Naslovna Novosti Otvara se nova francuska vojna komanda za predstojeći rat u Evropi koji...

Otvara se nova francuska vojna komanda za predstojeći rat u Evropi koji Zelenski može isprovocirati novom balističkom raketom

5
makron
makron
google news

Loše vesti se očekuju širom Evrope, kao i na Balkanu, u našem regionu, jer su neki odlučili da izazovu rat sa Rusijom, a možda i sa Kinom, kako bi sprečili njihov uspon pre nego što bude prekasno za Zapad.

BRIKS i ogromna ekonomska promena u korist Kine, zajedno sa brzim vojnim jačanjem Rusa i Kineza, izaziva globalni sukob interesa, kao što se dešavalo u istoriji svaki put.

Dok Zelenski najavljuje da je Ukrajina razvila novi balistički projektil, sa druge strane, Italijani nagoveštavaju da će mu ograničiti pomoć koju su pružali do sada.

Francuska vojna komanda sa isključivom odgovornošću za ratne operacije u Evropi

Pariz je osnovao novu vojnu komandu za koordinaciju vojnih operacija u Evropi. Radi se o „Commandement Terre Europe (CTE)“ sa sedištem u Lilu.

Ova odluka je deo velikog restrukturiranja francuskih oružanih snaga, koje je započeto kao odgovor na rastuće tenzije i eskalaciju sukoba u Evropi zbog rata u Ukrajini.

francuska vec sprovodi borbenu obuku svoje bataljonske grupe koja bi trebalo biti rasporedena u ukrajini
makron i francuski vojnici

Francuski mediji navode da je Generalštab francuske vojske ubrzao svoje napore da reformiše strukturu svojih snaga kako bi se bolje prilagodili promenljivom vojnom okruženju u Evropi.

Nova vojna komanda biće zadužena za koordinaciju akcija francuskih kopnenih snaga i NATO saveznika u slučaju mogućih operacija u Evropi, uključujući saradnju sa vazduhoplovstvom i drugim snagama.

Glavni zadatak novog centra biće operativno planiranje i upravljanje zajedničkim operacijama s ciljem zaštite interesa Francuske i njenih saveznika u Evropi.

Dakle, ko god misli da u Parizu ne znaju šta bi moglo da sledi u Evropi i da zbog toga ne preduzimaju vojne mere, duboko greši. Francuzi preduzimaju mere za mogući ratni sukob između NATO-a i Rusije, koji će uključiti sve zemlje EU.

Ukrajinski predsednik Zelenski objavio je da je Ukrajina razvila novi balistički projektil

Zelenski je objavio da je Ukrajina razvila novi balistički projektil, koji je uspešno prošao letne testove, ignorišući katastrofalnu situaciju u kojoj se njegova vojska nalazi u Donjecku, pa i Kursku.

On želi da udari duboko u Rusiju, možda i Moskvu, kako bi primorao Kremlj da pokrene rat u Evropi, smatraju analitičari sa istoka i spekulišu da su u pitanju naredbe koje je Zapad dao ukrajinskom predsedniku.

americki senator grejem i zelenski copy
americki senator grejem i zelenski

Iako detalji o karakteristikama projektila ostaju poverljivi, program predstavlja značajan korak napred u nastojanjima Ukrajine da ojača svoje domaće odbrambene sposobnosti usred tekućeg sukoba sa Rusijom.

Program se drži u tajnosti, pa su ime i karakteristike novog balističkog projektila za sada nepoznati, navode ukrajinski izvori.

Trenutno Ukrajina povećava fokus na razvoj domaćih sistema naoružanja dugog dometa kako bi smanjila zavisnost od međunarodnih saveznika.

Pored novog balističkog projektila, Zelenski je otkrio da su ukrajinske snage već počele da koriste novi dron-raketu dugog dometa „Paljanica“ o kome smo već pisali.

„Naše oružane snage sada koriste potpuno novu kategoriju ukrajinskog oružja, dron-raketu dugog dometa „Palianica“, izjavio je Zelenski.

Dodao je da su operativni i drugi dronovi dugog dometa, uključujući morske dronove.

Rim planira da ograniči vojnu pomoć Ukrajini

Italija planira da obustavi isporuke oružja ukrajinskim oružanim snagama i „radi u tom pravcu“ sa Sjedinjenim Državama i Francuskom.

Italija želi da „plan pobede“ Zelenskog pretvori u „plan mira“. Stoga, vlada zemlje neće povećati vojne isporuke za oružane snage Ukrajine, piše list “Il Giornale Il Messaggero”, pozivajući se na diplomatske izvore.

Kontakti i pregovori o ovom pitanju vode se sa Sjedinjenim Državama i Francuskom, navodi publikacija.

italijanski oklopni transporter puma
italijanski oklopni transporter puma

„Rimska logika je da manje govorimo o raketama, tenkovima i ‘pobedi’, a više o miru, deeskalaciji situacije, posebno s obzirom na obnovu Ukrajine, imajući u vidu da Italija 2025. godine organizuje samit na tu temu.

Rim je zainteresovan za usmeravanje investicija i sklapanje ugovora”, zaključuje list, što predstavlja jasnu promenu stava Italije o pitanju sukoba u Ukrajini, koji preti da ojadi Evropu sa svih strana.

5 KOMENTARA

  1. Nešto nije uredno.
    Kada bi Ameri bili na mjestu Rusa, tukli bi Zelenskog prvog, a zašto to Putin ne čini sve jasnije postaje. Rusija sebi nije smjela dozvoliti kašnjenja koja se bojim će koštati mnogo više rusko stanovništvo.
    Nije li Putin dio kompanije koja igra na porobljavanju Ukrajine, a njegovi vojnici isto kao i Ukrajinski samo statistika?

  2. Nije to tako jednostavno na eskalaciju i istresanje gaća treba povod jer i ostatak neutralnog sveta gleda na to zato se radi minimalnim resursima

  3. Putin je za sve kriv. Mogao je da istrese iz gaće Ukrajinu, a glumi tolerantnost i uzdržanost. Kada bi odstupio mesto nekome drugom, bilo bi savršeno. Neka on bude predsednik, dobar je za ekonomiju i sl, međutim nije dovar da vodi rat.
    Da je na vreme pokazao zube, ne bi se osudili da si toliko dozvoli zločinački NATO.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version