NaslovnaNovostiOtkriveni novi detalji o Tempestu, budućem evro-azijskom lovcu 6. generacije: Izmenjen dizajn...

Otkriveni novi detalji o Tempestu, budućem evro-azijskom lovcu 6. generacije: Izmenjen dizajn u odnosu na prethodnu konfiguraciju „lambda krila“

Model lovačkog aviona koji je trenutno u razvoju u Japanu, Ujedinjenom Kraljevstvu i Italiji, otkriven je na Međunarodnoj vazduhoplovnoj izložbi u Tokiju održanoj od 16. do 19. oktobra.

Projekat, zvanično poznat kao Global Combat Air Program (GCAP), ili pod britanskim nazivom Tempest, ima za cilj razvoj borbenog aviona najnovije generacije koji integriše sposobnosti iz odbrambenih sektora tri nacije.

Zajednički napor predvode Mitsubishi Heavy Industries iz Japana, BAE Systems iz Velike Britanije i Leonardo iz Italije.

Na izložbi, BAE Systems je predstavio umanjenu verziju modela, koja je duga oko 2 metra, što predstavlja oko 1:10 razmeru u odnosu na buduću letelicu. Model u punoj veličini, dužine preko 20 metara, bio je izložen ranije na Farnborough International Airshow-u u Velikoj Britaniji, u julu 2024. godine.

Novi Tempest šeste generacije predstavljen u Japanu: Veći dizajn delta krila, koji se razlikuje od prethodne „lambda krila“ konfiguracije

Prema rečima predstavnika BAE Systems-a, dizajn modela prikazan u Tokiju prilično je blizak većoj verziji prikazanoj ranije. Ipak, tokijski model je prikazao ažurirane dizajnerske elemente, uključujući značajne promene glavnog krila, zadnjeg trupa i repnih sekcija.

Ove izmene odražavaju prelazak sa fokusa na agilnost u vazdušnim borbama na poboljšanje dometa, brzine i nosivosti.

Najnovija verzija ima veći dizajn delta krila, koji se udaljava od prethodne „lambda krila“ konfiguracije. Ova izmena dizajna ima za cilj smanjenje otpora, povećanje kapaciteta goriva i poboljšanje uzgona, što na kraju poboljšava operativne sposobnosti aviona.

Zvaničnici BAE Systems-a izjavili su da se očekuje da će opšti dizajn aviona biti završen do 2025. godine, što će obeležiti “ključnu fazu” za program GCAP.

Ukratko o Tempestu, budućem avionu šeste generacije Velike Britanije, Italije i Japana

britanija, italija i japan ujedinile svoje industrije da dođu do lovca 6. generacije nova slika aviona tempest
britanija, italija i japan ujedinile svoje industrije da dođu do lovca 6. generacije nova slika aviona tempest

Tempest je predviđen da bude stelt lovac šeste generacije, opremljen nizom sistema karakterističnih za sve lovce nove generacije koji su trenutno u fazi razvoja:

  • sposobnosti da deluje sa ili bez pilota;
  • da kontroliše rojeve napadačkih dronova;
  • da ima smanjen radarski profil;
  • da poseduje inovativne sisteme za obradu podataka i
  • da bude opremljen najsavremenijim naoružanjem, poput budućih hipersoničnih raketa.

Napredni avion će biti isporučen kroz Global Combat Air Program (GCAP) – partnerstvo između Londona, Rima i Tokija. O zvaničnom otvaranju ovog programa smo vas izvestili kada se i dogodio, početkom 2023. godine.

Takođe, budući stelt supersonični avion će se ponositi izuzetno snažnim radarom najnovije generacije koji će navodno moći da obradi 10.000 puta više podataka nego sadašnji sistemi, pružajući prednost u borbi.

Vredi napomenuti da u Evropi Tempest nije jedini program šeste generacije u razvoju.

Program Future Combat Aircraft System (FCAS) – sprovodi se uz učešće Francuske, Nemačke i Španije, sa Belgijom koja planira da se pridruži, a trebaju da odaberu projekat borbenog aviona do 2025. godine.

fcas2
fcas

Podsetimo, Švedska je prošle godine odustala od projekta stvaranja britanskog lovca šeste generacije Tempest, a takođe se nije pridružila francusko-nemačkom programu FCAS. To je potvrdio predstavnik Švedske na Međunarodnoj konferenciji boraca 2023 (IFC23), održanoj u Madridu. Sudeći po izjavi, Šveđani nameravaju da razviju sopstvenu verziju „aviona budućnosti“.

U SAD, paralelno imamo kontroverzni Next Generation Air Dominance (NGAD) program, budući američki borbeni avion šeste generacije koji ima za cilj da zameni F-22 Raptor.

NGAD je postao čak i kontroverzan u kontekstu u kojem su nedavno postojali američki zvaničnici koji su razmišljali o suspendovanju ili čak otkazivanju programa, iako su ovi scenariji kasnije demantovani.

1 KOMENTAR

  1. Занимљиво да су у ово укључули и Јапан. Јесте да Јапан има развијене технологије али мислим да се у овоме види превасходно политички стратегијски чин! Ово је поступно јачање војне моћи Јапана а то је и својеврсна порука и Кини. Уколико се настави овим путем то може само још више да закомпликује ствари на Далеком истоку.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave