Naslovna Novosti Pojavio se prvi snimak upotrebe novih raketa za teške bacače plamena TOS-1A...

Pojavio se prvi snimak upotrebe novih raketa za teške bacače plamena TOS-1A Solncepek [VIDEO]

2
tos 1 termobaricno oruzje
tos 1 termobaricno oruzje
google news

Prvi snimak upotrebe novih raketa za termobarični sistem TOS-1A Solncepek objavio je na Telegramu ruski vojni dopisnik Aleksandar Koc. On je napomenuo da ne otkriva karakteristike municije, jer „nije našao ništa o tome u javnosti“.

Međutim, ne krije da je kao prvo značajno povećan domet. Ovo je veoma važno u uslovima kada, da biste udarili, morate da vozite „Solncepek“ 3-4 km do linije borbenog kontakta. Sa novim granatama, vozilo i posada nisu u takvoj opasnosti, napominje dopisnik u svojoj publikaciji.

Kots je naglasio da se koristi „malo drugačiji princip“, koji omogućava da jedna municija pokrije mnogo veću površinu.

“Neprijatelj u šumama u pravcu Kupjanska je već iskusio o čemu se radi”, dodao je vojni dopisnik.

Ranije je saopšteno da Oružane snage Ukrajine trpe značajne gubitke u pravcu Kupjanska. Tako su Vazdušno-kosmičke snage Rusije pogodile privremene tačke razmeštaja 3. odvojene brigade Oružanih snaga Ukrajine u Borovoj vazdušnim bombama FAB-500 sa dodatim modulima UMPK.

Pored toga, položaji Oružanih snaga Ukrajine u blizini sela Nadija su aktivno „peglani“ avijacijom, artiljerijom i teškim sistemima za bacanje plamena.

Ruska vojska aktivno koristi sisteme TOS-1A protiv kijevskih snaga od početka svoje operacije u Ukrajini. O primerima smo pisali u više navrata, kao na primer ovdeovde i ovde.

TOS-1A su koristile ruske snage u nekoliko sukoba, uključujući Prvi i Drugi čečenski rat, rusko-gruzijski rat i građanski rat u Siriji. Višecevni bacači raketa TOS-1 ili TOS-1A sa 30 ili 24 lansirnih cevi na šasijama tenkova T-72 su u stanju da lansiraju rakete 220 mm sa termobaričnim bojevim glavama.

TOS-1A
TOS-1A

TOS-1A je u stanju da ispali celu svoju salvu raketa za manje od 12 sekundi. Obično njime upravlja tročlana posada i može se transportovati drumskim, železničkim ili vazdušnim putem.

TOS-1A ima domet do 6 km, ali zato može da pokrije veoma veliku površinu, a pogođeno područje posle udara je još veće – 40.000 kvadratnih metara. Sistem ispaljuje municiju od 220 mm.

Tokom aktuelnog sukoba u Ukrajini testirana je i unapređena verzija sistema, nazvana TOS-2. Naoružan je i snažnijim raketama većeg dometa. Inače, Rusi su u zavodu НПО Сплав razvili i TOS-2 Тосочка na kamionima Урал-63704-0010 serije Торнадо-У.

Zastrašujući artiljerijski sistem je dizajniran za napad na neprijateljske utvrđene položaje i lako oklopna vozila i transporte, posebno na otvorenom terenu.

Termobaričko punjenje je vrsta eksploziva koji koristi kiseonik iz okolnog vazduha. Upotreba bojevih glava sa takvim punjenjem stvara eksplozivni talas koji traje značajno duže od klasičnog kondenzovanog eksploziva.

Većina konvencionalnih eksploziva se sastoji iz mešavine eksploziva i oksidatora, dok je kod termobaričkog oružja to 100% eksploziva, tako da ono poseduje mnogo veću snagu od konvencionalnog kondenznog eksploziva iste mase.

tos 1a
tos 1a

Termobarična oružja imaju naduže trajanje eksplozivnog talasa i najveću razornu snagu, izuzimajući nuklearno oružje. Mnogim ukrajinskim vojnicima koji su bili u blizini položaja koje je ruska artiljerija gađala termobaričnim bombama iz TOS-1 dijagnostikovana je hipoksija.

Hipoksija je kritično patološko stanje ljudskog organizma, u kome je celo telo (generalizovana hipoksija) ili njegov deo (delimična hipoksija) lišeno dovoljne oksigenacije. Ovo stanje je opasno po život.

2 KOMENTARA

  1. Мање расипа од претходних генерација, лепо за Русе, мука за Украјинце

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version