NaslovnaNovosti„Počeli smo seciranje“: Ruski specijalisti počeli da proučavaju zarobljeni nemački tenk Leopard...

„Počeli smo seciranje“: Ruski specijalisti počeli da proučavaju zarobljeni nemački tenk Leopard 2

U fabriku za proizvodnju i remnot borbenih vozila „Uralvagonzavod“ je dostavljen nemački tenk Leopard 2, koji su ruske oružane snage onesposobile u zoni sukoba u Ukrajini. Stručnjaci fabrike već su počeli da proučavaju zarobljeni primerak, navode ruski mediji.

U bliskoj budućnosti, oni će morati da utvrde „kakva je unutrašnja oprema“ i da daju stručno mišljenje o vojno-tehničkom nivou sistema kojima je borbeno vozilo opremljeno.

Trenutno je ukrajinski tenk nemačke proizvodnje podignut na dizalice. Stručnjaci koncerna „Uralvagonzavod“ započeli su demontažu komponenti, sistema i delova „Leoparda“, navodi se u saopštenju Uralvagonzavoda.

Podsetimo, Kijev je uporno tražio tenkove Leopard 2 od Berlina. Nemačka je dugo odugovlačila po ovom pitanju, ali je pod pritiskom SAD bila prinuđena da popusti.

Nemačka borbena vozila trebala su da budu čudotvorno oružje koje bi se probila ruska odbrana tokom prošlogodišnje kontraofanzive Oružanih snaga Ukrajine u Zaporoškoj oblasti.

Međutim, ova tehnika je se protvorila u simbol neuspeha planova Ukrajine i Zapada. Broj tenkova Leopard koje su ruske snage uništile u stepama Zaporožja šokirao je čak i zapadne posmatrače.

Stiče se utisak da su zaista poverovali da će ruski vojnici bežati sa svojih položaja čim vide nemačku oklopnu tehniku.

Sa druge strane, u ruskoj vojsci je počela prava „hajka“ na ova zapadne sisteme naoružanja, čiji rezultati su čak naterali američke zvaničnke da daju uvredljive izjave poput onih da ruske oružane snage navodno ne pokazuju dovoljno poštovanja prema zapadnoj oklopnoj tehnici.

Vredi napomenuti da zarobljeni primerak, dostavljen na „Uralvagonzavod“, nije prvi nemački tenk Leopard 2 zaplenjen u zoni ruske specijalne vojne operacije. Sudeći po svemu što vidimo, nije ni poslednji.

Naime, ipak nisu apsolutno svi nemački glavni borbeni tenkovi „Leopard 2“ u Ukrajini zarobljeni ili uništeni. Od 18 tenkova Leopard 2 koje je isporučila Nemačka, 13 je „već izgubljeno“, tvrde zapadni izvori. Dakle, ukoliko je verovati zapadnim glasilima, preživelo ih je još pet.

tenk leopard 2a4 uništen u pravcu kurahovskog
tenk leopard 2a4 uništen u pravcu kurahovskog

S obzirom da ne postoji nešto kao što često mediji nazivaju nepobedivim oružjem ili “wunderwaffe”, slike tenkova Čelendžer, Leopard ili Abrams koje su masakrirale ruske snage pojavile su se na internetu odmah nakon slanja na front. Koji je od ovih tenkova prošao sa najvećim gubicima u Ukrajini, možete pročitati ovde.

Međutim, mora se naglasiti da je broj zapadnih tenkova generalno bio mali da bi bio odlučujući na frontu. Umesto toga, korišćeni su kao marketinški alat za podršku nastavka rata u Ukrajini.

16 KOMENTARA

  1. Кад је Хитлер полетио у Русију 1942. , њемачки војницима је већ био испран мозак о њиховој супериорности.Сусрет са тенком т-34 их је пробудио из сна.Тај тенк је био толико напредан и као хладан туш их је освијестио да нису наднарод ни они ни њихови тенкови.Кад Руси исјецкају Леопард 2 доћи ће до сазнања које је сваком нормалном познато-Леооард2 је далеко горе израђен тенк од Т-90.

    4
    2
  2. @Komšija- jedva čekamo da se dokažete da vidimo vas NACI paktaše da krenete na Rusiju, ali dugo se već premišljate a ipak ste tako jako napredni, ko Abrams, Patriot i f-16 ste napredni 😂😂😂

  3. e nije pošteno, sada će i Rusi moći da iskopiraju i imaju neuništive tenkove kao i nemci i kauboji 😁😂😂😂

    5
    1
  4. Mislim da Rusi nisu “dorasli” marketingu zapada. Oni još žive u uvjerenju “Ko preživi ima bolje oružje”

    1
    8
        • @glupi hrvat- konvoj??? Gde si čuo tu “vest”, na Hrvackoj Covid Televiziji ??? Koliko mi znamo, a to i Military Summary objavljuje svaki dan, Rusi uzimaju svaki dan teritorije. Sve drugo je za vaše mozgiće da se samozavaravate. Ali od toga da posle ukrajinaca VI idete na I.Front niko vas ne može spasiti. Vi hrvatići ste sledeće kaubojsko topovsko meso i mi se veoma, veoma veselimo tome😁

          5
          1
        • @što se tiče ko su pijandure, i vaš Jutarnji list je pisao više puta da su hrvati veće pijandure jer popiju više litara alkohola godišnje. Ono što je sigurno, to je da od vas iz NATO/EU rajha nema većih lažova.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave