Naslovna Novosti Francuska završila obuku ukrajinskih pilota na avionima Alfa Džet: Da li to...

Francuska završila obuku ukrajinskih pilota na avionima Alfa Džet: Da li to spašava Kijev ili donosi nove gubitke?

1
francuska završila obuku ukrajinskih pilota na avionima alfa jet da li to može da spasi ukrajinu?
francuska završila obuku ukrajinskih pilota na avionima alfa jet da li to može da spasi ukrajinu?
google news

Prva grupa ukrajinskih pilota završila je obuku za avione Alpha Jet u Francuskoj, saopštile su 20. septembra francuske oružane snage.

Francusko vazduhoplovstvo obučava ukrajinske pilote od marta 2024. kao deo takozvane “međunarodne koalicije” za naoružavanje Ukrajine lovcima F-16, koja je osnovana na samitu NATO-a u Vilnjusu u julu 2023. godine.

Kijev je zahtebao od svojih zapadnih sponzora da mu isporuče lovce F-16 od prve godine eskalacije sukoba kako bi ojačao svoju flotu aviona, koja se inače sastoji od nasleđenih aviona sovjetske proizvodnje.

Holandija, Belgija, Danska i Norveška Ukrajini obećale skoro 80 ​​aviona, od kojih su do sada predali između 6-10, a obuka novih ukrajinskih pilota se navodi se kao jedna od glavnih prepreka za proširenje ukrajinskih mogućnosti F-16.

Francuska vojska se na društvenoj mreži X pohvalila da „program obuke Alfa Jet“ pokazuje „čvrstu podršku Francuske ukrajinskim ratnim naporima“, ali nije dala više detalja.

Francuski list Mond objavio je u junu da je francusko vazduhoplovstvo obavezalo da obuči 26 ukrajinskih pilota. Kao što smo pre tri dana izvestili, jedan pilot je već stradao.

Ovaj broj je značajan jer francusko vazduhoplovstvo obično sertifikuje oko 30 pilota godišnje nakon do pet godina obuke. Podsetimo, najmanje jedan F-16 je već stradao zajedno sa pilotom, što je predstavljalo prvi gubitak ukrajinskog F-16.

aleksej mes
Sada već pokojni ukrajinski piloti Moonfish i Juice

Program je počeo u martu obukom 10 ukrajinskih pilota koristeći avione Alpha Jet opremljene panelom koji simulira instrumente u kokpitu F-16, piše Mond.

Takođe, grupa ukrajinskih pilota nedavno je stigla u Rumuniju da počne obuku na borbenim avionima F-16, rekao je 12. septembra ukrajinski ministar odbrane Rustem Umerov.

Drugi ukrajinski piloti su prošli obuku u SAD ili Danskoj, iako je Kopenhagen rekao da neće više obučavati ukrajinske pilote na svojoj teritoriji nakon 2024. godine.

Posle pada F-16, zapadne zemlje raspravljaju o hitnoj obuci ukrajinskih pilota

Pad lovca F-16 u Ukrajini izazvao je pitanja o tempu obuke ukrajinskih pilota za upotrebu aviona na bojnom polju, objavio je Volstrit Žurnal (WSJ) 6. septembra, pozivajući se na neimenovane američke i zapadne zvaničnike.

Ukrajinski generalštab potvrdio je 29. avgusta, nakon 4 dana laganja, da se F-16, koji je nedavno isporučen i kojim je upravljao glavni ukrajinski pilot, Aleksij Mes, zvani „Moonfish“, srušio dok je bio u “odbrambenoj misiji od masovnog napada ruskih dronova i raketa”. Dana 26. avgusta, Mes je izgubio život u “avionskoj nesreći”.

Ukrajinsko vazduhoplovstvo još uvek nije objavilo šta je prema njima uzrok pada. Istraga, u koju su uključene i Sjedinjene Države, je navodno u toku.

Kijev još nije utvrdio da li je avion oborila Rusija ili “prijateljska vatra” ili je pad uzrokovao mehanički kvar, rekli su američki zvaničnici za njihovo glasilo WSJ.

Jedan od američkih zvaničnika je tvrdio da je ruska raketa eksplodirala u blizini F-16 neposredno pre nego što je nestala sa radara, što je moglo da ošteti avion ili da primora pilota da izvede manevar na visini prenisko do zemlje i padne. Rusi u vezi sa ovim incidentom imaju svoje pretopstavke.

ukrajinski pilot moonfish u dvosedu et022 koji je ušao u službu danskog vazduhoplovstva 1988
pokojni ukrajinski pilot moonfish u dvosedu et022 koji je ušao u službu danskog vazduhoplovstva 1988

Obuka ukrajinskih pilota na avionima F-16 odvijala se ubrzanim tempom. Ukrajinski program obuke pilota je u toku, ali „nesreća pokazuje šta se dešava kada pokušate da požurite stvari“, rekao je za WSJ visoki zvaničnik odbrane, koji nije imenovan.

Zapadni zvaničnici sada raspravljaju o odluci Ukrajine da koristi mlaznjake na bojnom polju nedeljama nakon što je stigla prva serija, šaljući pilote koji su imali ograničen broj sati letenja na američkim avionima na borbene misije, izvestio je WSJ.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version