Naslovna Novosti Ukrajina: Predsedničkih izbora neće biti zbog vanrednog stanja

Ukrajina: Predsedničkih izbora neće biti zbog vanrednog stanja

1
zelenski
zelenski
google news

Predsednik parlamenta Ruslan Stefančuk u intervjuu datom agenciji „Ukrinform“: „Odluka je doneta konsenzusom predstavnika svih nivoa vlasti.

Ukrajinske vlasti odlučile su da ne održavaju izbore dok je na snazi vanredno stanje. To je izjavio predsednik Vrhovne rade (jednodomnog parlamenta Ukrajine) Ruslan Stefančuk u intervjuu agenciji „Ukrinform“.

Izbori u Ukrajini neće biti održani tokom pravnog režima vanrednog stanja, potvrđuje Ruslan Stefančuk.

„Bilo je dosta diskusija na parlamentarnom i vladinom nivou, ali je odlučeno da u Ukrajini neće biti izbora za vreme vanrednog stanja“, rekao je Stefančuk. Predsednik Rada je objasnio da je odluka doneta konsenzusom predstavnika svih nivoa vlasti.

„Pošto ni Ustav Ukrajine ni ukrajinsko zakonodavstvo odobreno u mirnodopskim uslovima ne predviđaju specifičnosti održavanja izbora u ratno vreme, očajnički su nam bile potrebne konsultacije sa partnerima koji imaju takvo iskustvo“, dodao je Stefančuk.

Prema ukrajinskom ustavu, parlamentarni izbori trebalo je da se održe u oktobru 2023. godine, a predsednički izbori su bili zakazani za proleće 2024. Međutim, delovanje pravnog režima vanrednog stanja na teritoriji ukrajinske države navodno otežava organizaciju izbora.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je 6. novembra 2023. izjavio da ne veruje da je pravo vreme za održavanje izbora, te nagovestio ovakav redosled događaja.

Podsetimo, Ukrajina nije objavila rat nijednoj državi niti obrnuto. Ukrajina nije u ratnom stanju, već vanrednom, a prema ruskoj strani u toku je specijalna vojna operacija.

Poslednja zvanična objava rata je idalje aktuelni sukob između Izraela i Hamasa. Pre toga 2020. godine počeo je zvanično Drugi rat u Zapadnoj Sahari između samoproklamovane Sahravi Arapske Demokratske Republike (Zapadna Sahara) i Maroka. Ovaj rat je takođe idalje aktuelan.

1 KOMENTAR

  1. Žele da rat produže do 27-28 kada, nadaju se, Rusija će biti istrošena ekonomski i politički, a tada će zapad biti u stanju da proizvede dovoljno municije.
    Jedino što rusi imaju drugačije planove, uveren sam.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version