NaslovnaMornaricaPodvodno-kopneni automat ADS

Podvodno-kopneni automat ADS

Tokom 1971 godine u naoružanje borbenih ronilaca  VMF SSSR uvedeno je oružje za dejstvo pod vodom – specijalni podvodni automat (Автомат Подводный Специальный) 5,66 mm APS i specijalni podvodni pištolj (Специальный Пистолет Подводный) SPP-1. Po tada dostupnim pokazateljima, ovo oružje je bilo superiornije nad inostranim modelima ili u svetu nije mi postojalo značajnijih analognih rešenja.

automat APS
automat APS
metak 5-66x39
Metak 5-66×39

No na fonu visokih tehničko-upotrebnih karakteristika, vremenom su sve više počeli da se uočavaju nedostaci, poput malog resursa cevi, velikih gabarita i mase, ograničenog borbenog kompleta i krajnje ograničenog efektivnog dometa na kopnu. Uočeni nedostaci su proanalizirani od strane stručnjaka i početkom XXI veka je započet rad na municiji koja bi svojom efektivnošču otklonila navedene mane.

automat A91-M
automat A91-M

Početkom 2005 tulski Projektno-konstruktorski tehnološki institut mašinogradnje (TPKTIMaš)  dovršio je rad na specijalnom podvodnom metku (подводный специальный патрон) PSP koji se bazirao na čauri standardne službene municije 5,45×39 mm. Novi PSP metak opremljen je čeličnim zrnom dužine 53 mm i mase 16 grama. No, veći deo projektila  nalazi se u čauri tako je ukupna dužina metka identična sa dužinom službene municije 5,45×39 mm, što omogućava korišćenje standardnih okvira automata AK-74. Pri dejstvu automata ADS municijom PSP pod vodom, ispaljeni projektil se brzo stabilizuje zbog nastale kavitacione šupljine koja se stvara oko njega pri kretanju zahvaljujući zaravnjenju na vrhu. U svakom slučaju, postignut je cilj da metak PSP po efektivnosti znatno prevazilazi 5,66×39 mm MSP, konstruisan za stari podvodni automat APS. 

Oko nove, PSP municije, konstruktor TPKTIMaš Jurij Danilov (Юрий СергеевичДанилов) je iste, 2005 godine, razradio dvonamenski specijalni automat ADS (Автомат Двухсредный Специальный), koji podjednako efikasno može dejstvovati pod vodom i na kopnu. Oružje je konstruisano na bazi ”automata-bacača granata” (Автоматно-гранатометный комплекс) А-91М Grjazeva (Василий Петрович  Грязев, 1928-2008). To znači da se radi o oružju na bull-pup šemi, sa maksimalnim korišćenjem plastičnih masa pri izradi delova, principu rada na bazi pozajmice barutnih gasova i izbacivanjem čaura unapred, kroz kratku cev koja je postavljena sa desne strane cevi i pruža se do zadnje osnove ručice za transport oružja. Sistem pozajmice gasova ima regulator za izbor režima u zavisnosti od okruženja (voda-vazduh).  

Na automat ADS se može montirati podcevni bacač granata kalibra 40 mm kao  i različita dodatna oprema (optički nišani, lampa i sl). Takođe, poseduje mogućnost postavljanja prigušivača, skrivača plamena i uređaja za dejstvo manevarskom municijom. Automat ”guta” standardnu, 5.45х39 mm (7N6, 7N10, 7N22 i dr.), i specijalnu, podvodnu municiju 5,45х39 PSP. Prilikom izmene okvira, u zavisnosti od metaka kojima je napunjen, treba podesiti regulator na sistemu pozajmice gasova. Za obuku i vežbanje strelaca konstruisan je školski podvodni metak PSP-U, koji ima bronzano zrno mase 8 grama sa manjim dometom i umanjenom probojnom moći. Povesni basač dejstvuje granatama VOG-25 a za opaljivanje se koristi obarača smeštena u luku  branika, ispred osnovne obarače. 

ADS je tokom 2009 godine prošao trupna ispitivanja u jedinicama specijalne namene ruske ratne mornarice (VMF) i, prema postignutim rezultatima, navodno je prevazišao ne samo 5,66 mm APS nego i 5,45 mm AK-74. Prema nezvaničnim izjavama, planira se da u budućnosti ADS delimično zameni automate Kalašnikova u naoružanju specnaza VMF i drugim jedinicama čiji zadaci podrazumevaju i dejstva pod vodom. 

TTZ ADS
  • Metak za dejstva na kopnu – 5,45×39 mm (7N6, 7N10, 7N22 i dr.) i PSP-U
  • Kalibar – 5,45 mm
  • Kalibar podvesnog bacača – 40 mm
  • Masa zrna – 16 g
  • Masa sa podvesnim bacačem granata – 4,6 kg
  • Dužina – 660 mm
  • Dužina cevi – 415 mm
  • Kadenca – 600-800 metaka/min
  • Početna brzina zrna (Vo) – 900 m/s (7N6)
  • Početna brzina zrna (Vo) – 333 m/s (PSP)
  • Početna brzina zrna (Vo) – 430 m/s (PSP-U)
  • Najviši nišan na kopnu – 600 m
  • Najviši nišan pod vodom – 25 m
  • Maksimalni domet 25 m na dubini od 5 m
  • Maksimalni domet 18 m na dubini od 20 m

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave