NaslovnaNovostiVojno-transportni Il-76 Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije srušio se u regionu Ivanovo, tokom uzletanja

Vojno-transportni Il-76 Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije srušio se u regionu Ivanovo, tokom uzletanja

Tragedija se dogodila na nebu Ivanovske oblasti kada se srušio vojno-transportni avion Il-76 sa osam članova posade i sedam putnika. Rusko Ministarstvo odbrane potvrdilo je smrt svih 15 ljudi u avionu, koji su stradali u požaru koji je izbio na jednom od motora prilikom poletanja aviona.

Do pada je došlo dok je avion još postizao visinu, što je dovelo do njegovog trenutnog razbuktavanja vatre i naknadnog pada na zemlju. Prema svedocima i lokalnim medijima, uključujući Telegram kanale, Il-76 se srušio na groblju u blizini sela Bogorodskoje.

Posada je, u poslednjim trenucima shvativši da je pad neizbežan, herojske pokušaje da skrene letelicu dalje od stambenih zona, čime se rizik za civile sveo na minimum.

Mesto nesreće bilo je obavijeno gustim dimom. Na snimcima sa lica mesta vidi se da je letelica potpuno uništena i zahvaćena plamenom, oko koje su koncentrisane spasilačke ekipe.

Nastavljaju se napori na otklanjanju posledica tragedije, a na lice mesta je poslata specijalna oprema, uključujući dva helikoptera.

Podsetimo, juče, u jednom od ruskih centara kontrole letenja dogodio se neobičan incident sa Il-76 koji je mogao takođe da izazove tešku vazduhoplovnu nesreću.

Kontrolor letenja, koji je tek krenuo u smenu i radio samo 25 minuta, zaspao je za kontrolnom tablom i izgubio iz vida transportni avion Il-76 na putu za Tversku oblast 16. februara. Prema ruskim izvorima vesti, dok je spavao prekršio je 17 pravila kontrole letenja.

Iljušin Il-76

Iljušin Il-76 je četvoromotorni višenamenski strateški transportni avion koji je 1966. godine dizajnirala sovjetska dizajnerska grupa Iljušin.

Avion je projektovan za transport teške opreme u udaljena i teško dostupna područja. Prvi prototip je poleteo 1971. godine, a sovjetsko vazduhoplovstvo je dobilo prve serijske aparate 1974. godine.

Vojne verzije ovog aviona često su korišćene u Evropi, Aziji i Africi. Ruska vojska ih i danas koristi, do sada ih je proizvedeno čak hiljadu primeraka.

IL-76 (RA-76513) SPair PROVERA REVERSA NA STAJANKI
IL-76 (RA-76513) SPair PROVERA REVERSA NA STAJANKI

U Belgorodskoj oblasti u januaru 2024. godine dogodila se ozbiljna tragedija sa vojno-transportnim avionom Il-76, u kojem se, prema ruskim izjavama, nalazilo 65 ratnih zarobljenika Oružanih snaga Ukrajine, 6 članova posade i 3 osobe u pratnji.

Rakete koje su korišćene za napad identifikovane su kao protivvazdušne vođene rakete američke proizvodnje MIM-104A iz kompleksa Patriot, ispaljene iz područja sela Lipci u oblasti Harkov.

Ruski predsednik Vladimir Putin osudio je ovu akciju kao zločin Kijeva protiv sopstvenih građana, ističući da je ukrajinska strana svesna prisustva njenih ratnih zarobljenika u avionu. Rusko Ministarstvo spoljnih poslova izrazilo je sumnju u mogućnost postizanja bilo kakvih dogovora sa Kijevom nakon ovog incidenta.

Podsetmo, O padu Il-76 iznad Beograda smo vеć pisali. Piloti su tada takođe izveli ljudski i pilotski podvig – izbegli su pad na sam Beograd, odnosno na novobeogradski blok 44 i Bežanijsku kosu.

12 KOMENTARA

  1. Taj avion je verovatno star trideset godina i dosad je preneo verovatno tereta više nego neki NATO avion.
    Na žalost nije samo njihova oprema u defektu.
    Ginu NATO vojnici i na vežbama a kamo li i u ratovima, ali to se slabo prenosi.

    1
    3
    • Teško da je preneo više tereta nego neki NATO avion. Koliko su na primer američki C-17 i C-5 preneli tereta samo u poslednje 2 godine, to ne verujem da će izjednačiti ni jedan transportni avion u bližoj budućnosti.

      Samo odlazak na FL24 i praćenje letova tamo može da ti pokaže koliko DNEVNO u vazduhu imaš C-5 i pogotovo C-17.

    • Kako je raspala NATO botino iz Hrvatske.
      Pa mi vam oborismo 2 komada još ’99 godine F117A i još jedan B2…
      Izvinite, nismo znali da su nevidljivi. : )

      4
      2
        • Milošević je napravio gršku što vas nije sve srvanio sa zemljom.
          Nasuprot, predsednik Putin nije napravio tu grešku.
          I sada ste u problemu…

          • Koje to sve nas ?! Jel ti negom vlaškom mađijom znaš odakle sam ja i ko sam ja ?! Vidim da imaš isti IQ kao i ovaj Veselin ispod…takođe u nivou broja cipela koje nosiš.

            B-2 je oboren isto kao što je oborena i Međunarodna Svemirska Stanica….to jest, samo u vlažnim snovima vas Rusofila. I to praistorijskim sistemom S-125 Neva.
            Ajd uzdravlje.

          • Pa bolje da zaćutiš kad ti je IQ u nivou broja cipela koje nosiš. Ajd uzdravlje.

          • Argumentum ad hominem.
            Reci mi, jesi li se i ti školovao u Srbiji o trošku građana Srbije raspala NATO botino? : )))

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave