NaslovnaNovostiŠvedska šalje novi paket naoružanja Ukrajini dok tiho priprema teren za transfer...

Švedska šalje novi paket naoružanja Ukrajini dok tiho priprema teren za transfer lovaca Gripen Kijevu

Švedska je najavila novi paket vojne pomoći Ukrajini vredan oko 443 miliona dolara. Novi paket podrške uključuje širok spektar sredstava, od municije do pomorske opreme, a takođe najavljuje pripreme za potencijalni transfer borbenih aviona JAS 39 Gripen u Ukrajinu.

Pored bacača granata, mina, individualne opreme, protivvazdušnih raketa i malih letelica, na spisku materijala koji se isporučuje Ukrajini nalazi se značajan deo namenjen borbenim avionima Gripen.

Vrednost dela namenjenog lovcima Gripen iznosi 220 miliona dolara, što je oko polovine vrednosti celog paketa.

Šveđani tvrde da su ove sume namenili za kupovinu delova za buduće lovce Gripen, tako da nema potrebe da se oslanjaju na postojeće komponente namenjene upravljanju avionom Gripen C/D koji je trenutno u upotrebi. Ovo će otvoriti put za transfer Gripen C/D aviona u budućnosti.

Trenutno, prema Šveđanima, to nije izvodljivo zbog fokusa na isporuke F-16, ali bi dugoročno, navodno posle 2025. godine, moglo biti moguće.

Švedski ministar odbrane Pal Jonson istakao je da, iako transfer aviona još nije planiran, Švedska želi da bude spremna da preduzme takav korak kada za to dođe vreme. „Želimo da budemo u mogućnosti da prebacimo Gripene u Ukrajinu u kasnijoj fazi“, direktno je rekao Džonson.

saab jas 39 gripen
saab jas 39 gripen

Pored toga, Švedska planira da izdvoji oko 68 miliona dolara zapadnim sponzorima koji podržavaju Ukrajinu, kao što je takozvani “Međunarodni fond Ujedinjenog Kraljevstva za Ukrajinu”.

Saradnja u oblasti velikih nabavki naoružanja za Kijev, posebno onih koje se tiču municije, na zapadu propagiraju da se pokazala kao efikasna, te Švedska namerava da nastavi da spoznoriše rusko-ukrajinski rat.

Švedska je izvezla veći broj aviona Gripen preko Saaba. U februaru smo pisali da je Mađarska postigla dogovor da poveća nabavku sa 14 na 18 aviona ovog tipa.

Trenutno, veoma mali broj zemalja ima u svom posedu Gripen, a Saab nije uspeo u mnogim pokušajima tokom godina da dobije dodatne izvozne ugovore.

Osim Mađarske, varijante Gripena nabavili su samo Brazil, Južna Afrika i Tajland, dok Češka ima flotu pod zakupom koje čak planira i da modifikuje kako bi nosili naoružanje dizajnirano za američke F-35.

Švedska najava Gripena dolazi mesecima nakon očiglednog neslaganja između Stokholma i Kijeva oko interesovanja za avion. Da postoji mogućnost da vidimo Gripen u Ukrajini pisali smo prvi put još u decembru 2022. godine.

Nakon toga usledile su brojne oprečne izjave, da bi smo u julu izvestili da iako je Švedska bila voljna da pošalje neke avione u Ukrajinu, Kijev je odbacio planove.

Švedski ministar spoljnih poslova rekao je da Ukrajina želi da se fokusira na inkorporaciju predviđene donacije F-16 umesto da integriše drugi tip lovaca u ukrajinsko vazduhoplovstvo.

„Moramo da razumemo da je Ukrajina dobila priliku da primi lovce F-16, kojih, naravno, ima nekoliko u porodici NATO-a“, rekao je tada za Glas Amerike švedski ministar spoljnih poslova Tobijas Bilstrom.

„Na kraju krajeva, više zemalja ima F-16 nego lovaca Gripen. Ovo nema nikakve veze sa odlukom švedske vlade. Takva odluka doneta je zbog činjenice da je Ukrajina došla do zaključka da je imati dva borbena sistema istovremeno – i F-16 i Gripen – previše“.

Podsetimo, prvi ukrajinski F-16 je već uništen, a iako nikada potvrđeno niti će biti, postoje pretpostavke da nije jedini, s obzirom da je pogođen aerodrom gde su prethodno skladišteni. Sa druge strane, Gripen zaista ima neke karakteristike po kojima je trenutno pogodniji za Kijev, poput mogućnosti uzletanja sa auto-puteva.

gripen uzlece sa autoputa
gripen uzlece sa autoputa

JAS 39 Gripen niko nije kupio već duže od 10 godina, potpuno je jasna namera Stokholma da se reši ovih aparata, a pokuša da to kompenzuje kroz razne fondove namenjene naoružavanju Ukrajine.

SAAB JAS 39 Gripen ukratko

Saab JAS 39 Gripen (skraćenica od Gripen, na švedskom „The Griffin“) je jednomotorni višenamenski lovac proizveden od strane švedske kompanije Saab i naslednik Saab JA 37 Viggen. Oznaka JAS je skraćenica za Jakt, Attack och Spaning (na švedskom za lov, napad i izviđanje).

Prvi let Saaba 39 se dogodio 1988. godine; aktuelna verzija JAS 39C/D je u službi švedskog vazduhoplovstva (Fligvapnet) od 2005. SAAB je proizveo preko 300 jedinica u sedam varijanti, a najnoviji model je Gripen 39F.

Pored toga, na Gripenu lete vazduhoplovne snage Južne Afrike, Mađarske, ovde pomenute Češke, Brazila i Tajlanda. Škola za probne pilote Imperije Ujedinjenog Kraljevstva takođe vodi Gripen za potrebe obuke.

Saab 39 je dostupan kao jednosed i dvosed. Pored toga, Gripen ispunjava zahteve visoke pouzdanosti, lakog održavanja (delimično od strane vojnih obveznika) i univerzalne primene.

U posebno hladnom vremenu, letelica se može brzo podići u vazduh – nakon relativno kratke faze zagrevanja sa pomoćnom agregatom. Čak i u teškim uslovima na zemlji, poletanje i sletanje ne predstavljaju veliki problem za iskusne pilote.

Delta krilo sa jednim mlaznim motorom (dva krila čine trougao) jedno je od lakših u svojoj kategoriji. Ne može da prati konkurente sa dva motora kao što je Eurofighter Typhoon. Gripeni ipak imaju druge prednosti. Čak i zimi, na primer, improvizovane staze, autoputevi i neasfaltirani putevi su dovoljni za poletanje i sletanje. Takođe je veoma pouzdan i lak za održavanje.

MAĐARSKI GRIPENI
MAĐARSKI GRIPENI
  • JAS 39A je jednosedna verzija Gripena. Dostupna je i dvosedna JAS 39B operativna trenažna varijanta Gripena.
  • JAS 39B je opremljen istom avionikom i naoružanjem kao i JAS 39A, sa izuzetkom topa.
  • JAS 39C ima jedno sedište serije 3 i standardna je verzija za izvoz, koja je prvi put isporučena švedskom vazduhoplovstvu u septembru 2002. godine. JAS 39C ima displeje u kokpitu u boji, sistem za generisanje kiseonika i mogućnost dopunjavanja goriva u letu.
  • JAS 39D je nadograđen slično kao i JAS 39C, ali je varijanta sa dva sedišta.

TT

  • Proizvođač: Saab AB
  • Raspon krila: 8,40 m
  • Dužina: 14,10 m
  • Visina: 4,5 m
  • Maks. Težina: 14.000 kg
  • Brzina: 2.130 km/h (2.0 maha)
  • Maksimalna visina leta: 15.240 m
  • Pogon: 1 k Volvo Aero RM12
  • Snaga: 80 kN (sa naknadnim sagorevanjem)
  • Posada: 1 – 2
  • Displej: leteći i statični

4 KOMENTARA

  1. Pre aviona, najbolje je da prvo posaljete stotinjak instruktora i svedskih pilota u Ukrajinu, cisto da malo budu tamo, na jednom mestu, svi na okupu. Srecno.

    6
    2
  2. Sami ne mozemo nista,dzabe avion ako nema podrske u odrzavanju,a trenutno se tako kotiramo da svi mogu da nas ucenjuju i uslovljavaju.znaci mrka kapa.prvo red u kuci pa onda novi auto…..naravno da je za nas i gipen ok.

  3. Nisam siguran za gripene…dobri su oni .
    jednomotorni lak višenamenski avion…samo
    treba ići na su35..nepiše mu se dobro a to
    nije dobra reklama…i ovako ga slabo ko kupuje.

    6
    1

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave