Naslovna Novosti Ukrajinski vojnici prvi put uočili najnoviji ruski zastrašujući termobarični raketni bacač TOS-2

Ukrajinski vojnici prvi put uočili najnoviji ruski zastrašujući termobarični raketni bacač TOS-2

9
ukrajinski vojnici prvi put uocili novi ruski zastrasujuci termobaricni raketni bacac
ukrajinski vojnici prvi put uocili novi ruski zastrasujuci termobaricni raketni bacac
google news

Ukrajinski vojnici primetili su zastrašujući ruski teški termobarični raketni bacač raspoređen na istočnom frontu. Izviđačka jedinica uspešno je locirala savremeni sistem bacača plamena TOS-2, koji su nedavno poslale ruske snage na linije fronta u delu Donjecke oblasti.

TOS-2 ima poboljšani domet od 24 kilometra, nadmašujući svog prethodnika, TOS-1, za 6 kilometara. Ova nova verzija, postavljena na šasiju ‘Ural’ sa točkovima sa oklopnom kabinom, predstavlja modifikaciju TOS-1, prvobitno projektovane na šasiji tenkova.

Značajno je da TOS-2 ima moderan dizajn sa smanjenim brojem lansirnih cevi, koji sada iznosi ukupno 18, uz zadržavanje svoje kolosalne vatrene moći.

TOS-2, koji se prvi put pojavio u javnosti 2020. godine, dizajniran je da ponudi lakšu i jeftiniju alternativu TOS-1A.

Uprkos izbegavanju neposrednih pretnji ukrajinske artiljerije, prisustvo TOS-2 na linijama fronta izaziva zabrinutost u vezi sa njegovom potencijalnom upotrebom u budućim vojnim angažmanima.

Poboljšane karakteristike, uključujući kran za ponovno punjenje raketa i unapređeni sistem za kontrolu vatre, naglašavaju posvećenost Rusije unapređenju svoje vojne tehnologije za veću taktičku efikasnost.

Prema rečima generalnog direktora NPO „Spav“ (razvojna kompanija i proizvođač ovih sistema) Aleksandara Smirnova prvi sistemi TOS-2 isporučeni su ruskoj vojsci još 2021. godine, međutim do sada nisu imali svoju ulogu na ukrajinskom pozorištu.

tos 1 termobaricno oruzje
TOS-1, u kadru zastrašujuće dejstvo sa fronta u Ukrajini

Teški višecevni lanser raketa TOS-2 „Tosočka“ predstavlja dalju evoluciju artiljerijsko-plamenobacačkog sistema TOS-1A „Solncepek“, koja će imati povećane tehničko-taktičke karakteristike.

Za razliku od svog prethodnika koji se nalazi na tenkovskoj šasiji, „Tosočka“ kao osnovnu platformu upotrebljava kamion-točkaš „Ural“ uvećane nosivosti i prohodnosti. Sama platforma i vitalni delovi sistemi su ojačani dopunskom oklopnom zaštitom koja štiti od streljačke municije i fragmenata granata.

U odnosu na ranije verzije TOS-1A „Solncepek“ platforma na točkovima je značajno povećala parametre mobilnosti, čime se obezbeđuje visok intenzitet i pravovremena upotreba artiljerijskih sistema prilikom izvođenja borbenih dejstava.

Sistem za upravljanje vatrom na TOS-2 je u potpunosti automatizovan. Na vozilu se nalazi ‘kran-manipulator’, koji vrši punjenje oruđa raketama tako da „Tosočki“ nije potrebno posebno transportno-logističko vozilo.

Pored toga, na „Tosočki“ je montiran i sistem radioelektronske zaštite koje je efikasan u odbrani od visokopreciznih tipova ubojnih sredstava.

TOS-2
TOS-2

Takođe nova „Tosočka“ poseduje i modernizovane rakete koje imaju veći efektivni domet u odnosu na ranije verzije. Radi se o raketi oznake MO.1.01.04M kalibra 220mm, koja će biti opremljena termobaričnom bojevom glavom veće razorne snage.

Ova raketa je dugačka 3,72 metra, a njena masa dostiže 216 kilograma. Maksimalni domet rakete je za 6000 metara veći od prethodnika. Temperaturni opseg upotrebe je od -40 do +50 stepeni Celzijusa.

Zastrašujući artiljerijski sistem je dizajniran za napad na neprijateljske utvrđene položaje i lako oklopna vozila i transporte, posebno na otvorenom terenu.

Ruska vojska aktivno koristi sisteme TOS-1A protiv kijevskih snaga od početka svoje “specijalne operacije” u Ukrajini. O primerima smo pisali u više navrata, kao na primer ovde, ovde i ovde.

Termobarično oružje

Termobaričko punjenje je vrsta eksploziva koji koristi kiseonik iz okolnog vazduha.

Upotreba bojevih glava sa takvim punjenjem stvara eksplozivni talas koji traje značajno duže od klasičnog kondenzovanog eksploziva.

Većina konvencionalnih eksploziva se sastoji iz mešavine eksploziva i oksidatora, dok je kod termobaričkog oružja to 100% eksploziva, tako da ono poseduje mnogo veću snagu od konvencionalnog kondenznog eksploziva iste mase.

Termobarična oružja imaju naduže trajanje eksplozivnog talasa i najveću razornu snagu, izuzimajući nuklearno oružje.

Mnogim ukrajinskim vojnicima koji su bili u blizini položaja koje je ruska artiljerija gađala termobaričnim bombama iz TOS-1 dijagnostikovana je hipoksija.

Hipoksija je kritično patološko stanje ljudskog organizma, u kome je celo telo (generalizovana hipoksija) ili njegov deo (delimična hipoksija) lišeno dovoljne oksigenacije. Ovo stanje je opasno po život.

9 KOMENTARA

  1. Tos-1a je imao operativni domet oko 6km.Ako je sa Tos-2 povećan za 6 km onda je mak.domet novog raketnog bacača 12km.

  2. Занима ме каква би била реакција Москве кад би један такав пројектил експлодирао негде у Русији? Да ли би то био ратни злочин и да ли би тада кренула прича да треба бацити једну тактичку нуклеарну бомбу? Овај рат је нажалост показао сво зло. Мислим да би требало да се замислимо и запитамо где је граница. Стаљинизам( Сатанизам) у Русији у свом најгорем облику. Какав је то патријарх кад освештана нуклеарни пројектил? Изгледа да су ово последња времена

    • Мало си побркао приоритете. Сва та питања треба да поставиш Американцима, и оном идиоту Зеленском, који без пардона гурају сад чак и жене на кланицу.

    • Lepo su im Ruje rekle, zadrzite Donnas i Luhan, samo im dajte autonomiju da mogu da ice na Ruskom i da idu u Pravoslavnu crkvu. Ukrajinci se slozili a onda ; Dzon Kirbi i Bajdenova Marioneta od drveta, jer onaj covek ne verujem da je ziv,nego mu daju neki zombie virus da se krece;. Rekli su ne, boricemo se do poslednjeg Ukrajinca, to im je najjeftiniji nacinu da opremu 2 bratska naroda jedan protiv drugog i da oprobaju svoje oruzje protiv ruskog. Prosto samo tako.

    • Гледај узрок и поседице.Спаљивани су живи Руси у Одеси 2014.,па Мајдан,па саботажа преговора,па померање НАТОгранице на границу Русије.

    • Rusija nikad nije pomerala svoje taktičke rakete ka americi a pugotovo ne ka natou, nego je to cinila amerika, šta će koj vrag njihove rakete i nuklarne bombe na granici rusije, nikako mi nije jasno u kom kontekstu i sa koje tačke gledišta Rusija može biti okupator, a pritom ameri imaju okupirane teritorije svugde po svetu.

    • JA OSUDIM SVAKI RAT DA SE NAROD UBIJA I DA TATUJE ZA TUDJE INTERESE AMERE .KAO STO SU UKRI ..KAD SU BILI U TURSKU 2022 .OBE DELEGACIJE I DOGOVOR JE BI DA SE OBUSTAVI RAT ..KAD SE VRATILI. DOSAO DJONSON I AEMR .I NIJE IM DAO DA SE PRESTANE RAT..JER NJIMA NE ODGOVARA I NATERAHI DA NASTAVE RAT..JER TOJE NJHOV INTERES..DA DRUGI GINU ..JER IM TREBA RUSKE RESURSE…TOJE VIDLJIO KO DAN ??

  3. Развој ракета за тосочку је текао овим редом,прво ракета домета 2 км,затим 6 км и на крају ракета домета 10 км коју су направили 2020 год(по неким руским стручњацима домет иде и до 15 км,али декларисани је 10 км),е сад како сте ви дошли до 24 км то нисам сигуран?

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version