Naslovna Novosti Zastrašujuć snimak udara na položaje OSU koji su prešli Dnjepar termobaričnom municijom...

Zastrašujuć snimak udara na položaje OSU koji su prešli Dnjepar termobaričnom municijom TOS-1A „Solncepek“

21
snimak udara po polozajima osu koji su presli dnjepar termobaricnom municijom tos 1a „solncepek
snimak udara po polozajima osu koji su presli dnjepar termobaricnom municijom tos 1a „solncepek
google news

Ruska vojska je prikazala snimak koji pokazuje „masakr u Krinkima“, poziciju gde su Oružane snage Ukrajine utvrđene nakon prelaska Dnjepra, o čemu je ranije pisano u brojnim medijima.

Podsetimo, ranije su brojni izvori pisali da su Oružane snage Ukrajine uspele da pređu Dnjepar i „učvrste se“ u selu Krinki u Hersonskoj oblasti. Ovo selo se nalazi na levoj obali Dnjepra.

Istovremeno, pojavili su se izveštaji da je komanda Oružanih snaga Ukrajine slala rezerve za prelazak reke u ovoj oblasti. To je indirektno ukazivalo da desantni odredi ukrajinske vojske, koji su već prešli Dnjepar, trpe gubitke. Međutim, izraz „utvđeni“ nije napustio medije.

Snimci koje su pokazale Oružane snage Rusije sugerišu da ruska vojska stvara pravu vatrenu oluju za ukrajinsku vojsku koja je prešla na levu obalu Dnjepra. Koriste se teški sistemi bacača plamena TOS-1A „Solncepek“, koji usporavaju sve napore ukrajinske strane da stvarno kontroliše bar deo hersonske leve obale u oblasti pomenutog Krinkija.

Paketi termobarične municije „Solncepjok“ pokrivaju nagomilavanje ukrajinskog ljudstva, koje je trebalo da koristi kuće u selu Krinki kao vatrene tačke i položaje za dalje napredovanje na jug, prema maloj šumskoj oblasti.

Ruska vojska aktivno koristi sisteme TOS-1A protiv kijevskih snaga od početka svoje “specijalne operacije” u Ukrajini.

tos 1 termobaricno oruzje
tos 1 termobaricno oruzje

TOS se takođe praktikuje direktno duž obale, gde s vremena na vreme sleću ukrajinske desantne grupe, uključujući i čamce i samohodne splavove. Ranije je u ruskim izvorima saopšteno da sa sve većom koncentracijom ukrajinskih snaga u istom Krinkiju, srazmerno rastu i dejstva ruske borbene avijacije.

Ukrajinske snage pokušavaju da napreduju na levoj obali Dnjepra već mesecima.

Sa druge strane, ruska vojska aktivno koristi sisteme TOS-1A protiv kijevskih snaga od početka svoje specijalne operacije u Ukrajini. Tokom operacije testirana je i unapređena verzija sistema, nazvana TOS-2. Naoružan je i snažnijim raketama većeg dometa.

Višecevni bacači raketa TOS-1 ili TOS-1A sa 30 ili 24 lansirnih cevi na šasijama tenkova T-72 su u stanju da lansiraju rakete 220 mm sa termobaričnim bojevim glavama.

Termobaričko punjenje je vrsta eksploziva koji koristi kiseonik iz okolnog vazduha. Upotreba bojevih glava sa takvim punjenjem stvara eksplozivni talas koji traje značajno duže od klasičnog kondenzovanog eksploziva.

Većina konvencionalnih eksploziva se sastoji iz mešavine eksploziva i oksidatora, dok je kod termobaričkog oružja to 100% eksploziva, tako da ono poseduje mnogo veću snagu od konvencionalnog kondenznog eksploziva iste mase.

Termobarična oružja imaju naduže trajanje eksplozivnog talasa i najveću razornu snagu, izuzimajući nuklearno oružje.

TOS-1A ima domet do 6 km, ali zato može da pokrije veoma veliku površinu, a pogođeno područje posle udara je još veće – 40.000 kvadratnih metara. Sistem ispaljuje municiju od 220 mm.

TOS-1A je u stanju da ispali celu svoju salvu raketa za manje od 12 sekundi. Obično njime upravlja tročlana posada i može se transportovati drumskim, železničkim ili vazdušnim putem.

Inače, Rusi su u zavodu НПО Сплав razvili i TOS-2 Тосочка na kamionima Урал-63704-0010 serije Торнадо-У. TOS-1A su koristile ruske snage u nekoliko sukoba, uključujući Prvi i Drugi čečenski rat, rusko-gruzijski rat i građanski rat u Siriji.

21 KOMENTARA

  1. TIH 6 KM JE NAJMANJI DOMETA NAJVEĆI JE 40 KM. BILO OPŠIRNO NA TV FRONT. NAJINTERESANTNIJE JE ŠTO VOJNICI U BUNKERIMA I ROVU ILI U KUĆI POSLE TIH RAKETA IZGLEDAJU KAO ZSPALI.

  2. U Srbistanu je očito sindrom pilećeg pamćenja sve prisutniji.
    Zaboravljeno je kako su nas ’99. tukli kasetnim, tepih, Tomahavcima…osiromašenim uranijumom itd…i kako su na zapadu ushićeno gledali slične snimke, kako njihove bombe melju te “zlikovce” Srbe, kako im ruše mostove, elektro postrojenja…ubijaju na ulici zle trudnice…
    Nisu mi dragi ni jedni ni drugi…tamo dole su ljudi, nečija deca…

    • I tamo gde su do 99godine padale nase bombe je bilo i zena i dece i trudnica i starih ali to nam nekako uvek izadje iz vida.Rat je naj uzasniji za civilno stanovnistvo.

  3. Kako lukavo izveden artiljerijski udar!? Prva pada na kraj zamišljenog kruga/kvadrata na kom se neprijatelj nalazi. Druga pada na početak. Treća u sredinu, da bi pod pretpostavkom da se neprijatelj uspaničeno rastrčao, da li u beg, da li tražeći bolji zaklon, sledi salva termobaričnih projektila po celom reonu!

  4. Што је више глава у бескорисном ‘нападу’ – то им је мање на раменима !
    (Мр Пит & 12 ‘гуслача’)

  5. Ако војничка чизма почне да ‘мисли’ – глави(мозгу) остаје само да маршира !
    (Мр Пит & 12 ‘гуслача’)

  6. Ukrajinci moraju ostati na desnoj obali Dnjepra duž celog toka. Kad se to postigne, bice kraj rata. Uz uslov da ostatak Ukr ne može u NATO, naravno.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version