Naslovna Novosti Video: Ukrajinski FPV dron udara u zastrašujući ruski raketni sistem TOS-1A

Video: Ukrajinski FPV dron udara u zastrašujući ruski raketni sistem TOS-1A

2
fpv dron udara u tos 1a
fpv dron udara u tos 1a
google news

Ukrajinski dron koji se upravlja iz prvog lica (FPV) srušio se na zastrašujući ruski termobarični artiljerijski sistem TOS-1A u Donbasu.

Snimci drona koje je 8. marta podelila Služba bezbednosti Ukrajine, ili SBU, pokazuju kako FPV dron leti pravo u ruski raketni višecevni sistem TOS-1A (eng. MLRS).

Video je podeljen uz natpis: „Ratnici Centra za specijalne operacije „A“ Službe bezbednosti Ukrajine udario je u ruski teški bacač plamena „Solncepek“ baš u trenutku kada se spremalo lansiranje.

TOS-1A Solntcepek, ili kako ga NATO zove Sunshine, je teški termobarični višecevni raketni bacač ruske proizvodnje. Sistem teškog bacača plamena je generalno sličan raketnim sistemima sa višestrukim lansiranjem, ali ispaljuje drugačije tipove raketa i ima kraći domet.

Višecevni bacači raketa TOS-1 ili TOS-1A sa 30 ili 24 lansirnih cevi na šasijama tenkova T-72 su u stanju da lansiraju rakete 220 mm sa termobaričnim bojevim glavama. Termobaričko punjenje je vrsta eksploziva koji koristi kiseonik iz okolnog vazduha.

Upotreba bojevih glava sa takvim punjenjem stvara eksplozivni talas koji traje značajno duže od klasičnog kondenzovanog eksploziva.

Većina konvencionalnih eksploziva se sastoji iz mešavine eksploziva i oksidatora, dok je kod termobaričkog oružja to 100% eksploziva, tako da ono poseduje mnogo veću snagu od konvencionalnog kondenznog eksploziva iste mase.

Termobarična oružja imaju naduže trajanje eksplozivnog talasa i najveću razornu snagu, izuzimajući nuklearno oružje. Inače, Rusi su u zavodu НПО Сплав razvili i TOS-2 Тосочкаnakamionima Урал-63704-0010 serije  Торнадо-У.

Zastrašujući artiljerijski sistem je dizajniran za napad na neprijateljske utvrđene položaje i lako oklopna vozila i transporte, posebno na otvorenom terenu.

2 KOMENTARA

  1. Bacacu nije nista jer se zakucao i trvid metal. Trebao je da naidje sa prednje strane i da saceka da ovaj izbaci raketu pa da raketa pogodi dron onda bi bila eksplozija. Ovde jer dron vec ranije izbacio granatu, zato je isti lak i moze brzo da manervise. Snimali su i zakucali se ali nikakva steta nije bila jer plasticni dorn nema udranu snagu da poremeti iridijumski celik od koga je napravljena lansirna rampa…

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version