NaslovnaNovostiRuski izvori prijavljuju gubitak lovca Su-30SM u Crnom moru, oba pilota stradala

Ruski izvori prijavljuju gubitak lovca Su-30SM u Crnom moru, oba pilota stradala

Prema podacima objavljenim u telegram kanalu „Vojni obaveštajac” i službi RIA Novosti, višenamenski lovac Su-30SM izgubljen je u Crnom moru. Prema dostupnim informacijama, oba pilota su poginula, ali detalji incidenta za sada nisu dostupni.

„Prijavljen je gubitak lovca Su-30SM u Crnom moru, prema dostupnim informacijama, piloti su poginuli“, navodi se u saopštenju Vojnog obaveštajaca.

Izveštaji o gubitku počeli su da se pojavljuju pre nekoliko sati, ali još nisu dobijeni zvanični komentari iz ruskog Ministarstva odbrane ili drugih izvora.

Su-30SM je višenamenski lovac koji je u službi ruske vojske od početka 2010-ih i aktivno se koristi u različitim borbenim dejstvima, uključujući zonu sukoba u Ukrajini. Avion je opremljen savremenom brodskom opremom i naoružanjem, sposoban da efikasno obavlja zadatke u vazdušnoj borbi i gađa kopnene ciljeve.

Su-30SM u Ukrajini

Su-30SM najčešće vrši vazdušne patrole zajedno sa borbenim avionom blizancem. U Ukrajini je to najčešće upareni par Su-30SM i Su-35. Uparene patrole izvode vojne operacije dan i noć.

novo streljačko oružje ruskih pilota pp 2000; automat će prvi zadužiti piloti su 30sm i su 35
su 30sm i su 35 iza

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije je više puta objavljivalo podatke o uspešno obavljenim zadacima para, gađajući i vazdušne i kopnene ciljeve.

Ruski stručnjak Roman Gusarov tvrdi da je Su-30SM univerzalno prilagodljiva mašina. Ova vrsta avijacije je, kaže u svom komentaru Gurasov, najtraženija u Ukrajini.

Gusarov je takođe otkrio da ruska komanda veoma često koristi Su-30SM u Ukrajini za izviđačke misije. „Mašina je zaista veoma pogodna i fleksibilna za obavljanje univerzalnih borbenih zadataka“, kaže stručnjak.

Gusarov takođe tvrdi da se Su-30SM ne može koristiti u Ukrajini kao strateški bombarder, iako bi, kako je rekao, autonomno oružje moglo biti pričvršćeno za krila i teretni prostor aviona. 

Zato, prema ekspertu, Su-30SM pokriva bombardere u Ukrajini privlačeći ukrajinsku pažnju dok visokoleteći bombarderi izvode bombardovanje. Gusarov je podsetio da je Su-30SM imao istu ulogu u Siriji, što pokazuje da se Rusi u velikoj meri oslanjaju na brzinu i manevarsku sposobnost lovca.

Nikolaj Bodrihin, istoričar vazduhoplovstva, kaže da se Su-30SM pokazao veoma dobrim tokom specijalne vojne operacije u Ukrajini. On smatra da je jedan od glavnih razloga za to što su ruski piloti odlično savladali tehniku, ali gospodin Bodrihin iskreno kaže i da „za njih sada nema pravih protivnika u vazduhu“.

Lovci Su-30SM su dizajnirani da uništavaju vazdušne, površinske i kopnene ciljeve, uključujući infrastrukturne objekte pokrivene sistemima PVO. Avioni su opremljeni širokim spektrom naoružanja i veoma su upravljivi.

su 30sm2
su 30sm2

Su-30SM rusko vazduhoplovstvo često koristi za obuku novih pilota koji će kasnije leteti ili na Su-30 ili na Su-35. Iako Su-30 i Su-35 imaju prilično sličan dizajn, neke stvari se razlikuju. Su-35 ima bolju avioniku, bolji radar i bolje sisteme za ometanje.

Poslednjih godina Rusija je uspela da unapredi lovce do nivoa Su-30SM2. Prema Rostecu, borbene sposobnosti Su-30SM2 su povećane, što znači da je Rusija zadržala glavni zadatak lovca – vazdušnu patrolu, pokrivanje i izviđanje.

8 KOMENTARA

  1. Дешава се. Губитак су пилоти а не апарат. 01.11.2023 исто тако је пао Су-30 ЅМ а оба пилота су погинула.тад је апарат био неисправан јер је све отказало. Вероватно је иста ствар. Или је експлодирао или је био покварен систем за катапултирање

  2. Ha ha pao avion zbog kvara …pišu da ga manpads oborio koji manpads ima toliki domet?? ..avion pao kod krima odatle do ukrajinske obale 150 km jedino patriot ima toliki domet …da ga je manpads oborio pao bi kod odese …kad lažu nek lažu bolje

    2
    1

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave