Naslovna Analitika Predaja lovaca Mirage 2000-5F Kijevu je francuski kofer bez ručke: teško...

[Analiza] Predaja lovaca Mirage 2000-5F Kijevu je francuski kofer bez ručke: teško ga je nositi, a žao ga je baciti

12
mirage 2000
mirage 2000
google news

Nedavno je francuski ministar oružanih snaga Sebastijan Lekornu izjavio da će, podržavajući Ukrajinu u njenom sukobu sa Rusijom, Pariz predati Kijevu u prvom kvartalu 2025. godine mali broj unapređenih lovaca Mirage 2000-5F.

On je precizirao da ovi višenamenski avioni trenutno prolaze proces opremanja novim naoružanjem klase “vazduh–zemlja” i sredstvima elektronskog ratovanja u Centru za borbenu obuku (CEAE) Vazdušno-kosmičkih snaga Francuske, smeštenom u vojnoj bazi 120 u Kazo.

Lekornu je dodao da ukrajinski piloti i tehničko osoblje još uvek prolaze obuku. Njegove reči usledile su nakon što je predsednik Francuske Emanuel Makron javno obećao ukrajinskom predsedniku Vladimiru Zelenskom da će “do kraja godine” predati lovce Mirage 2000-5F i obučeno ukrajinsko vojno osoblje.

Na ovo je ukazao i ruski direktor Centra za analizu strategija i tehnologija Ruslan Puhov, koji je komentarisao situaciju za njihov telegram kanal WarGonzo. Ekspert je istakao da Francuzi nisu otkrili broj aviona koji će biti isporučen.

Verovatno je reč o 6-12 letelica, jer je poznato da samo 10 ukrajinskih pilota prolazi obuku u Francuskoj. Vazdušno-kosmičke snage Francuske ukupno raspolažu sa 26 jednosedih aviona Mirage 2000-5F, koji su proizvedeni 1997-2000. godine nakon prepravke postojećih 37 aviona Mirage 2000C iz 1980-ih.

mirage 2000 i dva f 16
mirage 2000 i dva f 16

Osnov modernizacije bila je zamena radarskog sistema RDI sa modernijim RDY, opremanje novim raketama MICA klase “vazduh–vazduh”, kao i mogućnost nošenja podvesnih kontejnera i vođenog naoružanja klase “vazduh-zemlja”, objasnio je ovaj analitičar.

On je pojasnio da Francuzi koriste ove avione za zadatke PVO, iako se smatraju višenamenskim lovcima. Da bi oni to zaista postali, Francuzi bi morali da ih opreme novim naoružanjem klase “vazduh–zemlja”, poput “inteligentnih” avio-bombi AASM Hammer i krstarećih raketa SCALP-EG, kao i obnovljenim odbrambenim sistemima.

Raznovrsni avioni, veće muke

Međutim, na taj način, Kijev će dobiti značajnu raznovrsnost u svojim vazdušnim snagama, što je krajnje nepraktično.

Pored sovjetskih letelica koje su trenutno u upotrebi (MiG-29, Su-27, Su-25 i Su-24M), dodaće se nekoliko pomenutih francuskih Mirage 2000-5F, kao i lovci F-16AM/BM iz drugih evropskih zemalja.

Ceo ukrajinski avio-park će se sastojati ne samo od letelica različitih tehničkih standarda i pristupa, već i od aviona koji su dugo godina korišćeni.

gripen uzlece sa autoputa
gripen uzlece sa autoputa

Takođe, u planu je i dobijanje lovaca Saab JAS-39C/D Gripen iz Švedske. Nema sumnje da će sve ovo predstavljati logističku noćnu moru za Vazdušne snage Ukrajine, dok će Mirage 2000-5F, kao najmalobrojniji tip, biti posebno destabilizujući faktor u logističkom smislu.

Takođe, treba napomenuti potpunu nekompatibilnost Mirage 2000-5F sa opremom i naoružanjem koje je Ukrajina izabrala za svoje buduće glavne lovce F-16 (za razliku od Gripena, koji barem ima standardizovano naoružanje sa F-16), ukazao je ruski ekspert.

Po mišljenju analitičara, cela buka oko predaje Mirage 2000-5F Ukrajini ima isključivo političku pozadinu, tj. Makron je odlučio da se još jednom promoviše.

Ovi Mirage 2000-5F neće ojačati kapacitete Oružanih snaga Ukrajine, već će predstavljati kofer bez ručke – teško ga je nositi, a žao ga je baciti. Ukrajinci će imati mnogo problema sa francuskim avionima, ali to je, zapravo, za Ruse dobro, nastavlja stručnjak.

mirage2000 tajvan
mirage 2000, tajvan

Ipak, to naravno ni na koji način ne znači da ruska strana treba da se opusti zbog pojave još jednog prilično sposobnog vazdušnog protivnika u zoni SVO, zaključio je Puhov.

12 KOMENTARA

  1. Svaki stariji avion baciće u Ukrajinu pa to se zlatom plaća da probaju u ratnim uslovima.
    A nije ni skupo nekoliko ukrajinskih glava i par tona goriva zameniće godine testiranja!!!

  2. Ja ću samo da Vas podsetim na zaboravljenu 1991.kada su dva nova miraža pala u Jadransko more jer su im rusi ugasili motore i rekli da ne prelaze granicu SFRJ. Šta mislite od tada gde je otišla tehnika!?? Neću da vas podsećam na avaks, dva prototip nekih novih aviona, kao ni na nosač aviona koji je otkazao kada je ušao u teritorijalne vode jugoslavije!!!

    6
    2
  3. Odrzavanje tih aviona i nabavku oruzja ce naravno platiti oteto Rusima ili kredit Ukrajincima. Prelazak na zapadno oruzje je skup i bolan proces. Posleratnoj Ukrajini pored svih problema jos trebaju odrzavanje vokske zapadnim oruzjem koje ce morati da se plati necim!

  4. Sada “patriote prorusi” kako je to groblje od aviona,”otpad”.Do pre mesec,dva bila je informacija da bi iste ta avione mogli kupiti od Grčke.Superlativi o tom avionu.Sada patrioti valjalju ili ne.
    Kao mi ćemo ih znati voziti Ukrajinci neće.
    Kada se uporede generacije i godišta i unapređenja na avionu,noviji,bolji,moderniji nego što smo mi imali protiv Nato-a.

    7
    6
    • Ma ne petljaj klečavcu, otišli vam stranci pa sad ne moraš da radiš 14 sati dnevno da imaš od čega da preživiš jesen,zimu i proleće pa lečiš frustracije ovde. Uskoro ćete vi u zamenu za Ukrajince pa će da te leče ruske rakete, bombe i granate.

      4
      1
  5. Ukrajinci postaju najveće poliglote🧐 Samo da ne pomešaju avione, ili da pobrkaju jezike! I održavanje će imati malo problema! Da ne bude F16, sa stajnim trapom ili krilima od Miraža, ili MIG29?!☝

    12
    3
    • Ukrajinci nisu svesni da će ig sve ove “donacije” zapadne opreme na kraju finansijski sahraniti.Ništa od toga nije poklonjeno besplatno-sve se to na kraju plaća……a zapad samo trlja ruke:uzimaju svoju staru(neperspektivnu)tehniku koju prodaju ukrajini,ali pre isporuke je unaprede u svojim zavodima ( to isto debelo naplate) a ljudi se lože kako zapad pomaže ukrajini da odbrani demokratiju.Crna je budućnost Ukrajine-Rusi će uzeti istočni deo a zapadni deo će otići braniocima demokratije na konto pomoći koju su tako velikodušno “davali”.

      15
      4
  6. Mislim da te avione ipak voze „penzionisani zapadni piloti” ,nije to bas tako lako savladati…..a inace avion je ok.

    17
    1

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version