NaslovnaNovostiU Sudanu, separatisti MANPADS sistemom greškom oborili avion Il-76 koji im je...

U Sudanu, separatisti MANPADS sistemom greškom oborili avion Il-76 koji im je nosio oružje [VIDEO]

Dana 21. oktobra, paravojne Snage Za Brz Odgovor (RSF) oborile su teretni avion u Sudanu. Incident se dogodio u ratom pogođenoj provinciji Severni Darfur. Grupa je tvrdila da je oborila avion Il-76 koristeći MANPADS (prenosni protivvazdušni raketni sistem), a avion je navodno pripadao Egiptu.

Međutim, izveštaji su potkrepljeni snimcima, a sudeći prema fotografiji pronađenih dokumenata, avion sa registarskim brojem EX-76011 pripadao je kompaniji Airline Transport Incorporation FZC iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, koja je bila angažovana na isporuci pomoći Sudanu. Prema preliminarnim podacima, posada je uključivala državljane Rusije i Kirgistana.

„Ambasada je u kontaktu sa sudanskim vlastima i preduzima sve neophodne korake kako bi razjasnila okolnosti ovog incidenta,“ stoji u saopštenju Ruske ambasade. Pretpostavlja se da su u posadi bili i ruski državljani.

Najverovatnije je da je Il-76 pogođen prijateljskom vatrom.

Predstavnici sudanskih “Snaga Za Brz Odgovor”, koji su pregledali mesto pada, pronašli su dva pasoša, od kojih se jedan ispostavio kao važeći, a drugi poništen, oba na ime ruskih državljana. Zvanični izvori nastavljaju da istražuju okolnosti tragedije.

Prve objavljene slike sa lica mesta pokazuju da je avion, nakon što je udario u zemlju, praktično potpuno uništen – krhotine razbacane po velikoj površini. Ovo umnogome otežava rad spasilaca i istražitelja koji pokušavaju da utvrde uzroke katastrofe i utvrde identitete svih članova posade.

Nesreća se dogodila u regiji Darfur, koju godinama muče oružani sukobi i nemiri. Eskalacija nasilja poslednjih meseci učinila je ovo područje posebno opasnom za putovanje i za civile i za međunarodne misije.

mesto pada il 76 u sudanu
mesto pada il 76 u sudanu

Sjedinjene Američke Države su više puta izjavile da UAE isporučuje oružje i bespilotne letelice RSF-u pod maskom humanitarne pomoći. Vašington pokušava da ubedi Abu Dabi da zaustavi ove isporuke više od godinu dana.

Od aprila 2023. godine, oružani sukob traje između dve strane: regularne vojske Sudana pod komandom generala Abdel Fataha al-Burhana i Snaga Za Brz Odgovor (RSF) pod komandom generala Mohameda Hamdana Dagala.

Vrhovni komandant vojske i komandant RSF-a upravljali su Sudanom kao predsednik i potpredsednik takozvanog Suverenog saveta nakon puča u oktobru 2021. godine. Negde sredinom aprila izbio je ozbiljan sukob između dve snage zbog neslaganja oko toga kako RSF treba da bude integrisan u vojsku i koja vlast bi trebalo da nadgleda proces prelaska na civilno vođstvo u ovoj muslimanskoj zemlji.

Sjedinjene Američke Države i Saudijska Arabija su se uključile kako bi pokrenule pregovore i pomogle u postizanju primirja. Međutim, dve strane još nisu postigle nikakav dogovor.

Iljušin Il-76

Iljušin Il-76 je četvoromotorni višenamenski strateški transportni avion koji je 1966. godine dizajnirala sovjetska dizajnerska grupa Iljušin.

Avion je projektovan za transport teške opreme u udaljena i teško dostupna područja. Prvi prototip je poleteo 1971. godine, a sovjetsko vazduhoplovstvo je dobilo prve serijske aparate 1974. godine.

Vojne verzije ovog aviona često su korišćene u Evropi, Aziji i Africi. Ruska vojska ih i danas koristi, do sada ih je proizvedeno čak hiljadu primeraka.

U Belgorodskoj oblasti u januaru 2024. godine dogodila se ozbiljna tragedija sa vojno-transportnim avionom Il-76, u kojem se, prema ruskim izjavama, nalazilo 65 ratnih zarobljenika Oružanih snaga Ukrajine, 6 članova posade i 3 osobe u pratnji.

IL-76 (RA-76513) SPair PROVERA REVERSA NA STAJANKI
IL-76 (RA-76513) SPair PROVERA REVERSA NA STAJANKI

Rakete koje su korišćene za napad identifikovane su kao protivvazdušne vođene rakete američke proizvodnje MIM-104A iz kompleksa Patriot, ispaljene iz područja sela Lipci u oblasti Harkov.

Ruski predsednik Vladimir Putin osudio je ovu akciju kao zločin Kijeva protiv sopstvenih građana, ističući da je ukrajinska strana svesna prisustva njenih ratnih zarobljenika u avionu. Rusko Ministarstvo spoljnih poslova izrazilo je sumnju u mogućnost postizanja bilo kakvih dogovora sa Kijevom nakon ovog incidenta.

Podsetmo, O padu Il-76 iznad Beograda smo vеć pisali. Piloti su tada takođe izveli ljudski i pilotski podvig – izbegli su pad na sam Beograd, odnosno na novobeogradski blok 44 i Bežanijsku kosu.

2 KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave