Naslovna Novosti Ministarstvo odbrane RF prikazalo ubojitost „Solncepeka“ koji dejstvuje na mestu koncentracije OSU...

Ministarstvo odbrane RF prikazalo ubojitost „Solncepeka“ koji dejstvuje na mestu koncentracije OSU u DNR

0
udar tos 1 a
udar tos 1 a
google news

Rusko Ministarstvo odbrane distribuiralo je snimak napada iz bacačkog sistema TOS-1A „Solncepek” na privremenu lokaciju jedinica 35. brigade marinaca Oružanih snaga Ukrajine kod Ugledara u Donjeckoj Narodnoj Republici.

Izviđačkim sredstvima utvrđena je lokacija koncentracije ljudstva i tehnike Oružanih snaga Ukrajine prebačenih za pojačanje na Donjeckom sektoru fronta. Nakon što su razjašnjene koordinate, pokrenut je masovni udar.

Kao što se vidi na snimku, municija Solncepek je dostigla svoje ciljeve. Neprijateljsko ljudstvo i oprema su navodno uništeni.

TOS-1A Solntcepek, ili kako ga NATO zove Sunshine, je teški termobarični višecevni raketni bacač ruske proizvodnje. Sistem teškog bacača plamena je generalno sličan raketnim sistemima sa višestrukim lansiranjem, ali ispaljuje drugačije tipove raketa i ima kraći domet.

Višecevni bacači raketa TOS-1 ili TOS-1A sa 30 ili 24 lansirnih cevi na šasijama tenkova T-72 su u stanju da lansiraju rakete 220 mmsa termobaričnim bojevim glavama.

TOS-1A ima domet do 6 km, ali zato može da pokrije veoma veliku površinu, a pogođeno područje posle udara je još veće – 40.000 kvadratnih metara. Sistem ispaljuje municiju od 220 mm.

TOS-1A je u stanju da ispali celu svoju salvu raketa za manje od 12 sekundi. Obično njime upravlja tročlana posada i može se transportovati drumskim, železničkim ili vazdušnim putem. Solntcepek, kao i svi ostali sistemi naoružanja, nisu nedodirljivi, te je zabeleženo nekoliko snimaka, poput ovog, gde ih ukrajinski FPV dronovi mogu uništiti preciznim pogotkom.

Termobaričko punjenje je vrsta eksploziva koji koristi kiseonik iz okolnog vazduha. Upotreba bojevih glava sa takvim punjenjem stvara eksplozivni talas koji traje značajno duže od klasičnog kondenzovanog eksploziva. 

tos 1 termobaricno oruzje
tos 1 termobaricno oruzje ostavlja zastrašujuć prizor prilikom udara

Mnogim ukrajinskim vojnicima koji su bili u blizini položaja koje je ruska artiljerija gađala termobaričnim bombama iz TOS-1 dijagnostikovana je hipoksija, tvrde ruski izvori.

Hipoksija je kritično patološko stanje ljudskog organizma, u kome je celo telo (generalizovana hipoksija) ili njegov deo (delimična hipoksija) lišeno dovoljne oksigenacije. Ovo stanje je opasno po život.

Šta se dešavalo na ostatku fonta?

Sa druge strane, oko podneva 20. septembra, ukrajinska vojska je izvršila još jedan raketni napad na Krim. Poluostrvo je gađano sa osam projektila Storm Shadow i to drugi dan za redom.

U protekla 24 časa na Donjeckom pravcu, prema podacima ruskog Ministarstva odbrane, ukrajinske jedinice pretrpele su ozbiljne gubitke, tvrdi rusko ministarstvo odbrane. Odbijajući napade, Oružane snage Rusije eliminisale su do dve čete pripadnika OSU, tenk, oklopno vozilo i tri kamioneta.

samohodne haubice paladin stigle u ukrajinu
samohodne haubice paladin stigle u ukrajinu, ilustracija

Tokom kontrabaterijske borbe ruska vojska je uništila poljsku samohodnu toplu Krab, američku samohodnu haubicu M109 Paladin i MLRS Smerč. Pored toga, u oblasti naselja Novodonjecko, Donjecke Narodne Republike, ugušene su aktivnosti diverzantsko-izviđačke grupe 38. brigade marinaca Oružanih snaga Ukrajine.

Podsetimo, juče se odigrao i udar preciznim oružjem na ukrajinske vojne ciljeve. Između ostalog, ruski dronovi kamikaze „Geran” zaustavili su rad Rafinerije nafte Kremenčug u Poltavskoj oblasti.

„Geranijumi“ su pogodili najveću rafineriju nafte u Kremenčuku

Ruski vojni dopisnik Jevgenij Podubni izvestio je o udaru na najveću rafineriju nafte u Kremenčugu, Poltavska oblast, od ruskih „Geranijuma“. On je u svom Telegram kanalu pojasnio da se odatle navodno snabdevaju gorivom ukrajinske trupe koje deluju na različitim pravcima fronta.

Poznato je da je objekat ozbiljno oštećen i da je požar trajao dugo. Prema navodima ovog vojnog dopisnika, mete lutajuće municije juče su postale i mete u oblastima Harkov, Sum, Černigov i Zaporožje.

Kontranapad u Sočiju

U međuvremenu, sinoć je dron navodno napao skladište nafte u okrugu Adler u Sočiju. Eksplozija se dogodila u blizini aerodroma, koji je danas jedina vazdušna luka koja funkcioniše na crnomorskoj obali Rusije. Konkretno, ovaj aerodrom prima vladine avione, uključujući i predsednički avion.

Ranije je Ministarstvo odbrane Rusije obavestilo javnost da su Vazdušno-kosmičke snage Rusije 11. septembra napale aerodrom Dolgincevo kod Krivog Roga u Dnjepropetrovskoj oblasti, usled čega su 2 lovca MiG-29 i 3 jurišna aviona Su-25 OSU uništeni.

lancet pogađa mig 29
lancet pogađa mig 29

Ruska vojska prikazala je zanimljiv video dolaska jednog od tipova bespilotnih letelica kamikaza Lancet na pomenuti aerodrom ukrajinskih trupa.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version