Naslovna Novosti Nova čistka na čelu ukrajinske vojske; Između ostalih, Zelenski smenio komandanta specijalnih...

Nova čistka na čelu ukrajinske vojske; Između ostalih, Zelenski smenio komandanta specijalnih snaga

0
zelenski i njegovi generali
Zelenski na sastanku sa nekadašnjim načelnikom operativnog odeljenja štaba Komande kopnenih snaga Oružanih snaga Ukrajine - Komarenkom (prvi s leva), komandantom Kopnene vojske - Sirskim i komandantom grupa trupa - Tarnavskim (desno) 8. juna 2023. (Foto: Kabinet predsednika Ukrajine)
google news

U petak, 3. novembra, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je Ukazom No.728/2023 imenovao pukovnika Sergija Konstantinoviča Lupančuka za komandanta Snaga za specijalne operacije (SSO) Oružanih snaga Ukrajine (OSU).

Istovremeno, Zelenski je posebnim ukazom br. 727/2023 sa mesta zapovednika SSO OSU razrešio Viktora Oleksandroviča Horenka. Horenko je, inače, bio na ovom položaju od 25. jula 2022. godine.

Još uvek nema detaljnih informacija u javnosti o novom šefu SSO OSU.

Snage za specijalne operacije Oružanih snaga Ukrajine su zaseban rod vojske. U njih su uključene jedinice specijalnih snaga i jedinice za informisanje i psihološke operacije. Pripadnici SSO su obučeni za obaveštajne i vojne operacije kao i za sabotaže iza neprijateljskih linija.

Сергиј Лупанчук
Сергиј Лупанчук

No, ovo nije jedina smena. Istoga dana, 9. oktobra 2023, Zelenski je Ukazom 678/2023 razrešio general-majora Igora Ivanoviča Tancuru sa mesta komandanta Teritorijalne odbrane Oružanih snaga a na njegovo mesto, Ukazom 679/2023, postavio general-majora Anatolija Vladislavoviča Bargileviča.

Već 19. oktobra, Ukazom № 699/2023, u sastav Štaba Vrhovnog glavnokomandujućeg, umesto Igora Tancjure, uveden je novi komandant Teritorijalne odbrane Anatolij Bargilevič. 

Zanimljivo je da su upravo Snage za specijalne operacije, uz Službu bezbednosti (SBU), tokom krvavih borbi na samoj liniji fronta, jedine postigle nekoliko uspeha nekonvencionalnim načinom borbe, koju su Rusi izjednačili sa aktima terorizma.

Tako ostaje otvoreno pitanje šta se u suštini zamera generalu Horenku. Sasvim je moguće da će iz svog arsenala opravdanja za smene Zelenski ponovo izvući „siguran adut“, inače dopadljiv zapadnim saveznicima – svemoćnu korupciju.

Ovde je važno navesti i mišljenje „nestalog“ pa „vaskrslog“ glavnokomandujužeg OSU, Zalužnog. Pet meseci nakon početka svoje kontraofanzive, Ukrajina je uspela da napreduje samo 17 kilometara.

Виктор Хоренко
Виктор Хоренко

S druge strane, Rusija se deset meseci borila oko Bahmuta na istoku da zauzme grad veličine 6×6 km“. Deleći svoju prvu sveobuhvatnu procenu kampanje za The Economist“, ukrajinski glavnokomandujući, general Valerij Zalužnije u intervjuuod 1. novembra izjavio da ga bojno polje podseća na veliki sukob od pre jednog veka.

„Baš kao u Prvom svetskom ratu dostigli smo nivo tehnologije koji nas dovodi u ćorsokak“. General je zaključio da bi bio potreban ogroman tehnološki iskorak da bi se krenulo sa mrtve tačke.

„Najverovatnijeskoro neće biti dubokog i uspešnog prodora“. No, indikativno je da je Zalužni zaključio da česta promena kadrova ni najmanje nije doprinela uspehu kontraofanzive.

Сергиј Лупанчук 1
Сергиј Лупанчук 1

Postavlja se pitanje nije li glavnokomadujući indirektno mislio na odluke Zelenskog, pogotovo što u pojedinim medijma vlada uverenje da političko i vojno ukrajinsko rukovodstvo imaju siuprotna mišljenja o načinu vođenja operacija.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version