NaslovnaNovostiAlarm se oglasio u NORAD-u: Četiri ruski aviona Iljušin Il-38 letela tik...

Alarm se oglasio u NORAD-u: Četiri ruski aviona Iljušin Il-38 letela tik uz granice SAD i Kanade

Američka komanda protivvazdušne odbrane, poznata i kao NORAD, upozorena je letenjem četiri ruska aviona u blizini Aljaske. Reč je o ruskim protivpodmorničkim avionima Iljušin Il-38.

U pitanju je četvoromotorni avion za mornaričku patrolu i otkrivanje podmornica sovjetskog dizajna i konstrukcije.

Kako je napomenula Komanda za vazdušno-kosmičku odbranu Severne Amerike, ruski avioni su ostali u međunarodnom vazdušnom prostoru i blizu Sjedinjenih Država i Kanade.

Severnoamerička komanda vazdušno-kosmičke odbrane (NORAD) saopštila je da je uočila četiri ruska vojna aviona kod obale Aljaske.

„Komanda za vazdušno-kosmičku odbranu Severne Amerike otkrila je i pratila četiri ruska vojna aviona koja su delovala u identifikacionoj zoni protivvazdušne odbrane Aljaske 23. septembra 2024. godine“, navodi se u saopštenju NORAD-a za hitne slučajeve.

„Ova ruska aktivnost u izviđačkoj zoni protivvazdušne odbrane Aljaske sprovodi se na rutinskoj osnovi i ne doživljava se kao pretnja“, navela je američka administracija.

Sjedinjene Države i Kanada potpisale su sporazum o osnivanju NORAD-a još 12. maja 1958. godine. Osnovni cilj ove službe je rano upozoravanje na lansiranje balističkih projektila i zaštita od upada aviona i krstarećih projektila u vazdušni prostor dve zemlje.

Incident između ruskog ratnog broda i norveške ribarske kočarice

Paralelno sa ovom, stiže vest i o pomorskom incidentu između ruskog ratnog broda i norveške ribarske kočarice MS Ragnhild Kristine 12. septembra u severnom delu Norveške ekonomske zone, koja je takođe međunarodne vode.

Prema pisanju norveškog lista FriFagbevegelse, krivac sudara bio je ruski veliki protivpodmornički ratni brod Admiral Levčenko.

Prema rečima vlasnika norveškog plovila Ojštajna Ortena, ribari su bili u procesu povlačenja svoje kočarice kada je rusko plovilo dugo 163 metra krenulo ka njima punom brzinom.

Orten je primio radio-poruku od ruskog kapetana Levčenka sa molbom da napusti to područje jer su pomorske vežbe bojevom municijom trebale da počnu.

Međutim, Norvežani su odbili da ispoštuju rusko naređenje, navodeći potrebu da se završe ribolovne operacije i predložili da ruska mornarica pronađe drugo morsko područje za svoje vežbe.

Situacija je eskalirala kada se ruski brod približio na oko 200 metara i oglasio alarm.

admiral levčenko
admiral levčenko

Prema rečima Ortena, ubrzo je ispaljen hitac, iako brod nije oštećen. Iako ruski hitac nije naneo fizičku štetu kočaru, posada je osetila jako podrhtavanje.

Nakon incidenta, Norvežani su odlučili da napuste to područje i krenuli su na zapad kako bi izbegli dalji sukob.

Kasnije je na mesto događaja stigla norveška obalska straža koja je počela pregovore sa ruskom vojskom kako bi se razjasnile okolnosti incidenta.

Arktik je najsevernija tačka na Zemlji i obuhvata zemlje koje pripadaju osam zemalja: Norveškoj, Švedskoj, Finskoj, Danskoj, Kanadi, Sjedinjenim Državama, Islandu i Rusiji. Svi osim Rusije su članovi NATO-a.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave