Naslovna Novosti Ukrajina sa 11 Su-24M napala Krim, ispaljeno 8 raketa Storm Shadow istovremeno

Ukrajina sa 11 Su-24M napala Krim, ispaljeno 8 raketa Storm Shadow istovremeno

0
ukrajinski su 24 sa raketom storm shadow
ukrajinski su 24 sa raketom storm shadow
google news

Oko podneva 20. septembra, ukrajinska vojska je izvršila još jedan raketni napad na Krim. Poluostrvo je navodno gađano sa osam projektila Storm Shadow i to drugi dan za redom.

Ukrajinske oružane snage pokrenule su napad na Krim tokom dana, odstupajući od prethodne noći i ranih jutarnjih operacija. Sa aerodroma Starokonstantinov poletelo je 11 bombardera Su-24M, od kojih je pet opremljeno krstarećim raketama Storm Shadov/SCALP, o čemu je saopštio Mihail Zvinčuk.

Prema podacima koje su prikupile izviđačke grupe vojske Medveda, dva Su-24M su lansirala rakete na izuzetno maloj visini, oko 40 metara iznad Crnog mora. Pre toga, ispalili su tri projektila za mamce AGM-160 MALD kako bi zbunili sisteme protivvazdušne odbrane.

Prema Zvinčuku, na Krim je ispaljeno ukupno osam projektila Storm Shadow. Međutim, posade PVO raketnog sistema Pancir-S1 31. divizije RV i PVO uništile su njih pet u rejonu rta Tarhankut i aerodroma Belbek. Još tri rakete pale su u oblasti Verhnesadovo, a meta napada je verovatno bio bivši vojni objekat u blizini.

Ekspert napominje da je nekoliko sati pre napada iz Hersona poleteo izviđački dron, čiji tačan tip još nije utvrđen. Obletao je rt Tarkhankut te, verovatno, bio angažovan na korekciji vatre za ukrajinsku avijaciju. Prema preliminarnim podacima, dron su oborili ruski sistemi protivvazdušne odbrane.

zelenski pise po raketi storm shadow
zelenski pise posvetu po raketi storm shadow

Ovo je drugi napad raketa Storm Shadow na poluostrvo Krim tokom proteklih dana. Ujutro 19. septembra, ukrajinska vojska je pokušala još jedan napad. Ovoga puta meta je bio Krimski most, jer su rakete oborene u blizini Melitopolja i Geničeska u Zaporoškoj oblasti.

Rusko Ministarstvo odbrane je prvi put u svom dnevnom izveštaju navelo da je oboren krstareći projektil Storm Shadow koji je isporučila Velika Britanija 14.05.2023. 

Već 18. maja ruska protivvazdušna odbrana oborila je sedam novih ukrajinskih krstarećih raketa Storm Shadow iznad zone specijalne vojne operacije, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Poslednjeg dana maja, moskovski zvaničnici su objavili privremene rezultate tekućih vojnih operacija u kojima navode čak 29 oborenih Storm Shadow projektila.

Istovremeno, više podataka o gubicima ukrajinske strane dao je američki novinar Stiven Brajan u članku napisanom za Asia Times. 

Prema njegovim rečima, Rusi su napadom na aerodrom Starokonstantinov uspeli da onesposobe pet aviona Su-24 koji pripadaju 7. brigadi, sve zahvaljujući potpisanoj fotografiji koju vidite ispod.

ukrajinski su 24 nosi storm shadow
ukrajinski su 24 nosi storm shadow

Storm Shadow, u francuskoj službi SCALP-EG

Krstareća raketa dugog dometa (ALCM) koju je razvio evropski proizvođač raketa MBDA. Projektil je dizajniran da ga nose različiti vojni avioni, uključujući Eurofighter Typhoon i lovac bombarder Tornado.

Raketa Storm Shadow ima domet od preko 250 kilometara i sposobna je da pogodi različite ciljeve, uključujući ojačane bunkere, komandne i kontrolne centre i sisteme protivvazdušne odbrane.

Raketa je vođena kombinacijom GPS-a i inercijalne navigacije, a može se programirati da leti na određenim rutama i pogađa zadate ciljeve.

storm shadow u siriji
storm shadow u siriji

Raketa Storm Shadow je opremljena bojevom glavom od 450 kilograma, koja je dizajnirana da prodre duboko u utvrđene strukture pre detonacije. Ovo čini raketu veoma efikasnom protiv ciljeva kao što su bunkeri i podzemni objekti.

Raketa je prvi put videla sukob u invaziji na Irak. Oružje za precizne udare su upotrebili Tornado bombarderi iz RAF-ove 617 eskadrile tokom napada na Irak 2003. godine, a u potpunosti je u službi od 2004. godine.

Raketu je nakon toga koristilo nekoliko zemalja u borbenim operacijama, uključujući Francusku i Ujedinjeno Kraljevstvo tokom njihove vojne “intervencije” u Libiji 2011. godine. U tom sukobu, projektil je korišćen za gađanje različitih ciljeva.

Njegov dalji razvoj i raspoređivanje će verovatno ostati prioritet za vojske širom sveta kojima je potreban pouzdana i efikasana krstareća raketa dugog dometa.

scalp
scalp

Sve u svemu, projektil Storm Shadow je veoma sposoban i efikasan sistem oružja koji vazdušnim snagama pruža mogućnost preciznog udara velikog dometa na različite ciljeve. Cena jedne rakete Storm Shadow varira oko 1,4 miliona dolara.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version