NaslovnaNovostiNovi pokušaj atentata na Trampa u blizini golf kluba u Vest Palm...

Novi pokušaj atentata na Trampa u blizini golf kluba u Vest Palm Biču, ovoga puta iz sovjetske jurišne puške

Nad bivšim američkim predsednikom Donald Trampom pokušan je još jedan atentat kada je napustio golf klub u Vest Palm Biču na Floridi. Tramp je prošao nepovređen i bezbedan, saopštili su iz PR tima njegove kampanje.

Incident je bio drugi pokušaj ubistva ovog biznismena političara i bivšeg predsednika SAD u poslednjih nekoliko meseci. Kongresmenka Mardžori Tejlor-Grin prijavila je novi pokušaj ubistva Donalda Trampa.

kalasnikov i dva ranca
oružje navodnog atentatora i dva ranca, u pitanju je modifikovani SKS, a ne kalašnjikov

Prema Trampovoj kampanji, incident se dogodio u blizini golf kluba u Vest Palm Biču dok je političar napuštao prostorije. U to vreme u blizini su se začuli pucnji. Uprkos pucnjavi, sam Tramp nije povređen i bezbedan je, naveli su predstavnici njegovog štaba.

Tajna služba je odmah reagovala na incident pojačanjem obezbeđenja oko bivšeg predsednika. Prvi izveštaji su ukazivali da je Tramp možda bio meta pokušaja atentata.

Njujork post je kasnije objavio informaciju da je pucnjava izazvana sukobom dvoje ljudi ispred golf kluba i da nije direktno povezana sa Trampom. Međutim, prema izvorima CNN-a, vlasti nastavljaju da posmatraju incident kao mogući pokušaj ubistva Trampa.

U blizini mesta incidenta pronađena je jurišna puška, što je izazvalo dodatne sumnje kod istrage. Osumnjičeni je priveden, kako je izvestio sin Donalda Trampa.

Prema preliminarnim informacijama, Rajan Vesli Rut je otvorio vatru dok je Tramp izlazio iz kluba nakon što je igrao golf. Strelac je promašio metu i Tramp nije povređen.

Lokalna policija je odmah započela istragu o incidentu, pokušavajući da utvrdi identitet napadača i njegove motive. Na Trampa je otvorena vatra iz jurišne puške Kalašnjikov AK-47 prenose svi mediji, iako na slici koju dele američki mediji vidimo nešto što liči na modifikovani SKS.

Zvaničnici Trampove kampanje izrazili su zabrinutost zbog rastuće bezbednosne pretnje uoči izbora. Iako bivši predsednik nije povređen, incident ukazuje na visok nivo tenzija oko njegove političke ličnosti. Tramp je već bio napadnut pre nekoliko meseci.

Rajan Vesli Rut, za koga vlasti sumnjaju da je planirao da napadne bivšeg predsednika Donalda Trampa dok je igrao golf, izrazio je snažnu podršku Ukrajini u desetinama postova na društvenoj mreži X 2022. godine, rekavši da je spreman da umre u borbi i da „treba da spalimo Kremlj do temelja“.

Takođe se pojavio u propagandnom video ozloglašenog Azov bataljona.

„VOLJAN SAM DA ODLETEM U KRAKOV I ODEM NA GRANICU UKRAJINE DA VOLONTIRAM, BORIM SE I UMREM… Mogu li da budem primer. Moramo pobediti“, rekao je Rut u X objavi u martu 2022. godine.

Rout je potom koristio svoj lični Fejsbuk nalog prošle godine da podstakne strance da se bore u ratu. Pokušao je da angažuje avganistanske regrute na niz radnih mesta, počevši od oktobra 2023. godine, predstavljajući se kao nezvanična veza za ukrajinsku vladu.

„Avganistanski vojnici – Ukrajina je donekle zainteresovana za 3000 vojnika, tako da mi je potrebno da mi svaki vojnik koji ima pasoš pošalje kopiju svog pasoša da pošaljem u Ukrajinu“, napisao je on u jednoj jednoj objavi koja je objavljena na engleskom i pašto jeziku, prenosi Si-En-En.

Tramp je bio između rupa pet i šest kada je tajna služba pucala

Bivši predsednik je bezbedan nakon pucnjave na Trampov internacionalni golf klub u nedelju. Osumnjičeni je bio nekoliko rupa ispred bivšeg predsednika — oko 300–500 jardi dalje, prema policiji.

tramp je bio između rupa pet i šest kada je tajna služba pucala
tramp je bio između rupa pet i šest kada je tajna služba pucala

Osumnjičeni za atentat na Trampa krio se u žbunju sa AK-47 sa optikom, dva ranca i GoPro kamerom. Agenti Tajne službe bili su jednu rupu ispred Trampa, obilazeći područje kada su primetili osumnjičenog.

FBI sada istražuje incident kao “pokušaj ubistva” što je drugi pokušaj atentata na Trampa u 2 meseca. Trampa su agenti spustili na zemlju nakon što je odzvanjao „pucanj”.

Prema podacima Tajne službe, agenti su ispalili 4 hica na osumnjičenog. Nejasno je da li je i osumnjičeni pucao.

Umeđuvremenu, pojavili su se snimci Rajana Veslija Ruta, 58-godišnjeg osumnjičenog za današnji pokušaj atentata na Trampa, koji je pronađen u blizini Trampovog golf terena na Floridi sa dva ranca i jurišna puška.

Snimak prikazuje stari intervju iz 2022. za Newsweek Rumunija, gde je Rut govorio o svojim proukrajinskim stavovima i svojim naporima da regrutuje strane borce za Ukrajinu

FBI pokreće globalnu istragu o očiglednom pokušaju atentata na Trampa, kaže izvor

Istraga FBI-ja o očiglednom pokušaju atentata na Donalda Trampa na Floridi postala je globalna jer zvaničnici rade na otkrivanju pozadine privedene osobe Rajana Veslija Ruta, rekao je izvor za sprovođenje zakona za CNN.

Vlasti rade na dobijanju naloga za pretres naloga na društvenim mrežama za koje se veruje da su povezani sa Rutom, rekao je izvor Si-En-En-u.

Neke od Rutovih sumnjivih onlajn aktivnosti takođe su uključivale korišćenje platformi sa sedištem van Sjedinjenih Država, rekao je izvor, što će uključivati rad sa međunarodnim partnerima na identifikaciji svega što FBI može da može u vezi sa pritvorenom osobom.

FBI je takođe upoznat sa Rutovim sumnjivim onlajn tvrdnjama o putovanjima u inostranstvo, rekao je izvor, što će biti deo istrage biroa. Dok u ranoj fazi istrage, vlasti nisu identifikovale nijednog saučesnika koji bi potencijalno ciljao na Trampa, rekao je izvor istim medijima.

Čovek priveden u vezi sa očiglednim pokušajem atentata na bivšeg predsednika Donalda Trampa na Floridi izabrao je ćuti kada su ga uhapsili organi za sprovođenje zakona, rekao je lokalni državni tužilac, prenosi isti CNN.

„Znao je dovoljno da ćuti“, rekao je Dejvid Aronberg, državni tužilac okruga Palm Bič na Floridi, za CNN. „Očigledno nije razgovarao sa policajcima, bio je miran. Dakle, izgledalo je kao osoba koja je ovo radila ranije, ne nužno ovaj zločin, već neko ko je imao ponovljene interakcije sa organima za sprovođenje zakona.”

Aronberg nije imenovao osumnjičenog, ali je rekao da je imao „dosije“. Privedena osoba je Rajan Vesli Rut, prema tri CNN izvora iz policije.

Aronberg je opisao očigledan pokušaj atentata kao „još jedan incident izbegnut za dlaku“. Ali takođe je pohvalio američku tajnu službu što je brzo uočila navodnog strelca i ispalila metke na njega.

„Ako ste iz tajne službe, zaista je herojski čin videti osobu sa ovim opasnim oružjem kako probija kroz ogradu. I zaista je bio sjajan posao Tajne službe da ispali prvi hitac“, rekao je on, prenosi CNN.

3 KOMENTARA

  1. Овај је само бедни извршилац организатора напада на Д. Трампа. Организатори су главни, а које би реда ради у држави демократије, реда и другог чиме се хвале, тамошњи истражни органи морали обелоданити. Иначе, како су они кидисали Трамп неће, не дај Боже ни дочекати изборе. Силу мрака коначно ваља истерати на светлост за добро САД, али и Света!

  2. Koji brate budo…neverovatno kojih likova tamo ima blentavih, prava oronula engleska faca IQ 30.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave