NaslovnaIstorija10 najpoznatijih žena špijuna

10 najpoznatijih žena špijuna

Svet se vrti oko špijuna poput Džejmsa Bonda, ali kada su u pitanju žene špijuni, koliko imena vam padne na pamet? Bilo je nekih neverovatnih heroina u špijunaži a možda niste nikad čuli za neke od njih. Evo lista od 10 najpoznatijih.

1. Anna Chapman

Ruska špijunka i manekenka Ana Čepmen bila je navodno deo ruskog špijunskog lanca koji se godinama infiltrirao u SAD. Čak je preko twitter-a ponudila brak uzbunjivaču iz NSA Edvardu Snoudenu. Iskoristila je svoj status modela da dobije pristup tajnim vladinim informacijama i tajnama, i konačno je deportovana u Rusiju gde postaje TV zvezda.

2. Ana Montes

Gospođa Montes je bila špijun kubanske vlade i počela je da radi u SAD 1985. godine u Odbrambenoj obaveštajnoj agenciji (DIA). Stručnjak za sve vezano za Kubu, Ana je imala fotografsko pamćenje i s lakoćom je pamtila dokumente. Čak je prošla i poligrafsko testiranje u SAD, ali nažalost još 2002 je osuđena na 25 godina.

3. Josephine Baker

Veoma interesantna životna priča. Verovatno već znate da je Džozefin Bejker bila čuvena plesačica i pevačica 1920-ih?

Da li ste znali da je bila špijun, tokom Drugog svetskog rata u ime francuskog pokreta otpora, švercujući poruke u svojim notama?

4. Stephanie Rader

Dete poljskih imigranta u Ohaju, Stefani Rader se pridružila ženskom pomoćnom korpusu armije SAD 1942 (WAC). pre nego što je regrutovana u Kancelariju za strateške službe (OSS). Gašenjem OSS-a odmah posle Drugog svetskog rata nastaju nezavisna CIA i Stejt Departmentov INR.

Pretvarajući se kao žena koja traga za izgubljenim članovima porodice u ratu, zaposlila se u Američkoj ambasadi. Tajno je prikupljala informacije o kretanju ruskih trupa, političkoj statistici i policiji. Stalno izgledavši prosečno u običnoj odeći i bez pištolja. Tako se to radi u realnom svetu, zar ne?

5. Nancy Wake

Na prvi pogled, Nensi je bila samo svakodnevni novinar. Nakon udaje za bogatog francuskog industrijalca, pridružila se redovima francuskog visokog društva. Kao pionir francuskog pokreta otpora, Vejk je uspostavila linije komunikacije između pokreta otpora i britanske vojske, spasavajući laži saveznika na tom putu.

Prema nekima, ova osvetnica je ubila mnoge nemačke vojnike a jednog čak i golim rukama. Jedna je od najodlikovanijih žena tokom Drugog svetskog rata. Više o Nensi možete pročitati ovde.

6. Melita Norwood

Melita je počela u pisarnici u Britanskoj asocijaciji za istraživanje obojenih metala još 30-ih godina da bi napredovala do pozicije sekretara. Zanimljivo je da je BNF ustvari bila prikrivena organizacija.

Bavila se prikrivanjem britanskog programa nuklearnog oružja poznatog kao projekat legura cevi. Verovala je u komunističke vrednosti Sovjeta i stoga se uključila u KGB, ostajući u objektima BNF-a posle radnog vremena i preturajući po fajlovima iz sefova i šaljući kopije rukovodiocima KGB-a.

7. Noor Inayat Khan

Noor Inayat Khan je bila prva britanski indijski špijun, kao i prva žena radija. Pod kodnim imenom Madeleine, Noor je radila za rezidencijalni pokret u Parizu, izbegavajući hvatanje glatkim i brzim čestim selidbama.

Kada ju je uhvatio Gestapo, odbila je da preda bilo kakve informacije i na kraju ju je nacistička policija mučila do smrti. Više o Noor možete pročitati ovde.

8. Christine Granville

Kraljica lepote koja je postala špijunka, Kristin Granvil je bila model pre nego što se umešala u Drugi svetski rat. Prenoseći poruke savezničkim snagama kroz Poljsku, Kristin je rizikovala svoj život dok je spašavala vojnike od pogubljenja a vešto je koristila svoju lepotu i šarm u izvršavanju zadataka.

Bila je inspiracija za Bond devojku koju je igrala Eva Green u delu pod nazivom Casino Royale.

mata hari

9. Mata Hari

Pravo ime Margaretha Geertruida MacLeod. Tajni špijun sa lažnim identitetom egzotične azijske plesačice zvuči kao priča iz filma, ali to je bio pravi život za gospođicu Hari, koja je obišla Evropu izvodeći plesne predstave i pripovedajući ekstravagantno preuveličane priče o svom životu. Holanđanka koja je radila za Nemce tokom Velikog rata.

Bila je zavodljiva i ubedljiva, preteča starleta, radila je i kao i maserka savezničke opozicije. Imala je afere sa visokim vojnim zvaničnicima i izvlačila tajne od njih, ipak na kraju je otkrivena a saveznici su je streljali.

10. Virginia Hall

Virdžinija je bila američki špijun čvrst kao stena. Tokom Drugog svetskog rata radila je za preteče sadašnje CIA – OSS kao i za britansku izvršnu službu za specijalne operacije SOE.

Vodeći agent u mnogim scenarijima od spasavanja ratnih zarobljenika do regrutovanje antinacističkih špijuna. Bez obzira na težinu zadatka bio je to lak posao za gospođu Hol. Odlikovana od strane Amerike, Britanije i Francuske.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave