NaslovnaNovostiRuska vojska za 24 sata oborila 2 ukrajinska lovca MiG-29; Ukrajina: „Odgovoramo...

Ruska vojska za 24 sata oborila 2 ukrajinska lovca MiG-29; Ukrajina: „Odgovoramo netipičnim metodama“

Ruski PVO sistemi su u protekla 24 sata pokazali visoku efikasnost, prema tvrdnjama ruskog ministarstva odbrane, uspešno oborivši dva ukrajinska borbena aviona MiG-29 u rejonima Jasenovo i Selidovo Donjecke Narodne Republike.

Navođena bomba JDAM i dva višestruka raketna sistema američke proizvodnje HIMARS takođe su presretnuti i uništeni, tvrde isti izvori. Pored toga, u Donjeckoj Narodnoj Republici, Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti u roku od 24 sata neutralisane su 92 bespilotne letelice.

„Dva aviona MiG-29 ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva oborena su sistemima PVO u oblastima naselja Jasenovoe i Selidovo Donjecke Narodne Republike.

Tokom dana presretnuti su takođe i JDAM vođena vazdušna bomba i dva višestruka raketna sistema HIMARS američke proizvodnje. Pored toga, uništene su 92 ukrajinske bespilotne letelice“, navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva odbrane.

Od početka specijalne vojne operacije u Ukrajini, prema ruskom Ministarstvu odbrane, ruska protivvazdušna odbrana činila je značajnu količinu uništene vojne opreme Oružanih snaga Ukrajine, uključujući 574 aviona, 267 helikoptera, više od 13 hiljada bespilotne letelice, 473 protivvazdušna raketna sistema.

Uništeno je i 15.207 tenkova i drugih borbenih oklopnih vozila, 1.223 borbena vozila višecevnih raketnih sistema, 8.152 artiljerijska oruđa i minobacača, kao i 19.030 jedinica specijalnih vojnih vozila.

Komandant ukrajinske vojske najavljuje svojevrsnu specijalnu operaciju protiv ruskog ratnog vazduhoplovstva: „Daćemo asimetričan odgovor okupatoru“

Rusku avijaciju će netipičnim metodama loviti snage Kijeva, najavljuje glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine. General-pukovnik Oleksandr Sirski rekao je, povodom obeležavanja dve godine od početka ruske invazije, da će ukrajinska vojska odgovoriti „asimetrično“ i u vazduhu.

Izjava Sirskog dolazi samo dan nakon što je rusko vazduhoplovstvo izgubilo drugi po redu A-50 (ruski AWACS). Avion je oboren na 170 km od fronta iznad teritorije Krasnodarskog kraja, nemoguća udaljenost za zvanične karakteristike sistema Patriot, Himars i ostalih sredstava dobijenih od zapada.

zelenski i njegovi generali
Zelenski na sastanku sa nekadašnjim načelnikom operativnog odeljenja štaba Komande kopnenih snaga Oružanih snaga Ukrajine – Komarenkom (prvi s leva), komandantom Kopnene vojske – Sirskim i komandantom grupa trupa – Tarnavskim (desno) 8. juna 2023. (Foto: Kabinet predsednika Ukrajine)

„Mislim da ćemo u bliskoj budućnosti dati asimetričan odgovor ruskom okupatoru i u vazduhu. Goreće još ruskih aviona. Državno rukovodstvo čini sve što je moguće za to“, rekao je Sirski na Fejsbuku.

Rusku avijaciju će Ukrajinci loviti netipičnim sredstvima

Takođe preključe, ruski Su-34 se srušio u oblasti Hersona, tvrde ukrajinski mediji, čime je broj taktičkih letelica za koje ukrajinska protivvazdušna odbrana tvrdi da je uništila prošle nedelje povećana na sedam.

Nedavni crni niz za koje ukrajinski izvori tvrde da je strefilo rusko vazduhoplovstvo počeo je 22. decembra 2023. godine, kada je prema tvrdanjama Ukrajinaca njihova protivvazdušna odbrana istovremeno uništila tri borbena aviona Su-34 u okupiranoj zoni Hersonske oblasti.

Hrabra akcija ukrajinske vojske da približi protivvazdušni sistem srednjeg dometa frontu u početku je viđena kao jedinstvena i rizična operacija, ali izgleda da su ukrajinske jedinice protivvazdušne odbrane uspele da sastave scenario koji preti ruskim avionima čak i u njihovoj smatranoj bezbednoj zoni. Međutim, kao posledica ovog rizika, sa ruske strane danas je prijavljen uništen sistem Patriot.

ovo je ono sto izvor tvrdi da je pogodeno
ovo je ono sto izvor tvrdi da je pogodeno

Tako su Ukrajinci sredinom januara tvrdili da su oborili dva ruska strateška aviona (A-50 i IL-22M) iznad Azovskog mora, na udaljenosti većoj od bilo čega što su ranije pogodili. Sada daju nagoveštaje o novoj taktici ili novim mogućnostima, asimetričnim, koje možda omogućavaju gađanje vazdušnih ciljeva na većoj udaljenosti nego što je ranije bilo poznato, međutim bez ikakvih konkretnih odgovora i dokaza.

Povodom obaranja aviona A-50, juče 23. februara, analitičari ukrajinskog izdanja Defens ekspres naveli su da je daljina udara izvan karakteristika sistema Patriot, jedina mogućnost kojom bi Ukrajinci to mogli da urade je samo projektil sistem S-200M koji pogađa ciljeve na 240 km.

Međutim, za sada se na takvu mogućnost gleda sa velikom skepsom iako bi spadala u kategoriju asimetričnih i potpuno neočekivanih za Ruse.

Podsećamo da su ukrajinski i američki vojni stručnjaci uspeli da razviju takozvani FrankenSam – kombinacije ukrajinskih lansera i zapadnih protivvazdušnih raketa, koje će povećati broj efektivnih sredstava za kontrolu vazduha ukrajinskih snaga.

Za sada se o ukrajinskom asimetričnom planu ne zna ništa. Čini se da su umešane i kijevske obaveštajne službe, posebno ministarstva odbrane, više propagandom nego nečim konkretnim.

a 50
a 50

Međutim, upotreba ruske taktičke avijacije je i dalje na visokom nivou, sa oko 90-100 misija dnevno koje je izvršeno u poslednjoj nedelji na celom frontu, ali 20% manje od talasa vazdušnih udara koji je prethodio poraza Ukrajinaca kod Avdijevke.

2 KOMENTARA

  1. I opet – kako niko nije nasao olupinu prvog A50?
    More plice od Dunava, okolo ravnica…
    Mesec dana svi zivi sateliti iznad prolaze – nalaze i najmanja vozila, a ne mogu grdosiju od tolikog aviona!
    Uskoro ce da objave da su srusili i Sputnik preko vremenskog portala i svi ce to da uzmu kao 100% sigurno.
    Problem je sto su u Evropi, a time i kod nas, zabranjeni svi mediji i objave koje ne podrzavaju Rusko misljenje.
    Ne podrzavam ni jedne ni druge, ali ovo postaje degutantno…
    I kako niko da “osudi” sve cesce slike F16 sa naoruzanjem iznad Kijeva ili Lavova koji eto “zalutaju” iz Rumunije? Nigde u vestima… I tragovi stete na proslonedeljnom srusenom Su35 ne odgovaraju srapnelima sa Patriota, Nasams, Mambe, Buk ili S300, vec Aim120C7, projektilu v-v…

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave