NaslovnaNovostiUkrajina ima novo "misteriozno oružje" već korišćeno za gađanje Rusa: Paljanica' hibrid...

Ukrajina ima novo “misteriozno oružje” već korišćeno za gađanje Rusa: Paljanica’ hibrid drona i rakete

Ukrajinska odbrambena industrija proširuje paletu naoružanja dugog dometa koje ukrajinska vojska može koristiti za uništavanje ciljeva koji se nalaze direktno na ruskoj teritoriji.

Oružane snage Ukrajine pohvalile su se da imaju novo oružje koje je hibrid drona i rakete pod nazivom “Paljancija”, koje je već prošlo svoje prvo „vatreno krštenje“, saopštio je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski tokom govora povodom Dana nezavisnosti Ukrajine.

„Danas je bila prva uspešna borbena upotreba našeg novog oružja. Potpuno nova klasa naoružanja – ukrajinska bespilotna raketa „Palyanitsa”.

Ovo je naš novi metod borbe protiv nasilnika. Neprijatelj je poražen. Zahvalan sam svima koji su ovo omogućili: svim našim konstruktorima, proizvođačima i vojnicima. Ponosan sam na vas“, rekao je Zelenski o novom ukrajinskom oružju.

Najverovatnije, ovo oružje je razvijeno u uslovima tajnosti, dok klasifikacija proizvoda kao „dron raketa“ sugeriše da su konstruktori izabrali najbolji način da kombinuju efikasnost i relativno nisku cenu proizvoda u poređenju sa krstarećim raketama „na pravi način“, što bi trebalo da olakša njegovu masovnu proizvodnju u uslovima nedostatka budžetskih sredstava sa kojima se Ukrajina suočavala.

Iako je Zelenski eksplicitno naveo da je ova nova raketa dronova korišćena „danas“, a s obzirom da znamo kako je u noći 24. avgusta izvršen napad na skladište municije u regionu Voronjež, postoji mogućnost, mada je još je teško reći da je to bila Paljanica. Paljanica je inače ukrajinska pogača, nalik hlebu.

Na primer, ukrajinski ministar strateške industrije Oleksandr Kamišin je u nedavnoj objavi na društvenim mrežama pomenuo ovo novo ukrajinsko oružje, te izjavio da je raketa-dron „Paljanica“ korišćena da pogodi rusku vojnu instalaciju koja se nalazi na ukrajinskoj teritoriji.

„Ovo je raketni dron jer njegove taktičke i tehničke karakteristike odgovaraju obema definicijama. Biće više raketnih bespilotnih letelica, kao što ima više jurišnih dronova velikog dometa, čije rezultate vidimo skoro svakodnevno.

„Raketni dron“ je sledeći korak u vojno-tehnološkom napretku Ukrajine. Radovao sam se trenutku kada ćemo moći da pokažemo njegovu efikasnost neprijatelju. Konačno je došao ovaj trenutak“, rekao je Kamišin u svojoj objavi.

Prve informacije o ukrajinskoj upotrebi modela „raketa-dronova“ pojavile su se krajem prošle godine. Tada smo pisali da je novi ukrajinski mlazni dron, nazvan UJ-25 Skyline, izgleda ušao u opremu ukrajinskih oružanih snaga. Pronađena je letelica koja zapanjujuće podseća na XQ-58 Valkyrie.

uj 25 skyline zakazao
uj 25 skyline zakazao

Vojni stručnjaci sa zapada su tada smatrali da je UJ-25 još jedan izum u sve većem ukrajinskom arsenalu bespilotnih vojnih sposobnosti, međutim, dron je pronađen u krovu kuće, te je evidentno bilo da je zakazao.

Prema specifikacijama, ako bi bio konfigurisan kao dron-kamikaza, UJ-25 bi mogao da gađa ciljeve udaljene stotinama kilometara, mnogo brže od njegovih verzija na pogon, a ruskim snagama bi bilo teže da ga presretnu.

Takođe ima atribute koji bi ga učinili idealnim mamcem za zbunjivanje, odvraćanje pažnje i provociranje neprijateljske vazdušne odbrane i pomoć u prikupljanju obaveštajnih podataka o njegovim sposobnostima.

Bober, ili „Dabar“, je još jedan ukrajinski dron kamikaza, čiji je razvoj počeo 2022. godine. Prikupljanje sredstava za stvaranje Beaver bespilotnih letelica pokrenuto je na društvenim mrežama u decembru na zahtev Glavne obaveštajne uprave Ukrajine (GUR) u okviru Ministarstva Odbrana.

Generalno, u kontekstu ove vesti, vredi istaći trud i brzinu kojom ukrajinska odbrambena industrija razvija nove sisteme naoružanja, kao i intenziviranje proizvodnje različite dalekometne municije domaće proizvodnje.

Ove nedelje, na primer, ukrajinska mornarica je najmanje dva puta nagovestila da je raketni sistem Neptun korišćen za gađanje ruskih ciljeva — trajekta Konro Trejder i PVO sistema S-300 u Rostovskoj oblasti Ruske Federacije. Krajem jula Generalštab ukrajinske vojske nagovestio je raketni napad Neptun na bazu ruske vojske u blizini Kurska.

Ukrjet (UJ) postaje sve poznatiji

Inače, NVP Ukrjet pored BPL UJ-23 Topaz, i UJ-25 proizvodi i UJ-22 Airborne, lutajuću municiju UJ-31 Zlyva i UJ-32 Lastivka.

Početkom ove godine kompanija Ukrjet je postala poznata široj javnosti. Naime, u februaru na oko 100 km jugoistočno od Moskve, srušila bespilotna letilica ukrajinske provenijencije. Prema tadašnjoj izjavi gubernatora Moskovske oblasti, dron je bio usmeren na državnu infrastrukturu. U pitanju je bio UJ-22 Airborne, oboren kod Gubastova.

dron uj 22
dron uj 22

Prema analizi fotografija, radilo se o bespilotnoj letelici UJ-22 Airborne. Ovaj dron kompanije Ukrjet ima kontrolisani radijus letenja od 100 km; postiže maksimalnu brzinu od 160 km/h, minimalnu od 90 km/h a krstareća brzina je 120 km/h;

Maksimalne performanse zemaljske kontrolne stanice, 24/7 sati; Nosivost letilice – do 20 kg; Prosečno vreme pripreme BPL za lansiranje je 3 minuta pri čemu komandnu stanicu opslužuje tročlana posada.

Inače, ruske oružane snage su još 30. marta 2022. izvestile da ukrajinske bespilotne letilice UJ-22 Airborne uspešno obaraju sistemom .Pancir.

Prema tvrdanjama sa zapada iz februara ove godine, u Ukrajini su se proizvodila čak 62 različita drona.

9 KOMENTARA

  1. Ukrajini je bolje da se ujedini sa Rusijom i briksob koji su buducnost ljudi na zemlji,nego sa genocidnim amerima britancima i eu

  2. Који болестникци – дају оружју које убија назив по хлебу! Употреба овог назива приказује на прави начин ту ненормалну, изврнуту украјинску свест, оно што народ казже ‘загуљену’ – и поради свега реченог они ће овај рат изгубити, а у ком обиму видеће се? / Што се тикче самог оружја концепт јесте веома занимљив и заиста нов а по неведеним значајкама и свом изгледу делује веома импресивно. Па видеће се!?

  3. Украјина је била основ СССР. Поготово технички. Прочитајте мало историју. Она је прављена као основ одбране Русије

    14
    3
  4. WUNDERVAFE-3 🤣🤣🤣🤣. SVE ISTO KAO I NACISTI I HITLER 1944,ISTA RETORIKA ISTA RADNJA!! ZNA SE DA UKRAJINCI NEMAJU NIŠTA NITI MOGU DA NAPRAVE NEŠTO,,SVE JE TO AMERIČKO I BRITANSKO I RADI PREKO NJIHOVIH SATELITA!! ALI Rusi i to će sve da porazbijaju!!

    25
    9
  5. Pa to je ko u bibliji žrtva paljenica, ti bolesnici jehovski su potamanili sve životinje svakodnevim spaljivanjem žrtvi paljenica jehovi – tatko od isus hristos, kad su sve potamanili onda su shvatili da nemaju šta da jedu pa su smislili isusa kao njegova žrtva menja žrtve paljenice pa više ne spašavaju spaljene životinje od grehova nego isus spašava 🤪🤪🤪. Bolesnici.

    13
    3
  6. Hahaha, sad čujem u Zagrebu strani radnici tuku hrvacku nejač po ulicama lancima 😂😂😂👍👌

    17
    4

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave