Naslovna Novosti Drugi PATRIOT operativan u Ukrajini; Raketni sistem dometa do 150 km

Drugi PATRIOT operativan u Ukrajini; Raketni sistem dometa do 150 km

4
patriot
patriot
google news

General-potpukovnik Mikola Olesciuk, komandant Ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva objavio je selfi fotografiju dok u pozadini vidimo PVO sistem Patriot.

Kako javljaju ukrajinski mediji, pozivajući se na Telegram kanal šefa ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva, drugi sistem PATRIOT se već nalazi u Ukrajini i izvodi borbena dejstva.

Olesciuk je saopštio: „Rečeno je da postoji zabrana Generalštaba da prave selfiji gde se u pozadini vidi oprema! Izvinite, nisam mogao da izdržim, Druga baterija PVO sistema Patriot je već u funkciji“, napisao je Olesciuk.

Sa svoje strane, portparol Ratnog vazduhoplovstva Jurij Ignat potvrdio je za Upravdu da druga baterija PVO sistema PATRIOT, koju su obezbedili međunarodni partneri, već izvodi borbene radove na teritoriji Ukrajine, na jednom od pravaca. koje je uspostavilo vojno rukovodstvo iz Kijeva.

Saopštenje dolazi samo nekoliko dana nakon što je 23. aprila prvi PATRIOT sistem najavljen kao operativan u Ukrajini.

SAD, Nemačka i Holandija su isporučile Ukrajini PVO sistem Patriot

Baterija PVO sistema PATRIOT sastoji se od komandnog mesta, radara i lansera (maksimalno 8 lansera), od kojih svaki ima po 4 lansirna kontejnera sa projektilima različitih tipova, prilagođenih različitim tipovima ciljeva (balističke rakete, avioni i helikopteri).

Predsednik SAD Bajden je još u 21. decembra 2022. najavio 1,85 milijardi dolara nove odbrambene pomoći Ukrajini, koja je tada uključivala sistem Patriot i pripadajuće rakete.

Kasnije su Nemačka i Holandija takođe obećale da će snabdevati Patriotom. U slučaju Holandije, reč je samo o određenim elementima sistema Patriot (rakete i lansirni sistemi), koji će biti integrisani u sisteme koje obezbeđuju Nemačka i SAD.

patriot
patriot

Ministar odbrane Aleksej Reznikov je 19. aprila potvrdio dolazak PVO sistema Patriot. On je zahvalio ministrima odbrane: Lojdu Ostinu iz SAD, Borisu Pistorijusu iz Nemačke i Kaisi Olongren iz Holandije, kao i američkom, nemačkom i holandskom narodu.

Prema rečima portparola ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva Jurija Ignata, sistem koji je predala Nemačka je sistem dugog dometa. „Moći će da pogađa ciljeve na udaljenosti do 150 km, a to će omogućiti da se ruska avijacija ukloni sa naših granica“, objasnio je on.

Pretpostavlja se da sistem koji je isporučio Berlin takođe koristi rakete tipa PAC-2, koje omogućavaju gađanje na većim udaljenostima.

Štaviše, Ignat je čak i optimistično napomenuo da će Patriot PAC-3 takođe moći da obara balističke rakete poput Iskander-M, na udaljenosti do 40 km.

Patriot protiv hipersoničnih projektila?

Protivvazdušni raketni sistem MIM-104 Patriot ušao je u upotrebu u američkoj vojsci početkom 1980-ih. Njegova najnovija verzija, nazvana PAC-3, dizajnirana je za gađanje i presretanje ciljeva na visini do 24 km.

Amerikanci rasporedili Patriot SAM sisteme u Slovačku
Patriot SAM

Glavno poboljšanje PAC-3 je njegova sposobnost da obara balističke rakete. Instalacije su veoma mobilne i jedna baterija se može instalirati za manje od sat vremena, a komponente sistema se premeštaju na kamione ili prikolice.

Do 8 lansera može biti uključeno u Patriot bateriju. Prosečan domet upotrebe lansera Patriot je 150 km. Sistem PVO bi trebalo da prati ciljeve brzinom do 2200 m/s na udaljenosti do 180 km.

Primera radi raketa 9M723 Iskander može se kretati na visini od 50 Km i to brzinom od 6–7 Maha. Teoretski, mogla bi biti oborena od strane PAC-3 na visini od oko 2,5 do 20 Km.

Patriot obara sovjetske rakete R-17 sa sigurnošću od oko 70%, tako da se ne treba se kladiti da će oboriti Iskander, koja leti drugačije i mnogo brže, a pritom može da odreaguje kontramerama ako zatreba.

Iskander

Hipersonične rakete nisu R-17. Razlikuju se od svih drugih raketa iz zbog kojih je prvi Patriot i napravljen. Veoma ih je teško zaustaviti čak i sa protivraketnim sistemom SM-3, sistemom Aegis i drugim alatima. Patriot na našoj listi najboljih PVO sistema na svetu zauzima četvrto mesto.

4 KOMENTARA

  1. Haha.. Da oborite Iskander M.. Ma idi begaj… Možete samo sanjati o tome.. Ubrzo kreće lov na ovu skalameriju zvana patriot..

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version