NaslovnaNovostiNezapamćen udarac Izraelu ili samo propaganda? Iran: Uništili smo 20 lovaca F-35I...

Nezapamćen udarac Izraelu ili samo propaganda? Iran: Uništili smo 20 lovaca F-35I u raketnom napadu

Iranski zvaničnik je otkrio da su izraelski borbeni avioni F-35 uništeni tokom nedavnog raketnog napada na jevrejsku državu, što bi, ukoliko se potvrdi, značilo da je izraelska ratna avijacija značajno pogođena.

Proteklih dana na internetu su se pojavile nepotvrđene informacije koje tvrde da je izraelska ratna avijacija izgubila do 20 lovaca pete generacije tipa F-35 tokom iranskog raketnog napada.

Ovi avioni predstavljaju okosnicu izraelskog vazduhoplovstva.

Lažne vesti ili stvaran događaj?

Kao što je poznato, Jerusalim ne koristi standardnu verziju F-35 Lightning II, već specijalno modifikovanu verziju F-35I Adir, dizajniranu posebno za potrebe izraelske ratne avijacije. Niko drugi osim Izraela ne koristi ovu verziju.

Dana, 1. oktobra, Iran je lansirao oko 180 balističkih raketa na izraelsku teritoriju. Izraelske odbrambene snage (IDF) obećale su snažne udare širom Bliskog Istoka u narednim danima.

Američki sekretar za odbranu, Lojd Ostin, nazvao je iranski napad na Izrael „neprihvatljivim činom agresije“.

Što se tiče glasina o uništenju 20 izraelskih stealth borbenih aviona F-35I, izgleda da se radi o iranskoj propagandi, koja ima za cilj da prikaže operaciju kao veliki uspeh.

Međutim, izraelske odbrambene snage još nisu komentarisale ove neobične glasine.

Gubitak 20 skupocenih nevidljivih aviona F-35I bio bi veliki udarac za izraelsku ratnu avijaciju, posebno u trenutku kada su ti avioni neophodni.

Načelnik generalštaba iranskih oružanih snaga, Mohamad Bageri, izjavio je da su tokom napada pogođene izraelska vazdušna baza Nevatim, vojna infrastruktura u Netzarimu i obaveštajna baza Tel Nof. Bageri je indirektno potvrdio glasine, s obzirom na to da baza Nevatim smešta izraelske avione F-35I.

Ipak, stručnjaci procenjuju da je baza Nevatim bila debelo zaštićena sistemima protivvazdušne odbrane tokom raketnog napada. Međutim, Iran je ovoga puta po prvi put koristio hipersonične rakete.

Prema zapadnim izvorima, samo oko 10% iranskih balističkih raketa je verovatno probilo izraelsku protivvazdušnu odbranu, što znači da su F-35I avioni verovatno preživeli, međutim i da nisu, verovatno nikada nećemo saznati.

Izraelski modifikovani (F-35I) Adir

Izrael je jedna od retkih zemalja kojima je dozvoljeno da modifikuju lovačke avione F-35.

U početku su SAD odbile da dozvole izraelske modifikacije njihovog vodećeg aviona pete generacije, ali je vremenom postignut kompromis da Izraelci mogu da dodaju mogućnosti avionu sve dok se ništa ne promeni unutra.

f 35 adir izrael
f 35 adir izrael

IAF je letelici dao hebrejsko ime „Adir“, što znači sjajan, impozantan, jak. Izraelski F-35I opremljeni su raketama AIM-9X Sidewinder i Aim-120 AMRAAM.

Glavne promene napravljene na izraelskim F-35 su na komponentama C4I (komanda, kontrola, komunikacije, kompjuteri i obaveštajni podaci), elektronsko ratovanje i integracija oružja.

Izrael je tvrdio da mu je potreban prilagođeni, autohtono razvijen sistem elektronskog ratovanja jer su njegovi glavni neprijatelji nedržavni igrači kao što su Hamas i Hezbolah, kao i regionalne proksi grupe koje nemaju vazdušne kapacitete, ali su usavršile borbu protiv izraelske vojske.

Važna uloga pilota aviona stoga postaje identifikovanje neprijateljskih radio frekvencija, njihovo ometanje, identifikovanje i uništavanje neprijateljskih sredstava komunikacije ili sistema za navođenje oružja.

Pre nekoliko godina, IAF je dodao bombu od jedne tone u arsenal naoružanja koje koristi F-35, a koja se može postaviti u unutrašnji odeljak za naoružanje aviona bez ugrožavanja radarskog otiska aviona.

Veruje se da je to glavni razlog zašto je, u masovnom vazdušnom napadu Irana u aprilu 2024. godine, gađana vazdušna baza Nevatim, u kojoj se nalaze borbeni avioni IAF F-35 Adir.

Izraelski F-35 proglašeni su operativnim 2017. godine i prvi put su upotrebljeni u borbi 2018. godine. Izrael je u julu 2023 godine potpisao sporazum o kupovini još 25 aviona. Zemlja će na kraju imati 75 aviona pete generacije.

f 35 adir u službi izraelskog vazduhoplovstva
f 35 adir u službi izraelskog vazduhoplovstva naoružan GBU-31 JDAM

Izrael je inače bio prva zemlja posle SAD koja je kupila i dobila avione F-35, sa stelt tehnologijom.

Njihovo vazduhoplovstvo je u maju 2018. godine objavilo da je Izrael takođe prva zemlja koja je koristila ovaj avion u borbi. Adir je prvi put uspešno presreo krstareću raketu novembra 2023 godine.

9 KOMENTARA

  1. Šta god da se desilo,poznato je da Izrael krije(čuva)informacije o sopstvenim gubicima kao zmija noge i sve poriču(još od Prvog Arapsko-Izraelskog rata 1948.).Naravno da su u svim ratovima pretrpjeli gubitke,nekada veće,nekada manje kao i svaka armija i tek godinama,decenijama kasnije je moguće doći do istinitih informacija!Nisam ljubitelj IDF-a,ali smatram da pravilno postupaju.Poriči sve,ma kako očigledno bilo(ne krnjiš mit o nepobjedivosti,niti neprijatelju pružaš informacije-držiš ga u neizvjesnosti).

  2. Zapad kaže da je prošlo samo 10% od projektila? Ajde važi, mi smo glupe ovce koje ne vide šta se dešava, pa misle da nas mogu lagati. Samo sam na snimcima video više od 50 do 100 udara.

    • biblija: "Amaleci, Moapci, Edomci, Hananci moraju umreti, sve satrti, muške,žene,decu, stoku da ništa nepretekne, u ime boga izraelovog, punog ljubavi i pravde"

      MORAMO da verujemo Zapadu, oni su najjačiji, najpametniji, najdobriji, najlepšiji, najsifisticiraniji, najneuništivi, najcivikizovaniji, najdemokratskiji, najpravedniji…inače, ako ne verujemo, zaslužujemo samo da umremo u “svetom & pravednom ratu” u duhu biblijskih (genocidnih) jevrejskih, netrpeljivim, cionističkih, isključivih ratova protiv Amaleka, Edomaca, Kananca, Moapaca i drugih naroda, koje dobre, dobrije a posebno najdobrije sile sa Zapada usprkos svim atributima dobrote moraju da izazovu protiv onih koji drugačije razmišljaju u bilo čemu od njih.

  3. Hahaa ovaj Iran je šou, bez i jedne potvrđene informacije, no dobro valja opravdati par stotina balistickih raketa

  4. Najbolje da hipersonične ništa nisu pogodile, ajde možda recimo neku školu, bolnicu, civilnu zgradu ili dečje igralište, kako to.uvek lažu rimokatoličko-protestantski NACI paktaški mediji. Srećom satelitska slika lepo pokazuje tu rupčagu da nema vrdanja. Uglavnom, satrali su ih a kaubojsko oružje baš se lepo uništava u Ukr.i na B.Istoku😁

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave