NaslovnaOružjeTop 5 neobičnih ruskih metaka

Top 5 neobičnih ruskih metaka

Ruska državna korporacija Rosteh (Ростех, State Corporation for Assistance to Development, Production and Export of Advanced Technology Industrial Product Rostec) objedinjava preduzeća u kojima se decenijama razvijaju i proizvode različite vrste ručnog oružja i odgovarajuće municije. Naime, kreacija bilo kog ručnog oružja počinje od municije i ona diktira razvoj čitavog projekta. 

Rosteh je napravio listu top 5 neobičnih metaka koje proizvode preduzeća u sastavu ove državne korporacije.

Izdvojeni su najtiši, najduži, minijaturni meci i svetleća sačma, a takođe metak sa dva zrna, saopšteno je u informativnoj službi „Rosteha“.

Najtiši: municija za bešumni pištolј i pištolј-tabakeru

Konstruktori su se periodično vraćali ideji stvaranja bešumnog oružja, kao i odgovarajuće municije. Pionir u ovoj oblasti u SSSR bio je Igor Stečkin (Игорь Яковлевич Стечкин, 1922-2001), koji je početkom 1950-ih po nalogu KGB-a razvio poseban uređaj za tiho pucanje maskiran u – tabakeru. Naravno, u takvom uređaju nije bilo prostora za konvencionalni prigušivač, tako da je Stečkin koristio posebnu municiju pod oznakom SP-1 (СП-1). Suština rešenja je bila da su gasovi – glavni izvor pucnja – zadržavani u čauri pomoću specijalnog klipa. Tako se skoro u potpunosti eliminisao zvuk i blјesak.

Top 5 neobičnih metaka

Iako SP-1 nije ušla u masovnu proizvodnju, poslužila je kao osnova za razvoj čitave lepeze bešumne municije. Nešto kasnije pojavila se snažnija SP-2, a 1965. godine, inženjeri Centralnog istraživačkog instituta za preciznu mašinstvo (Центральный научно-исследовательский институт точного машиностроения, ЦНИИточмаш) stvorili su municiju SP-3, koja je bila opremlјena zrnom metka 7,62×35 mm. To je učinjeno u svrhu konspiracije – samo iskusni forenzičar mogao je utvrditi da nije pucano iz klasičnog Kalašnikova AKM, već iz specijalnog oružja. Metak 7,62×38mm SP-3 je primljen u naoružanje uz konstrukcije CNIItočmaša  kao što je specijalni malogabaritni pištolј MSP (Малогабаритный Специальный Пистолет Гроза) i izviđački nož iz koga se moglo i pucati, NRS (стреляющий нож разведчика, NRS i NRS-1) tulskog konstruktora Hlinina (Рафаил Дмитриевич Хлынин).

Konačno, osamdesetih godina prošlog veka pojavio se najsnažniji SP-4, pogodan za upotrebu i iz automatskog oružja. Ovom metku svoje “rađenje” duguje  PSS “Vul” (Пистолет специальный самозарядный ПСС Вул, ПСС-2), kreiran od strane dizajnera CNIItočmaša, Levčenka, Krilova, Petrova i Kornilove. (В. Левченко, Ю. Крылов, В. Петров, Е. Корнилова). Ovaj pištolј se i dalјe smatra jednim od najbolјih prigušenih (nečujnih) oružja u svetu. 

Najduži: zrna-igle za podvodne automate

Do početka sedamdesetih godina prošlog veka u CNIItočmašu je završen rad na specijalnom metku za primenu pod vodom, namenjenom podvodnom automatu APS (Автомат Подводный Специальный) koji su konstruisali Vladimir Simonov (Владимир Васильевич Симонов, 1935-2020), E. M. Simonova i Pjotr Sedjukov  (Пётр Иванович Сердюков).

Ovaj metak podseća na strelicu; dugačak je čak 150 mm, tri puta više od konvencionalnog metka za automat Kalašnjikova.

aps

Pod vodom, ciljna energija zrna kalibra 5,66 mm zavisi od dubine pod kojom dejstvuje. Na dubini od 5 metara meta se može pogoditi na 30 metara, na dubini od 20 metara – na 20 metara, a na dubini od 40 metara domet je samo 10 metara. Ali čak i na graničnim dometima, ovaj metak može pogoditi protivnika i  probiti ronilaćko odelo ili poli(metil metakrilat)  (organsko staklo) deblјine 5 mm.

APS je primenlјiv i na kopnu, ali u normalnom okruženju ovo oružje je pogodno samo za samoodbranu – ima domet do 100 metara. Dizajniran za dejstvo u vodi, mehanizam puške se na kopnu brzo haba tako da se računa da je u stanju da uspešno ispali najviše 180 hitaca.

Najminijaturniji: sićušan ali “zao” metak

Zanimljivo sovjetsko rešenje predstavlja i pištolj PSM (Пистолет самозарядный малогабаритный) kalibra 5,45×18 mm Tihona Lašnjeva (Тихон Иванович Лашнев, 1919—1988), Anatolija Simarina (Анатолий Алексеевич Симарин, 1936—1991) i L. L. Kulikova. Ovo kompaktno oružje razvijeno je za pripadnike KGB i MUP 1974. godine. Čak i danas, PSM nije inferiorniji u odnosu na moderne malogabaritne blizance. Popularan je zbog kvaliteta kao što su pouzdanost, preciznost, i, naravno, kompaktne dimenzije. PSM se smatra najtanjim pištolјem na svetu – njegova širina ne prelazi 18 mm.

5 neobičnih metaka

Da bi tako mali pištolј bio efikasno oružje, konstruktori su morali da naprave potpuno novi tip minijaturne municije. Tako je nastao malogabaritni metak sa centralnim paljenjem, MPC (малогабаритный патрон центрального боя, МПЦ), Municija 5,45×18 mm je najmanja u naoružanju ruske vojske. Uprkos svojoj skromnoj veličini, metak se pokazao prilično “zlim” – PSM može probiti zaštitni prsluk druge klase.

Dvostruki udarac: municija sa dva zrna

Sredinom 1970-ih, konstruktori u SSSR su razmišlјali o razvoju municije velikog kalibra sa vise zrna. Ideja je bila stvoriti metak sa dva zrna koji će imati dvostruko veću gustinu vatre bez potrebe za povećanjem kadence oružja. Može se samo zamisliti tek efekat metka sa pet zrna! Međutim, konstruktori su ipak ostali na konstrukciji municije sa dva zrna.. Čak i u fazi preliminarnih proračuna, postalo je jasno da je gotovo nemoguće istovremeno izbaciti veći broj projektila a istovremeno zadržati pouzdanost oružja.

5 neobičnih metaka

Konstruktori CNIItočmaša opredelili su se metak sa dva zrna a projekat je poneo naziv “Teoretičar”. Kao rezultat projekta, nastala je municija 12,7×108 mm 1SL i 1SLT(rasirni); (1СЛ, 1СЛT). Oba metka su usvojena 1984. ali nisu ušla u široku upotrebu. Konkretno, vojska nije prihvatila muniicju sa smanjenom probojnom moći i velikom disperzijom pogodaka. 

Prvi svetleći: lovački patron sa svetlećim elementom

Nedavno su inženjeri holdinga Tehnodinamika (Technodinamics) razvili inovativnu lovačku municiju koja je nazvana Šlajf-vektor (Шлейф-Вектор). Nјegovu specifičnost čini svetleći element koji omogućava da se vizualizuje let sačmanenog snopa i tako koriguje preciznost.

U patronu postoji poseban kontejner koji objedinjava sačmu sa svetlosnim elementom. Kada je ispalјen, kontejner se raspada na tri dela, oslobađajući sačmu i zapalјeni svetlosni element crvene boje koji prati snop, pokazujući putanju leta do 85 metara.

Karakteristike “Šlajf vektora” omogućavaju da se koristi ne samo iz klasičnih jednocevnih i dvocevnih pušaka ili pumparica, već i iz glatkocevnog (polu)automatskog oružja sa gasnim cilindrom ili inercionim zatvaračem. Novi patron se može koristiti iz oružja kalibra 12, sa dužinom ležišta 70 mm ili više.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave