NaslovnaNovostiBugarska zvanično poručila PVO sistem IRIS-T SLM za 200 miliona dolara u...

Bugarska zvanično poručila PVO sistem IRIS-T SLM za 200 miliona dolara u okviru EU inicijative Sky Shield

Bugarska je naručila sistem protivvazdušnih raketa srednjeg dometa IRIS-T SLM kako bi ojačala svoje kapacitete protivvazdušne odbrane. Ova najava je objavljena 7. oktobra od strane pres službe nemačke kompanije Diehl Defense, koja proizvodi ovaj protivvazdušni sistem.

Nabavka je deo evropske inicijative Sky Shield [ESSI], kojoj se Bugarska pridružila prošle godine.

Pored jačanja kapaciteta bugarske vojske, ova nabavka doprinosi jačanju ukupne protivvazdušne odbrane Evrope i NATO-a.

U avgustu ove godine, bugarski parlament je odobrio kupovinu sistema IRIS-T SLM. Biće izdvojena sredstva za nabavku jedne baterije, uz opciju nabavke još pet baterija do 2032. godine.

Prema ranijim informacijama, ova nabavka koštala je 199 miliona dolara. Kompenzacija koju Bugarska dobija za donaciju vojne opreme Ukrajini tokom 2024. delimično će finansirati ove troškove.

Takođe, očekuje se da će vrednost kompenzacije u 2025. godini porasti ako Bugarska bude nastavila da pruža vojnu pomoć Ukrajini.

Bugarsko Ministarstvo odbrane je prvobitno postiglo dogovor sa nemačkom vladom i Diehl Defense o nabavci ovih protivvazdušnih sistema.

U to vreme, razgovaralo se o planovima za nabavku IRIS-T u SLM konfiguraciji, kao i o verziji sa dugim dometom SLX, koju Bugarska planira da nabavi u budućnosti.

Sistem IRIS-T je dizajniran za uništavanje aviona, helikoptera, bespilotnih letelica i krstarećih raketa. Ima srednji i kratki domet, i opremljen je različitim tipovima raketa. IRIS-T SLM može da gađa vazdušne ciljeve na udaljenosti do 40 km, dok verzija sa kratkim dometom SLS doseže do 12 km.

iris t dometi
iris t dometi

Glavni kupci ovog protivvazdušnog sistema su Ukrajina, Egipat, Bugarska, Estonija, Letonija, Litvanija, Austrija, Slovenija i Nemačka koja iako proizvodi IRIS-T, svoji prvi sistem je isporučila Bundesveru tek u septembru ove godine.

Zašto Bugarska preferira IRIS-T u odnosu na Patriot?

Ako zanemarimo administrativne probleme koje je naglasio bivši bugarski ministar [koji su, u stvari, prilično realni], Bojko Borisov, bugarski novinar i vojni entuzijasta, sugeriše da bi trebalo da se fokusiramo na suštinu, zašto se preferira IRIS-T umesto Patriota?

Prvi važan razlog je razlika u ceni između IRIS-SLM i Patriota. Već je primećeno da će jedna bugarska baterija IRIS-T SLM koštati oko 200 miliona dolara. Za poređenje, jedna baterija MIM-104 Patriot košta preko milijardu dolara.

Ako pogledamo širu sliku, Bugarskoj je potrebno najmanje sedam baterija protivvazdušne odbrane. Za ovo, Bugarska je planirala nabavku sedam baterija sa kompanijom Diehl Defense do 2032. godine, po ceni od 1,4 milijarde dolara. Razlika u troškovima je upadljiva.

Još jedan ključni razlog je odluka Bugarske da se priključi panevropskoj inicijativi za ujedinjenu protivvazdušnu odbranu, Evropskoj inicijativi za Sky Shield.

Pridruživši se Belgiji, Češkoj, Estoniji, Finskoj, Nemačkoj, Mađarskoj, Letoniji, Litvaniji, Holandiji, Norveškoj, Slovačkoj, Sloveniji, Rumuniji i Ujedinjenom Kraljevstvu, Bugarska posvećenost ESSI-ju naglašava preferenciju prema evropskim proizvođačima, posebno Nemačkoj, zemlji sa kojom je Bugarska razvila snažne odnose u poslednje tri decenije, još od vremena Hladnog rata i postojanja Istočne Nemačke. Koliko će se ova odluka svideti Pentagonu, ostaje da vidimo.

Kako se PVO sistem IRIS-T pokazao u Ukrajini

Nemačka je dobavljač protivvazdušnog raketnog sistema za ukrajince, prema ukrajinskim izvorima, sistem je SLM model. Još početkom 2023. godine, na mreži se pojavila prva fotografija PVO sistema IRIS-T isporučenog Ukrajini.

ukraine has deployed an egyptian air defense system iris t
Ukrajinac pored sistema PVO IRIS-T

Prema proukrajinskom NMFTE Telegram nalogu, taj sistem je bio namenjen izvozu. Sudeći po kamuflaži, navodi NMFTE, „kompleksi su prvobitno bili namenjeni egipatskim potrebama“.

IRIS-T SLM (Surface Launched Medium-Range) je zemaljski lansirani srednjedometni raketni sistem koji koristi rakete vazduh-vazduh IRIS-T. IRIS-T je visoko manevrišuća raketa vazduh-vazduh koja se koristi za napade na vazdušne ciljeve.

IRIS-T SLM predstavlja mobilni raketni sistem koji omogućava lansiranje raketa IRIS-T sa zemlje. Sistem se sastoji od lansirnih rampi, vođenog upravljačkog sistema i transportno-lansirnih vozila.

Sposobnost zemaljskog lansiranja omogućava fleksibilnost u raspoređivanju sistema i pruža mogućnost za zaštitu ključnih tačaka, kao što su vojne baze ili infrastruktura, od vazdušnih pretnji.

Rakete IRIS-T su visoko agilne i imaju mogućnost napada na ciljeve u vazduhu velikog manevarskog kapaciteta. Ove rakete su opremljene termalno-vođenim sistemom za praćenje i vođenje ciljeva. To im omogućava da detektuju i prate ciljeve na osnovu njihove toplinske signaturne i samostalno ih ciljaju.

Još 2022. godine su se pojavili prvi izveštaji da je IRIS-T oborio rusku krstareću raketu H-101. To se dogodilo, kažu izvori, 19. oktobra u Černigovskoj oblasti, koja se nalazi 30 km od glavnog grada Kijeva.

Sistem IRIS-T SLM je pokazao svoju efikasnost u presretanju vazdušnih ciljeva na teritoriji Ukrajine, tvrde zapadni izvori, a upravo je to navodno navelo prethodno pobrojane evropske zemlje da naruče ove sisteme. Međutim, ruski izvori ipak periodično dele snimke svojih pogodaka u komponente nemačkog sistema.

9 KOMENTARA

  1. Dok god sami nemamo svoju proizvodnju,vec zavisimo od uvoza dotle ce nam drugi krojiti kapu.A tako je i sa Bugarijom,to je ok sistem,ali zapad daje na kašičicu,i obavezno pod nekom ucenom…..

    3
    1
  2. Novo pridošli članovi NATO ima da kupovinom svega i svačega izdržavaju gazde stare kolonaše još pedeset godina isto kao i Turska i Grčka zainiciranim od strane CIA sukobom za Kipr

    2
    1
  3. Bugari glupaci,kasnije to mozda isporuce Ukrajini,a oni da plate,ko sto isekli cevi Juzni tok.Ne vode svoju politiku.Cekaju gazde u SAD ,sta ce kazu.Medju prve priznali Kosovo.

    4
    2
  4. Није поента дали ће да те заштити, дали је ефикасан већ ти као вазал имаш дужност и обавезу да од шефа из Вашингтона и Берлина купиш њихову шклопоцију по цијену коју они одрежу.То дође отприлике ” К’о за тебе”, једно трипут скуље него што вриједи на тржишту.То је цијена “сигурносног нато кишобрана” који те толико “штити” да је најбоље да не улазиш у рат са било ким.Што је сигурно, сигурно.

    8
    3

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave