NaslovnaNovostiHezbolah pokušao da ubije premijera Izraela: Dronovi grupe gađali Netanijahuovu rezidenciju u...

Hezbolah pokušao da ubije premijera Izraela: Dronovi grupe gađali Netanijahuovu rezidenciju u Cerazeji

Dron lansiran iz Libana pogodio je u subotu grad Cezareju u centralnom Izraelu, u neposrednoj blizini privatne rezidencije izraelskog premijera Benjamina Netanjahua. Njegovu rezidenciju gađala su ukupno tri drona.

U početku je tu informaciju objavila arapska štampa. Međunarodne agencije su kasnije potvrdile napad, kao i Netanijahuova pres služba. Napad je gađao Netanijahuovu kuću, koristeći tri drona. On nije bio u rezidenciji. Dva od njih je presrela izraelska vojska, dok je treći stigla do oblasti Cezareje.

Izraelska vojska je u saopštenju potvrdila da su identifikovana tri drona koja su prešla iz Libana u Izrael. Dva su uništena, a treći je pogodio oblast kod Cezareje.

Portparol premijera Netanjahua potvrdio je da je dron gađao njegovu rezidenciju u gradu Cezareji na severu zemlje. On je rekao da premijer nije bio u tom području u trenutku napada i da nije bilo žrtava, prenosi Rojters.

Nakon uklanjanja Jahje Sinvara, novog vođe sunitske grupe Hamas i arhitekte masakra 7. oktobra, i šiitska grupa Hezbolah u južnom Libanu i Iran zapretili su eskalacijom rata.

Sinvar je eliminisan u Gazi. On je preuzeo punu vlast nakon smaknuća glavnog lidera Ismaila Hanjeha u Teheranu.

vojnici idf okupljeni oko ubijenog jahje sinvara
vojnici idf okupljeni oko ubijenog jahje sinvara

IDF trenutno vodi opsežnu kampanju u Gazi više od godinu dana u cilju iskorenjivanja Hamasa. Istovremeno, u Libanu su u toku i vojne operacije ID protiv Hezbolaha, glavnog iranskog zastupnika.

Hezbolah je danas najmoćnija naoružana organizacija koja ratuje protiv Izraela. Hezbolah ima više od 150.000 projektila, uključujući moderne iranske dronove.

Bespilotne letelice koje pogađaju Izrael lete na maloj visini i uspevaju da izbegnu radarske sisteme. Često dolaze i sa mora. Ko su 6 potencijalnih naslednika ubijenog Jahje Sinvara, možete pročitati ovde.

Verovatnoća rata između Irana i Izraela ubrzano raste

Sa svakim danom raste napetost na Bliskom istoku, koja sve više približava Izrael i Iran mogućem ratu. Očekivanja novih sukoba u regionu pojačavaju se u svetlu poslednjih diplomatskih izjava i događaja.

Iran, kao i uvek, izjavljuje da je spreman da brani svoje interese i narod, naglašavajući svoju posvećenost principima pravde i nezavisnosti.

U pozadini eskalacije, situacija postaje posebno zabrinjavajuća. Ministar spoljnih poslova Turske Hakan Fidan nedavno je dao zapaženu izjavu koja je privukla pažnju međunarodne zajednice.

Prema njegovim rečima, turska obaveštajna služba visoko procenjuje verovatnoću izbijanja rata između Izraela i Irana. „Moramo biti spremni na regionalni rat,“ naglasio je Fidan u intervjuu za televiziju Haberglobal. Ova prognoza postala je signal za mnoge zemlje da situacija u regionu postaje sve nestabilnija.

Posebna pažnja usmerena je na nedavne diplomatske poteze Irana. Posete ministra spoljnih poslova Islamske Republike zemljama u regionu, uključujući planirane sastanke u Turskoj, doživljavaju se kao pokušaj da se spreči ili ublaži mogući oružani sukob. Ove diplomatske inicijative mogle bi biti presudne u sprečavanju rata, ili, naprotiv, postati korak ka velikom sukobu.

izrael u iskušenju iranska revolucionarna garda preti slanjem trupa u liban dok ih hezbolahove zamke već čekaju
iranska revolucionarna garda preti slanjem trupa u liban

Iran, kao i ranije, ostaje siguran u svoju poziciju. Teheran aktivno izjavljuje da je spreman da odgovori na sve pretnje i očuva mir u regionu. U svojoj poslednjoj izjavi, iranski zvaničnici su istakli da je “istorija uvek na strani onih koji se bore za istinu i pravdu”.

Međutim, stručnjaci upozoravaju da bi pogoršanje odnosa između dve zemlje moglo dovesti do nepredvidivih posledica za ceo Bliski istok. Potencijalni sukob ugrožava bezbednost kako regionalnih, tako i međunarodnih aktera.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave