Naslovna Novosti Tek sada potvrđena glasina da je prošle godine projektil ranio bivšeg vrhovnog...

Tek sada potvrđena glasina da je prošle godine projektil ranio bivšeg vrhovnog komandanta OSU, Zalužnog

3
zaluzni
zaluzni
google news

Bivši zamenik sekretara Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine, general Oružanih snaga Ukrajine Sergej Krivonos, potvrdio je glasine o povredi bivšeg glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine Valerija Zalužnog.

Prema rečima penzionisanog generala, aktuelni ukrajinski ambasador u Velikoj Britaniji, Valerij Zalužni teško je povređen dok je radio blizu linije fronta u pravcu Zaporožja. Tipovan je pozivom iz kabineta predsednika Zelenskog, kada je usledio udar ruskog projektila.

Ruske snage su, po signalu poziva, utvrdile lokaciju glavnog komandanta i pogodile su visokopreciznim projektilom. Zalužnog je od smrti spaslo samo moćno utvrđenje u kojem se nalazio.

Zalužni je podigao slušalicu, radio signalom identifikovao svoju lokaciju, a minut i po kasnije stigao je vođeni ruski projektil, te je Zalužni dobio pogodak u telo. Spasilo nas je samo to što je prostorija bila dobro utvrđena, rekao je general Krivonos u video blogu.

Podsetimo, o teškoj povredi bivšeg vrhovnog komandanta pisali smo u maju prošle godine.

Tada je Valerij Zalužni na duže vreme nestao iz javne sfere i propustio nekoliko važnih sastanaka sa svojim saveznicima. Zvanični Kijev je negirao da je general ranjen, ali kao što vidimo, vreme sve postavlja na svoje mesto.

Zalužni je imenovan za vrhovnog komandanta Oružanih snaga Ukrajine 27. jula 2021. godine. Pre toga je komandovao Operativnom komandom „Sever“, od decembra 2019. godine. Uživao je veliki ugled ukrajinske javnosti i smatrao se najvišim i ujedno najtalentovanijim oficirom ukrajinskih oružanih snаga.

I ukrajinski i zapadni mediji izveštavali su o navodnom sukobu između glavnokomandujućeg i glavnokomandujućeg. Posebno često su takve informacije počele da se čuju nakon propasti ukrajinske prolećne ofanzive koja je trajala sve do jeseni 2023. godine.

sirski umerov i zaluzni
sirski umerov i zaluzni

U toku je unutrašnji “rat” između glavnokomandujućeg ukrajinskim vojnim snagama i predsednika Ukrajine, pisao je tada nemački list Bild. 

Navodno je, kako je rečeno Bildu, Zalužni je tada savetovao Zelenskog da se izda naređenje da se ukrajinske trupe povuku iz Bahmuta koji je pod konstantnim udarima ruske vojske koja ga okružuje. Međutim, Zelenski je odbio da to uradi, a Bahmut je pao u ruske ruke.

Glasine su se ponovo pojavile nakon kolumne i intervjua Zalužnog u Ekonomistu, gde je rekao da je rat dospeo u ćorsokak.

U decembru 2023. godine Volodimir Zelenski je rekao novinarima da ima „radni odnos“ sa Zalužnim. „On treba da bude odgovoran za ishod na ratištu kao načelnik zajedno sa Generalštabom, ima mnogo pitanja“, rekao je tada predsednik Ukrajine.

U januaru, Zaluzni je na sastanku u Vrhovnoj radi, tokom kojeg se raspravljalo o nacrtu zakona o novim pravilima vojne obaveze u zemlji, predložio poslanicima da sami odu na front ukoliko nema zamene za vojsku.

Zelenski je tada otkazao planirane izbore, a iako sam genera Zalužni nikada nije javno rekao da namerava da uđe u predsedničku trku, glasine o tome da ga se Zelenski boji već su uveliko kružile Ukrajinom.

smenjeni general zaluzni pozira sa komandantom desnog sektora ispred portreta bandere sat vremena pre smene
smenjeni general zaluzni pozira sa komandantom desnog sektora ispred portreta bandere sat vremena pre smene

Nesuglasice između šefa države i vrhovnog komandanta rezultirale su prvo otpuštanjem ljudi bliskih Zalužnom. Prošle godine je, pored ostalih, ukazom Zelenskog smenjen komandant Snaga za specijalne operacije (SSO) Oružanih snaga Ukrajine, general-major Viktor Horenko.

Nakon debele pripreme terena, Zelenski ga je smenio i poslao u Veliku Britaniju gde je i sada ambasadar.

3 KOMENTARA

  1. Постоји међу Украјинцима самим бојазан да је курска офанзива била”намештена” јер су најзгриженије и борбено најспремније трупе ОСУ биле послате да изгину јер се Зеленски оправдано бојао државног удара од стране тих истих формација, јер су борбено најспособније трупе повучене са делова дуж целог фронта где је било највруће и да су те трупе послате на тацни у Курск, где су и дан данас под најтежим могућим ударима… Чак више у том фанатизму неки се нису ни осврнули на могућност да ће да искрваре, накнадна памет је касније дошла, а први који је највише приговарао је био пензионисани генерал ОСУ Кривонос, о којем ма шта год мислили, је био за 90%ствари у праву(срећа за Русе да није по вољи Зеленском, јер га сматрам за једног од најбољих официра ОСУ) Како год… Рекао сам и поновићу, рат ће трајати још годину дана, после тога, или Украјина потписује капитулацију или НАТО улази у Украјину

  2. Velja ga zayebo pozivom😂. Znali smo mi da su ga soyčkali, Rusi ne lažu. Samo nisu mogli znati da je preživeo, trebali su 2 rakete poslati, ne 1.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version