVO bivše JNA. No, možda se radi i o prizvodu ”Krušika”, koji je i bio osnivač fabrike u Mojkovcu.

Piropatrone LP-102
Piropatrone LP-102

Svaka informacija o ovom domaćem kompletu svakako je dobrodošla.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave