NaslovnaNovostiTribina Centra za obuku KoV i Centra za kulturu Požarevac

Tribina Centra za obuku KoV i Centra za kulturu Požarevac

Povodom predstojećeg Dana Kopnene Vojske, Dana Centra za obuku KoV, 16. novembra – datuma početka Kolubarske bitke, ali i završetka Velikog rata, Centar za kulturu Požarevac i CoKV organizovali su za polaznike predavanje o savremenim trendovima razvoja streljačkog naoružanja sa posebnim osvrtom na poslednje rezultate domaće vojne industrije u okviru projekata ‘’1500’’ i ‘’1500+’’. U prisustvu domaćina, zamenika načelnika CoKV, potpukovnika Vojislava Đorđevića i Dragog Ivića, diplomiranog producenta i direktora Centra za kulturu Požarevac, predavanje je održao naš stručnjak za streljačko naoružanje, saradnik ’’Medija centra Odbrana’’, Branko Bogdanović. 

Slušaoci su posebno bili zainteresovani za dilemu koja ne samo kod nas, nego i u svetu, vlada oko kalibara 7.62 i 5.56 mm (‘’srednji’’ i maloimpulsni’’ metak), kao i na prednosti nove municije 6.5mm i domaćeg konvertibilnog oružja M17. No, zanimljivo je koliko je kod nas jaka tradicija: vojnici, posebno budući snajperisti, najviše interesovanja su pokazali za municiju 7.9 mm, koja ima tradiciju dugu skoro jedan vek.

Zahvaljujući ljubaznosti domaćina i nepodeljene pažnje slušalaca, predavanje je proteklo u konstruktivnoj atmosferi. Nadamo se da će se ovakva praksa i saradnja nastaviti i u budućnosti. [ngg src=”galleries” ids=”12″ display=”basic_slideshow”]

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave