NaslovnaAvijacijaBritanska vojska predstavila novi AH-64E Apač

Britanska vojska predstavila novi AH-64E Apač

Radovi se odvijaju ubrzano da se Apač AH-64E, novi jurišni helikopter britanske vojske, stavi u službu.

Pedeset letilica Apache AH-64E verzije 6 kupljeno je od Sjedinjenih Država kako bi se obezbedila najsavremenija jurišna avijacija koja će biti ključni element borbe vojske u narednim decenijama.

AH-64E zamenjuje Apač Mk.1, koji je ušao u službu 2001. godine i koristio se u Avganistanu i Libiji. AH-64E od Boeinga ima novi pogon i lopatice rotora za poboljšanje letačkih performansi. Poboljšani su nišani i senzori kao i komunikacioni sistemi za deljenje podataka sa drugim helikopterima, bespilotnim letilicama i kopnenim snagama. Takođe su ugrađeni dijagnostički sistemi za održavanje.

Vazduhoplovni korpus 3. puka, deo borbenog tima 1. vazduhoplovne brigade, biće prva jedinica koja će koristiti AH-64E, sa inženjerima i posadom koji će ići na kurseve obuke u SAD kako bi se pripremili za upravljanje helikopterom, a testiranje leta je već u toku.

Komandujući oficir 3 Regt AAC-a, potpukovnik Simon Vilsei, rekao je: „AH-64E Apache je jurišni helikopter 21. veka koji je ubojitiji, agilniji, izdržljiviji i integrisaniji. On će poboljšati način na koji se vojska bori.

Specijalista za komunikacije, kaplar Dilan Džons, radi na programiranju računarskih sistema aviona sa informacijama potrebnim za izvršavanje misija.

„Novi softver za planiranje misije na AH-64E je daleko superiorniji“, rekao je on. „Daje nam preciznost u planiranju misije i daje helikopteru mnogo više informacija čineći velike olakšice posadi u borbi. Uzbudljivo je biti na čelu tranzicije na AH-64E, jer postavljamo trend koji druge eskadrile prate kako se menjaju.“

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave