NaslovnaNovostiKina i Rusija nižu vojne vežbe jednu za drugom: Počeli zajednički pomorski...

Kina i Rusija nižu vojne vežbe jednu za drugom: Počeli zajednički pomorski manevri u Japanskom moru ‘Belbu/Interakcija-2024’

Pres-služba Ruske flote u Tihom okeanu saopštila je da je 21. septembra 2024. godine na Dalekom istoku počelo izvođenje rusko-kineske pomorske vežbe Belbu/Interakcija-2024.

„Zajednički odred koji čine ratni brodovi Tihookeanske flote i kineske pomorske snage izašli su na pučinu iz Vladivostoka radi zajedničkih vežbi, navodi se u saopštenju flote”, prenela je agencija Interfaks.

Sa ruske strane, udruženi odred uključuje razarače Admiral Pantelejev i Admiral Tribuc, male protivpodmorničke brodove MPK-82 i MPK-107, kao i mali raketonosac Smerč, sve strukture Tihookeanske flote.

Mornaricu kineske narodnooslobodilačke armije na manevrima predstavljaju razarači Ksining i Vuki, fregata Lin Ii i brod za snabdevanje Taihu.

Prema rečima ruskih vojnih zvaničnika, „nedelju dana, u pomorskim područjima Japanskog mora, mešoviti odred brodova će izvoditi akcije odbijanja simuliranih napada iz vazduha, vode i podvodnog okruženja, izvodiće zajedničke manevre i obezbedi bezbednost borbenih brodova kada se nalaze u nezaštićenom prostoru”.

Tokom obuke posade ruskih i kineskih brodova će izvesti artiljerijsku gađanje i niz vežbi o upotrebi protivvazdušnog i protivpodmorničkog naoružanja.

Pre nego što je odred ratnih brodova dve zemlje napustio pomorsku bazu Vladivostok, održana je zvanična ceremonija otvaranja bilateralnih manevara. Kineski brodovi stigli su u Vladivostok u radnu posetu 18. septembra 2024. godine.

Treba istaći da su Rusija i Kina poslednjih meseci intenzivirali vojnu saradnju u azijsko-pacifičkom regionu.

Zajednička vežba „Beibu/Interakcija-2024“ Mornaričkih snaga Rusije i Kine održava se samo nekoliko dana nakon što su ratni brodovi dve zemlje završili učešće u strateškoj komandno-generalštabnoj vežbi „Okean-2024“, održanoj u okviru Oružanih snaga Ruske Federacije.

Od 10. do 16. septembra, ista četiri kineska bojna broda i pomoćne jedinice izvela su zajedničke manevre sa ruskom pomorskom grupom Tihookeanske flote, u kojoj su bile raketna krstarica Varjag, fregata Maršal Šapošnjikov, razarač Admiral Pantelejev, kao i korvete Soveršenim Rezski i Aldar Cudenžapov.

Akcije bojnih brodova podržalo je više od 10 aviona i helikoptera Mornaričke avijacije Tihookeanske flote i Vazdušno-kosmičkih snaga Ruske Federacije.

Između ostalog, ratni brodovi dve zemlje ispalili su artiljeriju, ali i raketirali vazdušne i površinske ciljeve. Tokom praktičnih aktivnosti, združena rusko-kineska pomorska grupa je odbila napad pomorskih i vazdušnih bespilotnih letelica konvencionalnog protivnika.

Zbližavanje vojski dveju država manifestuje se pre svega na nivou Mornaričkih snaga i Vazduhoplovstva.

Tako ruski i kineski strateški bojni brodovi i bombarderi sprovode zajedničke aktivnosti patroliranja i interakcije, kako u Japanskom moru tako i u Tihom okeanu.

Bilateralne akcije su uglavnom usmerene na SAD i Japan, koji, uz Južnu Koreju, predstavljaju potencijalne protivnike u regionu.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave