NaslovnaNovostiŠef američkog vazduhoplovstva: Počinjemo da gradimo USAF snage koje će "odvratiti ili...

Šef američkog vazduhoplovstva: Počinjemo da gradimo USAF snage koje će “odvratiti ili pobediti Kinu”

Pretnja je dovoljno analizirana i vreme je da dođe do promena, rekao je šef američkog vazduhoplovstva general Dejvid Olvin.

Nakon što je, u avgustu 2020. godine, general Braun u okviru američkog ratnog vazduhoplovstva, kroz čuveni moto „Ubrzaj promene ili izgubi“, pokrenuo proces povećanja tempa transformacije ka sposobnijim snagama, sadašnji načelnik štaba američkih vazduhoplovnih snaga, general Dejvid Olvin, inicira “izgradnju sile koja će pobediti u eventualnom ratu ove ili sledeće decenije”.

“Olvin je preneo jasnu i nedvosmislenu poruku o budućnosti službe tokom uvodnog obraćanja 16. septembra na Vazdušnoj, svemirskoj i sajber konferenciji u Nacionalnoj luci, Merilend”, navodi se u saopštenju američkog vazduhoplovstva (USAF).

Ukratko, njegova poruka je bila sledeća: Ostvaren je opipljiv napredak u ogromnom, ali još uvek mladom nastojanju da se preoblikuje USAF kako bi se borili protiv Kine i nadmetali u eri “takmičenja velikih sila” (GPC).

Vazduhoplovci, rekao je on, „odmah deluju“ kako bi promovisali ponovnu optimizaciju. Takmičenje u ovoj eri, koja je prvenstveno fokusirana na Kinu, zahteva organizaciono usklađivanje, sistemska rešenja, davanje prioriteta misiji u odnosu na funkciju, agilnost i prilagodljivost, rekao je Olvin.

„Ovo nije intelektualna vežba. Delujemo (u smislu ‘menjanja’ – primedba autora) upravo sada,” rekao je Olvin dok je detaljno opisao izuzetan napredak oko 19 pokušaja ponovne optimizacije za samo šest meseci.

Američki general Olvin veruje da je “okruženje pretnji dovoljno analizirano” i da je “sada vreme za promene”.

b 21 raider
b 21 raider

Promene, rekao je prisutnima, padaju u četiri široke kategorije – projekcija moći, stvaranje ratnih sposobnosti, razvoj ljudi i razvoj sposobnosti.

Olvin je istakao ključni element transformacije USAF-a – Privremena komanda za integrisane sposobnosti (ICC) koja je aktivirana ovih dana.

Komanda ICC-a, za sada privremena, počinje da predvodi napore za davanje prioriteta modernizaciji USAF-a u nekoliko ključnih oblasti ulaganja, dok nastavlja da razvija okvir za stalni ICC od kojeg se očekuje da postigne konačnu operativnu sposobnost kao nova glavna komanda USAF-a 2025. godine.

Takođe je jasno iz Olvinovog govora da je integracija nova paradigma transformacije USAF-a.

„Moramo da se integrišemo u različite sistemske centre“, rekao je Allvin. “Moramo razmišljati sa fokusom na sistem, a ne na platformu.”

Poenta je, rekao je, da integracija treba da bude rani fokus, „treba da gradimo (holistički) od početka… a ne da sve to sastavljamo na kraju“.

Pored stvaranja ICC-a, u okviru komande odgovorne za tehniku i logistiku – Komande ratnog materijala vazduhoplovstva, aktivirana je i Kancelarija za integrisani razvoj (IDO).

Dok su neke od promena i politike ponovne optimizacije nove, neke podsećaju na vreme kada se služba poslednji put “suočila sa egzistencijalnom pretnjom”, a pod misle na period tokom Hladnog rata.

Velike vežbe će takođe ući u novi način obuke američkog Vazduhoplovstva.

Olvin je opširno govorio o potrebi (prednostima) vraćanja velikih vežbi u redovnu rotaciju.

„Morate da uradite posao da biste znali da li možete to da uradite“, rekao je Olvin, objašnjavajući da će vežbe velikih razmera identifikovati snage i slabosti koje treba razumeti u eri takmičenja velikih sila.

Vazduhoplovstvo SAD planira da naglasi sopstvene sisteme u okviru vežbe cele službe u fiskalnoj 2025. godini koja će se fokusirati na brzinu, razmere, podršku operacijama brzog raspoređivanja ACE (Agile Combat Employment) i operativnu komandnu kontrolu.

Ova predstojeća vežba će se zasnivati na vežbi Bamboo Eagle (Bambusov Orao), u kojoj je Olvin učestvovao ranije ove godine, a o kojoj smo već pisali.

b 2 bombarder
b 2 bombarder

Sa više od 3.000 učesnika USAF-a u multinacionalnim udruženim snagama i više od 20 uključenih jedinica, Bamboo Eagle je obezbedio reprezentativno borbeno okruženje koristeći više od 150 aviona na mnoštvu lokacija.

Kako se služba razvija kako bi se suočila sa “sadašnjim dinamičnim strateškim okruženjem”, Olvin je podsetio da se USAF istorijski prilagođavao ključnim prekretnicama kako bi se najbolje takmičio u bezbednosnom okruženju tog vremena.

Osvrnuo se na period nakon pada Berlinskog zida, kada su Sjedinjene Države i njihova smanjena vojska bile lider „unipolarnog“ sveta.

“To je bilo ispravno za to okruženje”, rekao je Olvin. „To je tražila zemlja i to je isporučilo Vazduhoplovstvo”.

Više promena došlo je kao odgovor na napade 11. septembra i 20-godišnji globalni rat protiv terorizma koji je usledio.

Nacija i američko vazduhoplovstvo se sada nalaze u novom i izazovnom „vremenu posledica“ koje karakterišu aktivnosti Kine, kao i manja, ali još uvek značajna pretnja Rusije, tvrde američki stručnjaci.

„Vreme je sada i moramo da idemo za njima (Kinom)“, rekao je Olvin. Kina agresivno proširuje svoju vojsku „kako bi se borila protiv našeg načina ratovanja, menjajući karakter rata i u brzini i u razmerama“.

b 1b lancer
b 1b lancer

Usred promena i remodeliranja, Olvin je rekao da jedna činjenica ostaje istinita iznad svih drugih.

„Nemojte pogrešiti“, rekao je (parafrazirajući svog predsednika Bajdena). „Ako vazduhoplovstvo Sjedinjenih Država bude pozvano da se bori, mi ćemo se boriti i pobediti jer smo najdominantnije vazduhoplovstvo na celoj planeti”.

28 KOMENTARA

  1. Znao sam da su usa napravljene od genetskog otpada Evrope i šljama iz celog sveta. Ali nisam znao i od ovolikih ludaka.

    13
    • ne bi tada niko više bio pretnja nego bi imali stalne pLandemije, masovno bi se umiralo od “virusa”, vakcine bi bile obavezne i oni koji preostanu bili bi robovi po rudnicima i plantažama za manikake iza zavese. Samo Rusija im kvari plan za novo robovlasništvo a tek je počelo i Kina i ostali.

      7
      1
  2. SAD su imperija u propadaju slicno ko I bivsi SSSR. Jedina razlika je ta sto je SSSR otisao u istoriju mirnim putem kulturno…. A SAD suprotno u svom padu zele cijeli svijet vuku u ponor.

    11
  3. Ne morate ništa da gradite. Samo se povucite iz zemalja koje ste okupirali zadnjih 100 godina.Kina nije došla na vaše granice,nego ste vi došli na njene.Ista priča je i sa Rusijom.

    14
    1
    • Pre će svet goreti u paklu, nego što će oni pristati. Kako da prežive bez doštampavanja ZEVA DE LUXE i njegovovig pretvaranja u nove hiljade milijardi duga.

      ..

  4. А ми им те крклеме опучили са сајмовима из педесетих у прошлом веку.

  5. AMIN,🔔⚠️-ZA -“CRVENU -KOMUNISTICKU -BANDU I DIKTATORE U -“TAKOZVANOJ DRZAVI -ZVANI -“OLOS “-SRBIJA!,-Tvoj Rodjo:-Mr.Soic-Srecko-HD-HBO-FILM:-“Divlji Zapad-Drzava ARIZONA”!?-Vasom Dragom-“CRVENOM-KOMUNISTICKOM-OLOSU:-Mr.Slobodanu Milisevicu ,i Njegovom “Dragom-SRBIJANSKOM ,OLOSU -BANDI:-Mr.Pavkovic Nebojsi:-Mome “Dragom Komsiji Sa -Lickih Osredaka -SRB-🐒🐵-KRSNA LIKA”-SMO -BRE ,DALU-ZABADAVA -“Omcu oko Vrata “!?-“BRE ,NA-Divljem Zapadu -Nema BRE NISTA NOVO:-Stranka Zdravoga Razuma:-“CETNICKA STRANKA -RAVNA GORA MORA POBJEDITI CRVENU -KOMUNISTICKU BANDU U TAKOZVANOJ DRZAVI -“SRBIJA -OLOS”!?-U.S.AMERICA!?

  6. Borba za okupacijom planete,trebalo bi sve elite okupiti i na vješala,neostaviste deci nikakvu budućnost….

    8
    1
  7. Ovaj Olvin mi deluje kao da se družio sa LGBT Anom i Tomom Monom, retardom. U kakvoj li je on zabludi. Oni već sada teško da bi mogli ista Kini, a nemogu zamisliti snagu Kine za 10 godina. O Kini za 20-30 godina i njenoj vojnoj i ekonomskoj moći nesmem ni pomisliti. Ovaj idiot što pomenu 850 milijardi dolara vojnog budžeta USA nema predstave, kako to sve izgleda, kao pucanje praznom puškom. I bolje sto nezna. Uostalom živi bili pa videli. Debilcina Olvin previše se nagledao Holivudskih budalastina. No neka mu bude, ali oni Kini mogu samo kurcine da se napuse. Koliko samo Kina sada troši na edukaciju i istraživanje, desetinama, možda i stotinama puta više od USA. Samo glupa raja nezna, gledaju TV previše.

  8. Amerika je sila toga su svi svesni, sledi modernizacija kompletne americke vojske na viši tehnološki nivo.
    Za to im je obezbeđena ogromna suma novca od neverovatnim 850 milijardi dolara😀🙂

    2
    14
    • I tako je ta sila proizvela manji i jeftiniji bombarder B-21 Raptori će uskoro u penziju pa se nadograđuju F-15 o šestoj generaciji nema šanse jer nema para svjetski monopol dolara se polako topi.Ni Rim ni treći rajh nisu večito trajali,svemu dođe kraj

      16
      2
      • Po ovim ustaško-hrvackim NATO brabonjcima kako pričaju te svoje seljačke besmislice, reklo bi se da austrougarska uopšte nije propala, da su 3.rajh i hitler i dalje živi, da je ustaško-hrvacka brabonjaška ndh i dalje tu i da hrvati žive u austrougarskoj ili u 3.rajhu.

        13
        2
  9. Побиједити Кину.???Један кинески генерал прије нове ере је рекао :” Најбоље је кад непријатељ сам схвати да је изгубио и прије него је битка почела”.Прекоокеански енглески накот никако да сконта да их је Кина узела економски а војно их не могу побиједити .Друг Си има 1,5 милијарди сународника и нуклеарне играчкица, нико нормалан не улази са њим у рат.

    24
    3
    • Planirali su prevrat u Rusiji i instalaciju marionetske a onda bi zavadili Moskvu i Pekin. Oni dobro pamte Vijetnam i od tada samo proksijima ratuju

      12
      2
    • Problem je što oni nisu normalni. Pljačkaju ceo svet,i postavljaju sluge na čelo država. Isto je i kod nas.

    • Кинеска амбасада објавила је списак држава које су бомбардовале Сједињене Америчке Државе после Другог светског рата:

      • Кореја и Кина 1950-53 (Корејски рат)
      • Гватемала 1954
      • Индонезија (1958)
      • Куба (1959-1961)
      • Гватемала (1960)
      • Конго (1964.)
      • Лаос (1964-1973)
      • Вијетнам (1961-1973)
      • Камбоџа (1969-1970)
      • Гватемала (1967-1969)
      • Гренада (1983)
      • Либан (1983, 1984) (гађање циљева на територијама Либана и Сирије)
      • Либија (1986)
      • Салвадор (1980)
      • Никарагва (1980)
      • Иран (1987)
      • Панама (1989)
      • Ирак (1991) (Заливски рат)
      • Кувајт (1991)
      • Сомалија (1993.)
      • Босна (1994, 1995)
      • Судан (1998)
      • Авганистан (1998)
      • Југославија (1999)
      • Јемен (2002)
      • Ирак (1991-2003) (заједничке америчке и британске трупе)
      • Ирак (2003-2015)
      • Авганистан (2001-2015)
      • Пакистан (2007-2015)
      • Сомалија (2007-2008, 2011)
      • Јемен (2009, 2011)
      • Либија (2011, 2015)
      • Сирија (2014-2015)

      На листи је више од 20 држава. Кина је позвала да се „никада не заборави ко је права претња свету“.

      Да ли је било негодовања западне заједнице у вези са Сједињеним Државама?
      Да ли је било гласних оптужујућих повика?
      Да ли су бар једном постојале санкције Сједињеним Државама?
      Читава ова лицемерна светска квака мирно седи са језиком на једном месту, када САД као прави разбојник разарају земље.

      Ова листа би требало да се емитује на свим могућим каналима 24 сата дневно како би се свака чињеница подсетила на злочин САД над другим земљама.

      Помозите у ширењу 🙏

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave