Prvi automatski bacač suzavca

Pojava gasnog oružja

Prvi eksperimenti u kojima je bacač suzavca upotrebljen u službi policije i vojske vršeni su u Francuskoj, početkom 20. veka. U borbi protiv anarhističke bande Žila Bonoa (Jules Joseph Bonnot, 1876-1912) koja je pljačkala banke širom Francuske, angažovana je policija i vojska, opremljena klasičnim naoružanjem, što je rezultiralo žrtvama i razaranjima objekata – skloništa bande. Nakon ovih iskustava, prefekt policije Pariza Luj Lepin (Louis Jean-Baptiste Lépine, 1846-1933) je 26. maja 1912. osnovao Specijalnu komisiju (CommissionSpéciale), zaduženu za “iznalaženje sredstava za neutralizaciju opasnih razbojnika i ludaka”.

Luj Lepin - prefekt pariske policije 1912
Luj Lepin – prefekt pariske policije 1912

Komisiju su činili član ”Instituta Paster” (l’Institut Pasteur), član Medicinske akademije (l’Académie de médecine), direktor opštinske laboratorije grada Pariza Andre Kling (André Kling, 1872-1947), oficir tehničkog odeljenja inženjerije, šef opštinske laboratorije, kao ilično Lepin. Komisija je predložila da se snage specijalne brigade Pravosudne policije (Police Judiciaire) opreme hemijskim oružjem na bazi ”suzavca”, koje neće imati ”omamljujuće ili efekte opasne po život”. Na osnovu ovih predloga, policija je formirala i tzv. ”Gasnu brigadu” (Brigade des gaz, rasformirana 1939).

Komisija je, inače, koristila rezultate ranijih vojnih istraživanja. Komitet i Artiljerijska direkcija francuske vojske su još u novembru 1905. oformili tajnu komisiju za proučavanje “gasa koji ne podleže klauzulama Haške konvencije”. Naime, u odeljku II Aneksa Haške konvencije potpisane 29 jula 1899, navedeno je da se zabranjujeupotreba ”projektila punjenih otrovnim gasovima”.

Od predloženih supstanci, vojna komisija je isprobala tridesetak, uključujući i etil bromoacetat (ethyl bromoacetate), poznat još od 1850. po svojim iritirajućim svojstvima. Inženjerijska komisija (Commission d’étude du Génie) je 1909. godine eksperimentirala i sa uređajima za difuziju gasova. Pažnja je uglavnom usmerena na dve vrste ručnih bombi i pištolj za lansiranje gasnih patrona kalibra 26 mm.

Prvi sistem lansiranja rucnih bombi - britanska bomba Mils sa sipkom i puska SMLE
Prvi sistem lansiranja rucnih bombi – britanska bomba Mils sa sipkom i puska SMLE

Lepinova komisija se 1912. godine takođe opredelila za etil bromoacetat. Policijskaprefektura Pariza je u septembru 1913. organizovala probe i vežbe, nakon čega je ”Gasna brigada” osposbljena za neutralizaciju zabarikadiranih  kriminalaca i rasturanje masovnih skupova i demonstracija gasom. S obzirom na uspeh opreme, Centralna inženjerijska uprava za opremanje (l’Établissement central du matériel du Génie) je 8. jula 1913. odlučila da i francusku vojsku snabde zaugušljivim ručnim bombama (termin suzavac – lacrymogène počinje da se koristi tek od 1915) na eksplozivnom principu, rađenim prema modelu koji je koristila policija. Telo “ bilo je od tankog mesinganog lima a raspršivanje 19 cm³ etil bromoacetata  vršeno je pod uticajem udarnog talasa eksplozije male količine barutnog punjenja ili detonatora. Francuska vojska je zagušljive bombe suzavac prvi put upotrebila 14. avgusta 1914. u Alzasu protiv nemačke vojske, ali bez većeg uspeha, pošto nije uspela da postigne dovoljno efikasnu koncentraciju gasova na otvorenom prostoru.