NaslovnaNovostiUkrajinski specijalci pokušavaju da obore ruske dronove gađajući ih automatima iz malih...

Ukrajinski specijalci pokušavaju da obore ruske dronove gađajući ih automatima iz malih aviona [VIDEO]

Upečatljivu i veoma čudnu novu taktiku, čini se da ukrajinska vojska primenjuje na bojnom polju.

Nestadardni napori Ukrajinaca da pronađu nove načine da se nose sa bezbroj ruskih dronova sada imaju novi pristup. Na internetu su se pojavili video snimci koji pokazuju kako ukrajinski vojnici neutrališu neprijateljske bespilotne letelice (UAV) leteći na lakim letelicama.

Još ne znamo mnogo detalja o ukrajinskoj taktici, ali je u predmetnom snimku Kijev koristio avion ukrajinske proizvodnje Aeroprakt A-22. U prošlosti su takvi avioni korišćeni za misije bespilotnih kamikaza napada na ruske ciljeve.

Ukrajinci idu u lov na dronove sa malim avionima

Tačnije, video koji je postao viralan prikazuje ukrajinsku trenažnu misiju kako „lovi” neprijateljske bespilotne letelice uz pomoć lake letelice A-22. Ukrajinski vojnik se vidi kako mecima iz svog oružja pogađa mali bespilotnu letelicu iz neposredne blizine.

Desno u kabini je pilot ukrajinske letelice, dok levo od njega sedi ukrajinski vojnik, koji očigledno mora da ima ogromne sposobnosti ciljanja da bi uspešno završio takve misije.

Prema ukrajinskim izveštajima, ova nova taktika je ideja Odbrambene obaveštajne službe (GUR) Ukrajine, iako zvanično pomenuta služba nije dala nikakav komentar ili potvrdu.

Takođe se navodi da je služba kupila dotični avion A-22 za 35.000 dolara, ali je taj novac prikupljen donacijama. Dakle ukoliko je cena letelice oko 90.000 dolara, može se zaključiti da je u pitanju polovna letelica.

Na snimku se čini da ukrajinski strelac koristi automat tipa Maljuk, koji najčešće koriste jedinice za specijalne operacije ukrajinske vojske. Što se tiče aviona Aeroprakt A-22, on se smatra veoma lakom, višenamenskom i jeftinom letelicom.

aeroprakt a 22
aeroprakt a 22

A-22 se pravi u Ukrajini, u pitanju je dvosed, a koristi kontrolni sistem sa 3 ose, dajući pilotu potpunu kontrolu nad avionom.

A-22 koristi flaperone umesto krilaca i zakrilaca, dajući zastoj od 52 km/h sa flaperonima potpuno spuštenim. Komplet dolazi sa Rotax 912UL od 80 KS ili sa Rotax 912ULS od 100 KS. U SAD ga nazivaju i Valor dok u Birtaniji Foxbat.

Ukrajinci su u prošlosti modifikovali takav avion za nepovratnu misiju protiv ruske fabrike dronova Šahed. Konkretno, Kijev je stavio eksploziv u A-22 i poslao ga u bespilotnu misiju kamikaze protiv ruske mete.

Dron baziran na lakom avionu Aeroprakt A-22 bio je sposoban da preleti 1.200 km kroz rusku protivvazdušnu odbranu kako bi isporučio potencijalno stotine kilograma eksploziva sa visokom preciznošću.

Nova ideja o eksploataciji aviona A-22 za misije protiv ruskih bespilotnih letelica začeta je zato što Ukrajina nema dovoljno sistema protivvazdušne odbrane da obori sve ruske neprijateljske dronove, posebno izviđačke bespilotne letelice ruskih snaga.

Ovi dronovi lete 4 do 6 sati iznad ukrajinskih oblasti, prikupljajući informacije za njihovo naknadno bombardovanje ruskim projektilima.

3 KOMENTARA

  1. Pa…ako imaju goriva da se vozikaju po Ukr.satima dok ih love i ruski pvo-i onda ok, al ne verujem da je ok 😁

  2. Vratit ce se Kraguj (J-20) opet u modu! 2 x7,7mm+1000 metaka, 2 sacasta lansera sa ukupno 24 rakete 57mm, samo treba na bg 57mm staviti blizinski upalj. i jos neki FLIR na avionu za nocno letenje i uocavanje ciljeva.

    1
    1

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave