NaslovnaNovostiKontrolor letenja zadremao za kontrolnom tablom i izgubio Il-76 na putu za...

Kontrolor letenja zadremao za kontrolnom tablom i izgubio Il-76 na putu za Tversku oblast u Rusiji

U jednom od ruskih centara kontrole letenja dogodio se neobičan incident koji je mogao da izazove tešku vazduhoplovnu nesreću.

Kontrolor letenja, koji je tek krenuo u smenu i radio samo 25 minuta, zaspao je za kontrolnom tablom i izgubio iz vida transportni avion Il-76 na putu za Tversku oblast 16. februara. Prema ruskim izvorima vesti, dok je spavao prekršio je 17 pravila kontrole letenja.

kontrolni monitor
kontrolni monitor

Posada Il-76, leteći iznad Volgogradske oblasti, pokušala je da uspostavi kontakt sa dispečerom, ali je odgovor dobila tek u drugom pokušaju. Dispečer je, odgovarajući na poziv, bio u stanju dremanja, zbog čega je avionu priložio plan leta druge letelice.

To je dovelo do toga da IL-76 nije pratio predviđenu rutu. Grešku su otkrili drugi kontrolori tek kada avion nije sleteo u očekivano vreme.

Nakon buđenja, dispečer je pokušao da povrati situaciju, obraćajući se pogrešnoj posadi i izazivajući pometnju i paniku među kolegama. Rezultat je bila konfuzija u uputstvima i neodgovarajuće radnje koje su mogle dovesti do kritičnih posledica.

Interna istraga je otkrila mnoge prekršaje, uključujući spavanje na radnom mestu, koje je se u ovom slučaju smatra glavnim prekršajem.

Iljušin Il-76

Iljušin Il-76 je četvoromotorni višenamenski strateški transportni avion koji je 1966. godine dizajnirala sovjetska dizajnerska grupa Iljušin.

Avion je projektovan za transport teške opreme u udaljena i teško dostupna područja. Prvi prototip je poleteo 1971. godine, a sovjetsko vazduhoplovstvo je dobilo prve serijske aparate 1974. godine.

Vojne verzije ovog aviona često su korišćene u Evropi, Aziji i Africi. Ruska vojska ih i danas koristi, do sada ih je proizvedeno čak hiljadu primeraka.

IL-76 (RA-76513) SPair PROVERA REVERSA NA STAJANKI
IL-76 (RA-76513) SPair PROVERA REVERSA NA STAJANKI

U Belgorodskoj oblasti u januaru 2024. godine dogodila se ozbiljna tragedija sa vojno-transportnim avionom Il-76, u kojem se, prema ruskim izjavama, nalazilo 65 ratnih zarobljenika Oružanih snaga Ukrajine, 6 članova posade i 3 osobe u pratnji.

Rakete koje su korišćene za napad identifikovane su kao protivvazdušne vođene rakete američke proizvodnje MIM-104A iz kompleksa Patriot, ispaljene iz područja sela Lipci u oblasti Harkov.

Ruski predsednik Vladimir Putin osudio je ovu akciju kao zločin Kijeva protiv sopstvenih građana, ističući da je ukrajinska strana svesna prisustva njenih ratnih zarobljenika u avionu. Rusko Ministarstvo spoljnih poslova izrazilo je sumnju u mogućnost postizanja bilo kakvih dogovora sa Kijevom nakon ovog incidenta.

O padu Il-76 iznad Beograda smo vеć pisali. Piloti su tada izveli ljudski i pilotski podvig – izbegli su pad na sam Beograd, odnosno na novobeogradski blok 44 i Bežanijsku kosu.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave