Naslovna Novosti 2 sistema Patriot, 29 projektila Storm Shadow; Rusija procenila ukrajinske gubitke

2 sistema Patriot, 29 projektila Storm Shadow; Rusija procenila ukrajinske gubitke

10
kindzal
kindzal
google news

Ruska vojska navodno zadaje efikasne masovne precizne udare po vojnim objektima Oružanih snaga Ukrajine.

Poslednjeg dana maja, moskovski zvaničnici su objavili privremene rezultate tekućih vojnih operacija i objasnili navodni razlog nedavnih pokušaja Kijeva da izvrši napade na rusku teritoriju koji nemaju jasne vojne ciljeve, već se čini da imaju za cilj da prikriju ukrajinske gubitke od javnosti.

Komentarišući današnji napad ukrajinskih bespilotnih letelica u Moskvi, ruski predsednik Vladimir Putin otkrio je da su pre dva dana ruske snage napale sedište vojne obaveštajne službe Ukrajine (GUR). Kao odgovor, navodno je Kijev poslao dronove ka Moskvi.

„Kao odgovor, kao što znate, kijevski režim je izabrao drugačiji put. Put pokušaja zastrašivanja Rusije, zastrašivanja ruskih građana i napada na stambene zgrade“, rekao je predsednik Rusije.

To je jasan znak terorističke aktivnosti, dodao je on. Prema Putinovim rečima, nedavni napadi dronovima su „pokušaji da se izazove” odgovor Moskve.

Udar na štab GUR-a naovdno potvrđuju i snimci iz Kijeva. Saobraćaj je blokiran na Havanskom mostu koji povezuje ostrvo Ribalski, gde se nalazi štab obaveštajnih služb.

Dan ranije je prijavljen ruski udar u toj oblasti, ali ukrajinski zvaničnici to nisu potvrdili.

U međuvremenu, ruski ministar odbrane general armije Sergej Šojgu održao je konferenciju sa rukovodstvom Oružanih snaga Ruske Federacije.

Pretpostavio je rezultate vojne operacije u Ukrajini u MAJU 2023. Najvažnije tvrdnje su bile:

  • Ruska vojska je pogodila još jedan sistem PVO Patriot u Kijevu;
  • Tokom prošlog meseca, Oružane snage Ukrajine su izgubile preko 16 hiljada vojnika, 16 aviona, pet helikoptera, 466 bespilotnih letelica i više od 400 tenkova;
  • Ruske trupe presrele su 29 krstarećih raketa dugog dometa Storm Shadow za mesec dana;
  • Pored toga, presretnuto je 196 raketa HIMARS, 16 projektila HARM;
  • Zapad zahteva od Kijeva da krene u kontraofanzivu, uprkos velikim gubicima Oružanih snaga Ukrajine;
  • Oružane snage Ruske Federacije prate puteve snabdevanja Ukrajine zapadnim oružjem i udaraju po njima;
  • Proteklih dana uništena su velika zapadna skladišta oružja u Hmelnickom, Ternopolju i Nikolajevu.
ukrajinski su 24 nosi storm shadow
ukrajinski su-24 nosi storm shadow

Podsetimo, sa ove liste najčešće spominjani je Patriot. U pitanju je drugi PVO sistem Patriot koji je uništila ruska vojska u Ukrajini od tri koje su isporučile Sjedinjene Države.

Prvi je pogođen hipersoničnom raketom Kindžal. Ovo je saopšteno u Ministarstvu odbrane Rusije 16. maja. Saopšteno je o uništenju pet lansera i radara američkog kompleksa.

Ukrajinske vlasti nisu komentarisale Šojguove izjave. Ukrajinske tvrdnje u vezi sa prvim incidentom su se kretali od potpunog poricanja pogotka do tvrdnje da su oborili čak i više raketa Kindžal nego što je Rusija lansirala tu noć.

Rusko Ministarstvo odbrane je ranije ovog meseca već uništilo raketni sistem Patriot u Kijevu u noći 15. maja. Pentagon je zauzvrat 18. maja izvestio da je sistem popravljen.

patriot
patriot

Pojavili su se prvi satelitski snimci sa navodnog mesta prvog napada na ukrajinske PVO sisteme Patriot. Rusi su nedavno ismejali uništene američke PATRIOT odbrambene sisteme u Ukrajini.

Od početka maja, samo ukrajinska prestonica je bila na udaru ruskih snaga 17 puta, saopštile su gradske vlasti. 

Ukrajina je do nedavno posedovala dva sistema PVO Patriot u okviru svojih granica, od kojih su jedan donirali Sjedinjene Države, a drugi združeno Nemačka i Holandija.

10 KOMENTARA

  1. Ѕвет више неће да трпи колониалисте,енглезе,французе,амере русију би да претворе у нјихове колоније а и маштју о златној милуарди јер им је радна снага вестачка интелигенција овакви умови а ви им будите савезник, а већ се спремају за случај пораза да једу инсекте.

  2. Srusili 16 aviona? Pa kako kad su ih unistili u prvim danima rata. Rusi svaki dan ruse ukrainske avione kojih nema,ili mozda lazu?

    • Pa samo se informisi na bbc i Ukraina pobedjuje Bahmut nije pao, Wagner je u okruzenju u bahmutu. Vidi sta se sesilo na aerodromu Hmeljack

    • A mozda su dobili dobar deo aviona ruske proizvodnje rasporedjen po evropakim zemljama, mozda je pre par dana stiglo oko 20 remontovanih aviona, a mozda bi se trebalo malo informisati na mestima koja se drze cinjenica bez obzira ako u ovom tekstu pise navodno

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version