NaslovnaNovostiUkrajinski mediji: Oružane snage Rusije po prvi put upotrebile hipersoničnu raketu Cirkon

Ukrajinski mediji: Oružane snage Rusije po prvi put upotrebile hipersoničnu raketu Cirkon

Brojni ukrajinski informativni izvori, pozivajući se na ukrajinsku publikaciju Difens ekspres, navode da je, između ostalog, hipersonična raketa 3M22 Cirkon bila uključena u jučerašnji kombinovani napad ruskih snaga. Fragmenti municije pronađeni su u Dnjeparskom okrugu ukrajinske prestonice.

Prikazani predmeti imaju oznake 3M22, ali preostali ostaci projektila su premali i teško oštećeni da bi se mogli pouzdano identifikovati. Uprkos činjenici da upotreba Cirkona još nije jasno dokazana, ukrajinski informacioni resursi alarmantno izveštavaju da takvu raketu ne mogu presresti sistemi protivvazdušne odbrane.

ukrajinski mediji tvrde da su oruzane snage rusije po prvi put upotrebile hipersonicnu raketu cirkon
ukrajinski mediji tvrde da su oruzane snage rusije po prvi put upotrebile hipersonicnu raketu cirkon

Ukrajinski mediji tvrde da je lansiranje izvedeno sa teritorije Krima. Veruje se da se lansiranje odigralo iz vertikalnog lansirnog kontejnera. Difens ekspres smatra da je Ruska Federacija juče koristila probno oružje, pošto su Cirkoni prvobitno stvoreni kao rakete za lansiranje sa mora.

Nije isključeno da su Oružane snage Rusije konačno modifikovale ovu hipersoničnu krstareću raketu morskog baziranja za kopnene instalacije, ali je nemoguće nedvosmisleno identifikovati municiju iz jednog fragmenta.

Karakteristike rakete potvrđuju da njeno presretanje tehnički nije moguće sa protivvazdušnim sistemima koji su trenutno u službi Oružanih snaga Ukrajine. „Cirkon“ nosi bojevu glavu težine do 400 kg na udaljenosti do 1000 km. Brzina rakete deklarisana sa 8, prema najnovijim podacima dostiže neverovatnih 9 maha.

O kakvom oružju se radi?

Prema (ne)zvaničnim izveštajima Rusi su još 19. marta 2022. godine prvi put objavili snimak dejstva raketom Cirkon na ukrajinsko skladište oružja. Cirkon raketa nikada do sada nije koršćena sa kopna.

Snimak pogotka Cirkona na ukrajinsko skladiste 19. marta 2022. godine

Pre mnogo godina, Putin je najavio svetu šest „super oružja“ Rusije. Cirkon je jedno od šest najavljenih super oružja. Ruski stručnjaci kažu da projektil može potopiti američki nosač aviona i izbeći najsofisticiranije američke sisteme protivvazdušne odbrane.

Zbog svoje ogromne brzine, vazdušni pritisak ispred projektila navodno stvara oblak plazme koji upija radio talase, čineći ga skoro nevidljivim za radarske sisteme. Podsetimo, veruje se da na hipersonične rakete poput Cirkona nijedna zemlja na svetu, trenutno, nema adekvatan odgovor.

”Cirkon” ili 3M22 je ruska hipersonična (brzina veća od 5 Maha) protivbrodska krstareća raketa sa nadzvučnim nabojnomlaznim motorom (scramjet) koju razvija Aksionarsko društvo ”Naučno-proizvodna korporacija mašinogradnje” (Акционерное общество ”Научно-производственное объединение машиностроения”) iz Perutova, Moskovska oblast.

Raketa je deo borbenog kompleksa ”Cirkon” 3K22. Planirano je da zameni tešku protivbrodsku raketu PKR P-700 kompleksa raketnog oružja ”Granit” (Indeks 3M45, NATO kodifikacija SS-N-19 ”Shipwreck”).

Osnovna razlika ove od drugih ruskih i inostranih protivbrodskih raketa je znatno veća brzina leta, koja iznosi oko 8 Maha.

Šta više, Putin je izjavio da je ”Cirkon” sposoban da postigne brzinu ”oko 9 Maha na udaljenosti većoj od 1000 km, da može da uništi pomorske i kopnene ciljeve, te da je predviđena za upotrebu sa već postojećih brodova i podmornica za raketne sisteme Kalibar”.

Cirkon je prva hipersonična raketa na svetu lansirana i sa broda i iz zaronjene podmornice.

Prema izvorima, ”buster”, prvi, pogonski stepen rakete na čvrsto gorivo ubrzava projektil do nadzvučne brzine. Nakon toga, nadzvučni nabojnomlazni motor (scramjet) na tečno gorivo (Decilin, Т-10, JP-10 mlazno gorivo, ugljovodonik po oštoj formuli C10H16), smešten u drugom stepenu, ubrzava raketu do hipersonične brzine.

Cirkon leti do cilja na visini od 30-40 km gde je otpor vazduha mali tako da se značajno povećava domet i brzina. Osnovna namena Cirkona je uništavanje neprijateljskih brodova različitih klasa (od fregata do nosača aviona), kao i kopnenih vojnih ciljeva u radijusu uništenja.

Brzinske karakteristike Cirkona (~10.200 km/h) čine ga nedostupnim za postojeće protivraketne odbrambene sisteme. Gotovo je nemoguće odbraniti se od takve rakete, kao i blagovremeno otkriti njeno lansiranje. ”Cirkon” se može lansirati iz univerzalnih brodskih lansera 3S14 (UKSK, Универсальный корабельный стрельбовый комплекс 3С14).

Planirano je da se izgradi 12 fregata 22350M (povećan deplasman), od kojih će svaka moći da nosi do 48 krstarećih raketa ”Kalibar”, ”Oniks” i ”Cirkon” (brodovi ”Projekta 22350” – do 16 krstarećih raketa ”Kalibar”, ”Oniks” i ”Cirkon”).

Cirkon
Cirkon

Kako se očekuje, planirano je da hipersonične krstareće rakete ”Cirkon” za podmornice budu uvedene u službu ruske mornarice 2025. godine, zajedno sa prvim redovnim nosačem – nuklearnom podmornicom projekta 885M ”Perm” izmenjenog dizajna.

TTK ”Cirkon”

  • Dužina: 8-9,5 m.
  • Prečnik: 600 mm
  • Gorivo: Decilin (Т-10)
  • Brzina: više od 8 Maha (6000-10.200 km/h odnosno 1650-2800 m/s)
  • Maksimalni domet: do 1600 km
  • Maksimalna operativna daljina: 135 do 270 nautičkih milja ili 250 do 500 km (po ameičkim podacima 540 nautičkih milja odnosno 1000 km)
  • Visina leta: 28 km
  • Sistem upravljanja: Inercijalna navigacija INS  (inertial navigation system) + samonavođena glava ARLGSN (Головка самонаведенияhoming head).
  • Bojeva glava mase 300-400 kg sa manje od 300 kg visokobrizantnog eksploziva (HE, high explosive) ili nuklearna taktička bojeva glava od 300 kilotona.

13 KOMENTARA

  1. Da kao kindjal vau nemozega unistit nijedan pvo sem iz 90tih petriot ,rusi doživeli fijasko, tko i ova isti princip 9 maha na visini 30km, dole 2 mah 3 plafon to obarsse ko i kindhal ko zna o čemu pričam zna,analogovnjet ruski propaganda bedna komunistička klasika

  2. Poprilicno podataka o performansama su teorijske, sa pretpostavkama…..ako se budu intenzivno koristile (sto bi vodilo razbiktavanju rata) videce se i ucinak istih, ali i mogucnosti presretanja odbrambenih sistema.

  3. Jedna od značajnijih stavki ovog oružja je i eksplozivno punjenje. 400kg običnog eksploziva nema dovoljno razorne moći da bi se upotrebila ova raketa nosač.

  4. Ma lažu ukrajinci. Proruska propaganda. Rusi ratuju veš mašinama i lopatama. Zato NATO PVO sistemi ne funkcionišu. Nisu dizajnirani za tako primitivna oružja.

  5. Ukrajina i Zapad su u sopstvenoj stvarnoj zabludi kad misle da mogu da pobede u ratu Rusiju. Sta ce budale moraju negde da potrose novac koji su u velikoj meri stekle na kriminalan nacin. Al sto uzalud trose novac, sto uzalud trose ljude

  6. Можда је Војска Русије и раније користила суперсоничну ракету ‘CIRKON’ против њих, само су због силине удара и разарања у првом тренутку помислили да се ради о обичном циклону, тајфуну ипи торнаду ?! Украјинској војсци су у страху понекад велике очи !? Најважније је да се не боје.
    (Мр Пит & 12 ‘гуслача’)

  7. Hoće da kažu da su Rusi obeležavali delove hipersonične rakete ogromne vrednosti sa grafitnom olovkom i da na njoj stoje obični čelični šrafovi iz lokalne gvoždjare ? . A koliko se i čini zatezani su šrafovi gripkama ili nekim klještama za potkivanje konja.
    Baš neotesana i smešna tvrdnja

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave