NaslovnaNovostiSnimak lovca Su-57 naoružanog sa dve rakete H-59M2 „Ovod-M2” na spoljnim nosačima...

Snimak lovca Su-57 naoružanog sa dve rakete H-59M2 „Ovod-M2” na spoljnim nosačima zbunio stručnjake

Na društvenim mrežama već se uveliko raspravljaju snimci ruskog lovca pete generacije Su-57. Pažnju publike privukle su dve rakete H-59M2 „Ovod-M2“ na spoljnim nosačima aviona, što je zbunilo mnoge stručnjake koji to smatraju nelogičnim rešenjem.

Kako ističu stručnjaci, nošenje naoružanja na spoljnim nosačima značajno povećava radarski odraz aviona, čineći ga lakše uočljivim na protivničkim radarima. A upravo je niska vidljivost jedna od glavnih prednosti Su-57 koju su navodili njegovi proizvođači.

Upravo zbog toga je izvršena duboka modernizacija rakete H-59M2, koja je dobila naziv H-59MK2. Zahvaljujući kvadratnom preseku tela, ovaj projektil je bio prilagođen za smeštanje u unutrašnji odeljak naoružanja ruskog najsavremenijeg lovca.

Sada se stručnjaci pitaju zašto se naoružanje na Su-57 postavlja na spoljne nosače?

Treba napomenuti da su prva lansiranja rakete H-59MK2 sa Su-57 izvršena još tokom testiranja u Siriji. Kasnije je ova operacija ponovljena tokom specijalne vojne operacije Rusije u Ukrajini.

Konkretno, izveštavano je da je ovim projektilom uništena televizijska kula u Harkovu i jedan od vojnih objekata u oblasti Nikolajeva.

Prema procenama ruskih stručnjaka, tokom specijalne vojne operacije Rusije u Ukrajini, lovac pete generacije Su-57 pokazao se izuzetno pozitivno. Moguće je da je postavljanje projektila na spoljne nosače deo nastavka testiranja ovog lovca.

Ruski konstruktori za sada nisu komentarisali postavljanje naoružanja na spoljne nosače Su-57. Međutim, let Su-57 sa takvim naoružanjem potvrđuje aktivnu upotrebu ovih lovaca tokom specijalnih operacija na značajnim udaljenostima.

crtez rakete h 50 rakete h 59mk2
crtez rakete h 50 rakete h 59mk2

Ovo je deo strategije Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije za izvođenje ciljanih udara na pozadinske ciljeve neprijatelja, čime se smanjuje opasnost po posade i opremu.

Podsetimo, pre samo 15-ak dana, najnovija teška juršna stelt bespilotna letelica S-70 „Ohotnik” namenjena da obavlja misije sa Su-57, oborena je na nebu Donbasa.

Rakete H-59MK2 su vođeno oružje visoke preciznosti, dizajnirano za uništavanje kopnenih i morskih ciljeva. Ova modifikacija raketa omogućava napad na objekte koji se nalaze na značajnoj udaljenosti, što omogućava da Su-57 deluje van dometa neprijateljskih sistema PVO.

H-59MK2 se prvobitno smatrao blagim napretkom H-59MK, ali je na kraju postalo očigledno da je raketa pretrpela značajne nadogradnje, što je čini gotovo nepovezanim sa svojim prethodnicima.

Prva terenska ispitivanja H-59MK2 su obavljena u Siriji 2018. godine. Projektil je dizajniran kao glavno oružje vazduh-zemlja Su-57, savršen je za uklanjanje kompaktnih, ojačanih ciljeva na udaljenosti do 300 km.

Raketa nosi penetracionu bojevu glavu od 320 kg, a može biti naoružana i manjom disperzivnom bojevom glavom dizajniranom za udar na većem području. Drugi potencijalni tipovi bojevih glava uključuju jači penetrator ili nosač kasetne municije.

su 57 na pisti
su 57 na pisti

Uprkos svojoj podzvučnoj brzini i relativno manjoj veličini, ova raketa pokriva širok domet i poznata je po svojoj fleksibilnosti da menja svoju metu u toku leta. Nomenklatura ‘H-69’ koja je široko korišćena u poslednje vreme, verovatno se odnosi na verziju sa varijacijama bojeve glave, sistema za navođenje ili onog namenjenog za izvoz.

Trenutno nije poznato da bilo koji drugi lovac pete generacije koristi raketu u istoj klasi kao H-59MK2. S obzirom na to da su Su-57 u Ukrajini sporadično prijavljeni od sredine 2022. godine, postoji verovatnoća da su ove rakete korišćene i ranije, ali to nisu dokumentovali ukrajinski izvori.

Dakle, kao što vidimo, reputacija Su-57 kao najviše testiranog lovca pete generacije raste, sa njegovim operacijama koje se protežu dalje od jednostavnih udara vazduh-zemlja i uključuju komplikovano potiskivanje vazdušne odbrane i sukobe vazduh-vazduh izvan vizuelnog dometa.

Su-57 ukratko

Suhoi 57 je lovac pete generacije i prvi takav lovac u inventaru ruskog vazduhoplovstva. Deset godina je trajao razvoj ovog višenamenskog dvomotornog lovca u Rusiji.

Prototipovi Su-57 su poznati kao T-50. U periodu 2010 – 2013, pet prototipova T-50 prošlo je razne testove. 2011. godine T-50 dostiže nadzvučnu brzinu. Skoro sva ispitivanja T-50 vrše se sa aerodroma u Komsomolsku na Amuru. 2018. dva prototipa Su-57 sletela su u rusku vazdušnu bazu u Siriji – Hmejnjin.

su 57
su 57

Avion pokreću dva turbofan Saturn AL-41F1, potiska 88,3 kN (19,900 lbf), 142,2 kN ​​[32,000 lbf] sa naknadnim sagorevanjem, snage 147,1 kN [33,100 lbf].

Prema planovima ruskog Ministarstva odbrane, Su-57 bi trebalo da dobije motor poznat kao Izdelie 30. Veruje se da će ovaj motor još približiti Su-57 kategoriji „lovaca šeste generacije”.

Domet aviona je 3.500 km. Maksimalna brzina koju može da razvije je 2 maha [2135 km/h; 1,327 mph] na nadmorskoj visini. Njegova granica je +9,0, a maksimalna visina koju dostiže je oko 20.000 m. Takođe postoje i dronovi na bazi Su-57.

Naoružanje

Suhoi 57 je naoružan jednim automatskim topom Grjazev-Šipunov GŠ-30-1 kalibra 30 mm. Rakete vazduh-vazduh su R-77M i R-74M2 pa i R-37M.

grjazev Šipunov gŠ 30 1 kalibra 30 mm
grjazev Šipunov gŠ 30 1 kalibra 30 mm

Rakete vazduh-zemlja su H-38M i H-59MK2 i mogu da nose najviše četiri. Avion je naoružan sa dve protivbrodske rakete i četiri protivradarske rakete.

Suhoj ima integrisani multifunkcionalni integrisani radio elektronski sistem Sh-121 [MIRES], N036-1-01 frontalni X-band aktivni elektronski skenirani niz [AESA] radar, N036B-1-01 Cheek X-band AESA radare za povećanu ugaonu pokrivenost i N036L-1-01 nizove L-opsega za IFF. Avion takođe ima elektrooptički sistem ciljanja Atol 101KS.

su 57
su 57

nedavnom intervjuu, ukrajinski borbeni pilot opisao je rusku raketu vazduh-vazduh dugog dometa R-37M kao najopasnije oružje koje koristi rusko vazduhoplovstvo.

3 KOMENTARA

  1. 2019 се срушио током испитивања. Тако да му је мало успорен развој али без обзира на све одличан апарат

  2. Ohotnik su Rusi pomoću Su57 oborili jer su nad njim izgubili kontrolu. A ni jednog ni drugog ukrainci nisu nu registrovali, dok komadi teškog drona Ohotnik nisu pali na zemlju.
    Tek tada su saznali da su tu bili. A to što se hvale bez pokrića, to je uvek tako kada sebi želiš da dižeš moral, moraš da lažeš na vagone.

    15
    1

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave