NaslovnaIstorijaEngleski ugovor

Engleski ugovor

Engleski ugovor kao pojam poznavaoce oružja asocira na Koltov 1911 koji je isporučen Rusiji. Ovom prilikom pokušaćemo malo detaljnije da obradimo ovu temu i približimo je prosječnim ljubiteljima oružja.

Sam Kolt 1911 je djelo čuvenog konstruktora Džona Brauninga. Spada u oružja sa najdužim vijekom upotrebe ikada. Na sam pomen riječi “pištolj” prva asocijacija je svakako ovaj ljepotan. U službu u američku vojsku je zvanično usvojen 29. Marta 1911. godine kao “Model of 1911”. Promjenjeno mu je ime 1917. godine u “Model 1911”, da bi 1920-ih konačno dobio ime pod kojim ga i danas znamo “M1911”. Uz ovaj pištolj bi svakako mogla ići i ona narodna poslovica: “Bez starca nema udarca”.

I više nego suvišno je nabrajati raznorazne ratove, krize i žarišta u kojima je korišten, dovoljno bi bilo spomenuti Veliki rat, Drugi svjetski rat, Korejski rat, Vijetnam, Iransko-Irački rat, Afganistan, Irak, Siriju…

U američkim oružanim snagama ga je 1985. godine zamjenila Bereta M9, što je izazvalo velike podjele kod samih amerikanaca da li je ova zamjena opravdana ili ne, ali o tome nekom drugom prilikom. U našem okruženju Grčka vojska koristi M1911A1 koji je samo blago unapređenje izvornog 1911. Ovi pištolji su u veoma lošem stanju u grčkoj vojsci zbog prevelike eksploatacije.

Da se vratimo na temu, otkud ovaj amerikanac među rusima?

Vratimo se u predvečerje Velikog rata, Austrougarska kao izgovor za agresiju na Srbiju koristi atentat na svog prestolonaslednika Franca Ferdinanda i objavljuje rat Srbiji. Srbija znajući da nema kapaciteta da se odbrani obraća se Rusiji. Rusi su pretrpjeli strašan poraz u Rusko-Japanskom ratu (10. Februar 1904.- 05. Septembar 1905.) izgubivši pacifičku i baltičku flotu nakon čega Japan jača svoj uticaj na tom prostoru i izlazi iz tog rata kao nova svjetska sila. Ti događaji su doveli do ruske revolucije 1905. Ruski car Nikolaj II Romanov znajući da ulazak u novi rat velikih razmjera bi iscrpio Rusku imperiju i dodatno otežao stanje u državi ipak ulazi u rat stajući uz Srbiju. Znajući za lošu opremljenost vojske car naručuje oružje i ostali ratni materijal iz Sjedinjenih Američkih Država.

Zbog izrazito nedovoljnog broja pištolja i revolvera kupuju se u to vrijeme novi Koltovi 1911 u kalibru .45. Treba napomenuti da rusi nisu pravili tada ovu municiju pa kupuju određeni broj metaka za ove pištolje, kasnije će se ispostaviti da je taj broj mali da bi pištolji vidjeli neku veću upotrebu na frontu. Naručeno je oko 60 000 pištolja, a Kolt ih je isporučivao onim redoslijedom i u onom broju kako su isplaćivani. Ovi pištolji su proizvedeni kao komercijalni i takvi su slati u Rusiju. Ranije serije ovog ugovora na sebi nemaju nikakvih podataka koji bi upućivali na to da su namjenjeni ruskoj imperiji. Pištolji su isporučivani u serijskim brojevima između 21 000 i 89 000, svi pištolji ispred serijskog broja imaju oznaku “C” što govori da su komercijalni. Prvi pištolji su isporučeni u Februaru 1916. godine, a zadnji 1917 u vrijeme izbijanja revolucije i zbog nje je isporuka stala. Sveukupno je isporučeno oko 51 000 pištolja carskoj Rusiji. Kao što rekoh pištolji koji su u prvim serijama isporučeni nisu imali nikakve oznake da su ruski i mogu se otkriti samo tako što će se serijski broj poslati Koltu i zatražiti “istorijsko pismo” za taj pištolj, dok pištolji koji su u kasnijim serijama slati imali su na lijevoj strani rama natpis na ćirilici “ANGL ZAKAZЬ” što bi značilo “engleski ugovor”.

Ovu oznaku Kolt je stavljao na pištolje sa serijskim brojem iznad 50 000. Razlog zašto je stavljena oznaka “engleski ugovor” je u tome što je ruska vlada ovlastila J. P. Morgana kao agenta za ovu kupovinu, a ugovor je urađen preko engleza. Ovi pištolji kao št rekoh nisu vidjeli puno borbene upotrebe zbog nedostatka municije i loše logistike. Nakon revolucije 1917. godine viši “revolucionari” su ove pištolje imali kao statusni simbol. Dosta ovih pištolja je dočekalo Drugi svjetski rat u magacinima i ponovo korišteni zajedno sa M1911A1 koji su zajedno sa municijom došli u SSSR kroz “Lend Lease“ program. Poslije su ovi pištolji iz SSSR-a slati kao pomoć drugim komunističkim zemljama kao pomoć, pa su se pištolji našli u Kini, Vijetnamu i drugim državama. Zabilježeno je par slučajeva da su ovi pištolji donošeni ponovo u Ameriku kao ratni trofeji iz Vijetnama. Da ovi pištolji mogu pričati imali bi šta da kažu.

Mračna strana ovih pištolja

Kada je izbila revolucija 1917. godine u rukama “revolucionara” pored ostalih pištolja i revolvera iz carske Rusije našao se i ovaj Kolt. Zašt sam nazvao ovaj dio teksta “Mračna strana”? Razlog je to što su ovi pištolji korišteni u zločinačkom ubistvu Nikolaja II i čitave porodice Romanov. Tačnije korištena su 2 Kolta 1911, jedan je imao serijski broj 71905. Baš ovaj serijski broj je bunio istoričare pošto je pištolj sa tim serijskim brojem u to vrijeme već bio u službi u američkim oružanim snagama. Rješenje ove misterije je jednostavno. Kolt duplira serijske brojeve i samo dodaje onu oznaku “C” ispred serijskig broja na pištolje za komercijalno tržište.

Ne zaboravimo da su ovi “ruski” pištolji bili proizvedeni kao komercijalni i sa takvim serijskim brojem imamo sasvim drugu priču. Pored 2 Kolta 1911 u ovom strašnom zločinu korišteni su još 2 Mauzera 96 7,63mm, 3 Naganta 1878 9.4mm, 4 Naganta 1895 7,62mm, 1 SW RUSSIAN .44, 1 Browning 1900 7,65 i Browning 1906 6,35mm.

Jakov Jurovski je bio glavni odgovorni za ovaj zločin i imao je kod sebe jedan 1911 i jedan Mauzer C96. Po njegovom ličnom priznanju on je ubio Cara. Na kraju svega Nikolaj II i čitava porodica su kanonizovani i slavi ih čitav svjet, a Jakov Jurovski ostao je upamćen kao zločinac i krvolok. Završiću ovaj tekst rečenicom: ”Car je pobjedio”!

Napomena:
Prema drugim izvorima, u masakru je korišćeno 10 revolvera 7,62 mm Nagant M1895; Jurovski je, navodno, imao .45 Colt M1911 s.br. C 71.905 (proizvodnja 1916, što bi značilo da je pištolj bio sa natpisom “АНГЛ. ЗАКАЗЪ”) i 7,63 mm Mauser C-96 ser. br.167.177 (desetometni, proizvodnja 1914); konačno, Medvedev je posedovao 9mmBL Browning M1903 sa natpisom ”О.К.Ж”. Žrtve su dokrajčene bajonetima za puške 7,62 mm Winchester M1895/1915.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave