NaslovnaNovostiRusi udarili aerodrom i centar dronova 'Kindžalima' dok Kijev ponovo tvrdi: 'Oborili...

Rusi udarili aerodrom i centar dronova ‘Kindžalima’ dok Kijev ponovo tvrdi: ‘Oborili smo dve od tri hipersonične rakete’

Ruși su pogodili aerodrom Starokonstantinov hipersoničnim raketama Kindžal. Ukrajinska vojska ponovo tvrdi da je oborila dve od tri ispaljene rakete.

Rusija je pokrenula napad na Kijev koristeći rakete Kinžal ujutru, u ponedeljak 7. oktobra, prema ukrajinskim zvaničnicima. Gradska državna administracija Kijeva je potvrdila da je Rusija ispalila rakete H-47M2 Kindžal sa lovaca MiG-31K.

Kasnije su ukrajinske Vazduhoplovne snage izvestile da su, oko 8:20, ruske snage pokrenule napad koristeći tri aerobalističke rakete H-47M2 Kindžal, koje su ispaljene sa MiG-31K iz vazdušnog prostora iznad regiona Tambov.

Ruski „Kinžal“ je doleteo u rejon vojnog aerodroma u blizini grada Starokonstantinova u Hmeljničkoj oblasti, gde bi mogli da se nalaze američki lovci F-16. Na tom području proglašena je opasnost od detonacije municije.

Saopštenje dolazi od gradskog veća, snažno preporučivši meštanima da ostanu u blizini skloništa. Ukrajinski resursi su 7. oktobra izvestili o nekoliko eksplozija u oblasti Starokonstantinova tokom vazdušnog napada.

kindzal kh 47m2
kindzal H-47M2 u trenutku lansiranja

Napad su potvrdile lokalne vlasti u regionu, koje su prijavile sekundarnu detonaciju municije prisutne na aerodromu, nakon što je jedna ruska raketa pogodila jedno od skladišta municije.

Međutim, prema ukrajinskoj strani, šteta nije zabeležena. Raketa je pogodila aerodrom potvrdio je Generalštab Oružanih snaga Ukrajine. Jedan od tri “Bodeža” pogodio je područje aerodroma Starokonstantinov u Hmeljnickoj oblasti, navedeno je u poruci.

„U Starokonstantinovu i dalje postoji opasnost od detonacije municije”, saopštili su predstavnici Gradskog veća, a preneli ukrajinski mediji. Kako su naveli, stanovništvo u oblasti je zamoljeno da ostane u skloništima nakon jutarnjeg napada ruskih raketa.

Predstavnici Vazduhoplovnih snaga Ukrajine:

Takođe, lansiranja raketa Kindžal su potvrdili i predstavnici Vazduhoplovnih snaga Ukrajine. U poruci objavljenoj na društvenim mrežama oko 11:00 po lokalnom vremenu, tvrdi se da su tokom noćnih i jutarnjih napada ruske trupe koristile:

  • jednu balističku raketu Iskander-M;
  • jednu vođenu raketu H-59;
  • tri hipersonične rakete Kindžal;
  • 69 jurišnih dronova Šahed (Geran).

Vazdušni napad su odbile protivvazdušne raketne snage, jedinice za elektronsko ratovanje i mobilne vatrene grupe ukrajinskih Oružanih snaga, koje su oborile dve aerobalističke rakete H-47M2 Kinžal (u Kijevskoj oblasti) i 32 jurišna drona u regionima Nikolajev, Kijev, Dnjepropetrovsk, Sumi, Černigov, Poltava i Harkov, izjavili su predstavnici Vazduhoplovnih snaga Ukrajine.

Prema ukrajinskim vojnim zvaničnicima, napad raketama Kindžal je započeo oko 08:00 po lokalnom vremenu. Izvršen je sa tri aviona MiG-31K iz vazdušnog prostora regiona Tambov (aerodrom za poletanje – Savaslejka). Dve od tri rakete su presretnute iznad Kijevske oblasti, dok je treća pogodila aerodrom Starokonstantinov.

Sa druge strane, ruski izvori navode da su njihove vojne snage napale centar za upravljanje raketama i dronom u Kijevu, gde su se nalazili zapadni specijalisti. Skoro ceo grad je čuo eksploziju. Prema rečima gradonačelnika prestonice Vitalija Klička, dolasci su zabeleženi u Solomenskom okrugu, a hitne službe rade na licu mesta.

Podsetimo, na vojnoj bazi u Starokonstantinovu je smeštena 7. taktička avijacijska brigada ukrajinskih vazduhoplovnih snaga. Ukrajinska vojska je ovu bazu pripremila za smeštaj američkih F-16 aviona, ali i za skladištenje zapadnog oružja dugog dometa.

Ruske snage periodično gađaju aerodrom pokušavajući da ometu vojnu podršku koju ukrajinski vojnici dobijaju sa Zapada, te unište naoružanje i lovce.

Tako su u poslednjoj nedelji septembra, Vazdušno-kosmičke snage Ruske Federacije izvele dva napada hipersoničnim raketama Kindžal na aerodrom, u razmaku od dva dana, 26. i 28. septembra 2024. godine.

Nakon prvog napada, u kojem su upotrebljene četiri rakete Kindžal, pojavili su se ruski izveštaji da je do četiri lovca F-16 moglo biti uništeno u skloništima na aerodromu. Takođe, prema istim informacijama, više ukrajinskih i stranih vojnih pilota je izgubilo život u ovim vazdušnim udarima.

Kijev je već nekoliko puta tvrdio da su njihove PVO snage oborile hipersonične rakete, ali to nikada nisu potkrepili konkretnim dokazima, naprotiv, do sada su prilikom “dostavljanja dokaza” bili izloženi podsmehu stručne javnosti. No, sačekajmo sa zaključcima, možda ovoga puta budu ubedljiviji od crteža uspešnosti prestretanja koji crtaju svakodnevno.

Podsetimo, ruska hipersonika obično uključuje raketni sistem „Kindžal“ sa vazdušnim lansiranjem, protivbrodsku raketu „Cirkon“ sa lansiranjem sa vode i raketni sistem „Avangard“, koji je hipersonična klizna jedinica zasnovana na interkontinentalnoj balističkoj raketi. 

Otkako je Kindžal pušten u upotrebu, projektovan je kao nepobedivi sistem naoružanja koji se kreće do deset puta većom brzinom od zvuka i može da zaobiđe sve moderne sisteme protivraketne odbrane.

Zna se da je Kindžal izveden iz balističke rakete kratkog dometa 9K720 Iskander-M. Ukupan dizajn projektila je zajednički sa Iskanderom, a deo za navođenje je posebno modifikovan za Kindžal. Može da pogodi i statične mete i mobilne kao što su nosači aviona.

Oružje postiže hipersonične brzine kroz „kvazibalističku“, nepredvidivu putanju leta bez napuštanja atmosfere. 

kindzal pored coveka
pravi kindzal pored coveka

Primarna razlika između Kindžala i njegovog navodnog prethodnika je u tome što se H-47M2 lansira vazdušnim putem pri brzini od oko 2 maha, a ne sa zemlje, što ga čini manje predvidljivim, te još težim za presretanje od zemaljskog sistema Iskander.

12 KOMENTARA

  1. Ukrajinci rekli pa porekli. Prvo postavili objavu da su sve presreli, pa da su dva kinzhala presreli, pa na kraju priznali da nisu ništa presreli 🤣👌🏼

    12
  2. Ukroinci ruše hipersonike MISLIMA, okupili su najumnije ukroince i oni snagom misli pomiču teške predmete i ruše hipersonike, to je mnogima neverovatno ali je yebajiga tako 👻

    13
  3. Ма дај, дечко промашио терапију! НИЈЕДАН КИНЖАЛ НИЈЕ ПРОМАШИО! Није лепо ово од Руса, ови таман спусте авионе на аеродром, ови их одмах поклопе, иии јеби га! Ових дана су уништили Руси баш пуно, и Румуни су користили свој ПВО, али џаба! По ономе што сад орбитира, квота уништених Ф16 је сад на коти 14 или 15!

    11
  4. Svaka čast PVO odbrani Ukrajine!Imaju 100%učinak:oboriše i sve Ruske letilice/rakete,kao i sve Ukrajinske!Ništa im ne promiče!

  5. 😂😂😂Ukroinci😂😂😂Naštancali su te betonske “kinžale” baš dosta, ovo sa Kličkom im je top, vidi se da im švapski i anglosaksonski okoti Geringa vode medijski rat 🤣🤣🤣

  6. Vrlo ubojito i skupo orudje…kao i svako ima i mane,konkretno platforme lansiranja.31 e su pri kraju resursa o 22 ma i 160 ma da i ne trosimo prostor cijenjenog portala.pouka je evidentna ,Dzaba Kindzali i Indzali,trenutna oteta sela i zaseoci..Goblin je K A P U T…Zaista nevjerovatna hrabrost i junadtvo nepokornog Ukrajinskog covjeka..slava Ukrajini.p.s.Svako jutro uvazeni posjetioci sajta,Ukrajinski vojnik u stroju slusa himnu slobodi u izvodjenju Tamare Malescenko,Komandant SAVA..

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave