Naslovna Novosti Helikopter Ka-52 Aligator krivac za još jedan uništeni britanski tenk Challenger 2...

Helikopter Ka-52 Aligator krivac za još jedan uništeni britanski tenk Challenger 2 u pravcu Kurska

9
helikopter ka 52 aligator krivac za još jedan uništeni britanski tenk challenger 2 u pravcu kurska
helikopter ka 52 aligator krivac za još jedan uništeni britanski tenk challenger 2 u pravcu kurska
google news

Izveštava se da su Oružane snage Ukrajine izgubile drugi britanski tenk Challenger 2 tokom svoje invaziju u regionu Kurska.

Da su Oružane snage Ukrajine počele da koriste britanske tenkove Challenger 2 tokom ofanzivnih operacija u regionu Kursk, izveštavala je i britanska televizijska kompanija Skaj njuz.

Na snimku, koji se pojavio 12. avgusta, zabeležen je trenutak kada je protivtenkovska vođena raketa (ATGM), ispaljena iz ruskog jurišnog helikoptera Ka-52, pogodila tenk koji pripada 82. odvojenoj vazdušno-jurišnoj brigadi Oružanih snaga Ukrajine.

Stručnjaci i analitičari koji su proučavali snimak tvrde da je velika verovatnoća da je uništen glavni borbeni tenk Challenger 2 britanske proizvodnje. Ovaj zaključak je donešen na osnovu analize karakteristične siluete tenka, vidljive u termovizijskom nišanu, kao i detalja nišana i osobina cevi topa.

Challenger 2, britanski glavni borbeni tenk, poznat po visokom nivou zaštite i moćnom naoružanju. Smatralo se jednim od najotpornijih vozila u svojoj klasi.

Međutim, uništenje drugog Čelendžera 2 u kratkom vremenskom periodu govori da ni najsavremeniji i dobro zaštićeni tenkovi nisu imuni, posebno u uslovima intenzivne upotrebe protivtenkovskog oružja i vazdušnih napada.

Podsetimo, samo dva dana ranije, tenk, koji je pripadao ukrajinskoj elitnoj 82. vazdušno-jurišnoj brigadi, uništila je ruska Sever grupa snaga južno od naselja Šeptuhovka, lutajućom municijom Lancet.

Gubitak još jednog Čelendžera 2 mogao bi da ima značajan uticaj na moral ukrajinskih trupa, kao i na percepciju efikasnosti zapadnih oklopnih vozila u borbenim uslovima.

Tenkovi Challenger 2, koje je Britanija isporučila Ukrajini kao deo vojne pomoći, smatraju se, pogotovo na zapadu, jednim od najmodernijih i najzaštićenijih borbenih vozila u službi ukrajinskih oružanih snaga.

Njihova upotreba na ratištu u Kurskoj oblasti ukazuje na želju Kijeva da ojača svoju poziciju i demonstrira sposobnosti svojih oklopnih vozila u sukobu.

Ujedinjeno Kraljevstvo je isporučilo najmanje 14 tenkova Challenger 2 kijevskim snagama 2023. godine. Tenkovi su prvi put bili u akciji te godine tokom jako nesrećne ukrajinske prolećne kontraofanzive.

Oni su se pokazali veoma loše, a otprilike polovina njih je navodno uništena, oštećena ili stavljena van upotrebe zbog tehničkih problema. Potom su Britanci naredili da se preostali tenkovi povuku sa linije fronta.

Ponovna pojava preživelih ukrajinskih tenkova Challenger 2 u Kursku nije bila iznenađujuća, već i očekivana jer su se kijevske snage uglavnom oslanjale na oružje zapadne proizvodnje kada su pokrenule napad na ruski region pre nešto više od nedelju dana.

U svojoj vojnoj istoriji, a pre nego što je došao u Ukrajinu, Challenger 2 je imao samo jedan poraz. Dakle postoji samo jedan uništen tenk iz rata u Iraku i to prijateljskom vatrom. Britanski tenk drži rekord u pogađanju neprijateljskog tenka na udaljenosti od 2,5 milje, isto u Iraku. 

challenger 2
challenger 2

Međutim, od kad je stigao u Ukrajinu prošle godine i suočio se sa ruskim trupama, više od polovine se smatra uništeno, uprkos tome što je samo nekoliko dana bio aktivan u Zaporožju i još toliko sada u Kursku.

Što se tiče situacije u pravcu Kuska, ruska vojska je delimično zaustavila iznenadno napredovanje ukrajinskih snaga u prvim danima napada i sada pokušava da uništi preostale infiltratore, međutim, stvari se očigledno ne odvijaju željenim tempom, barem što se ruske javnosti tiče.

Ka-52 Aligator ukratko

Kamov Ka-52 Aligator je vodeći model ruskih helikopterskih eskadrila, sa karakterističnim koaksijalnim sistemom rotora.

Ka-52 je razvio Kamov kao naslednik Mil Mi-24 od jednoseda Kamov Ka-50. Prvi prototip imao svoj prvi let 1997. godine, a serijska proizvodnja je počela tek 29. oktobra 2008. Prototipovi su bili opremljeni različiti sistemima. Proizvodnja se odvija u fabrici aviona AAK Progress u Arsenjevu, Primorje.

Od 2012. godine proizvodna linija je dizajnirana tako da je za kompletnu izgradnju, uključujući i preglede, potrebno samo devet meseci. Paralelne proizvodne trake u stanju su da proizvode simultano i za potrebe ruske vojske ali i za izvoz. 

KA 52K SA RADAROM ŽUK I RAKETAMA HERMES
KA 52K SA RADAROM ŽUK I RAKETAMA HERMES

Ka-52 dostiže maksimalnu brzinu od 315 km/h, maksimalnu visinu 18.000 stopa a domet mu je 1100 km. Može da nosi nekoliko vrsta protivtenkovskih projektila, protivvazdušne rakete, nevođene rakete od 80 mm sa glavnim topom od 30 mm. Takođe može da nosi namensku protivbrodsku raketu, Kh-35 u svojoj konfiguraciji Uran.

Helikopter ima sistem za spasavanje posade katapultom koji integriše izbacivanje i raketni padobran. U aktuelnom sukobu zabeležen je čak i pokušaj Ukrajinaca da FPV dronom napadnu jurišni helikopter Ka-52 VKS Rusije.

Neki zapadni vojni analitičari tvrde da je helikopter više kontramera protiv oklopnih kopnenih brigada nego čistokrvni jurišni helikopter. Ka-52 može da se nosi sa tenkovima, oklopnim transporterima i svim ostalim vrstama oklopnih vozila.

Modernizovani Ka-52M Aligator

Modernizovana „M“ varijanta (Ka-52M), je stigla u ruske jedinice u januaru 2023. godine, uoči izbijanja tenkovskog rata sa oklopom zapadne proizvodnje.

Zvaničnici ruske odbrambene industrije istakli su poboljšane noćne borbene sposobnosti kao jednu od karakteristika Ka-52M. Ima novu kupolu GOES-451M elektro-optičkog sistema postavljenu ispod nosa, sa većim dometom.

Bez identifikacije novog nišanskog sistema, izveštaj TASS-a iz oktobra prošle godine najavljuje da će se proširiti mogućnosti upotrebe oružja noću. „Udvostručen je opseg detekcije i prepoznavanja cilja termovizijskog kanala unapređenog nišana“.

Prisustvo topovskih helikoptera teške klase stavlja Rusiju na lidersku poziciju kada govorimo o uspešnoj odbrani od oklopnih napada, jer Rusi takođe poseduju izvrsne tenkove, protivtenkovske bacače, dronove, lutajuću municiju i artiljeriju.

U oktobru je najavljivano da će Ka-52M takođe dobiti novu radarsku stanicu koja radi u centimetarskom opsegu. „Ove stanice će omogućiti helikopterima da otkriju širok spektar vazdušnih i kopnenih ciljeva, kao što su neprijateljski avioni, helikopteri, bespilotne letelice, oklopna vozila, artiljerijski položaji, koncentracije ljudstva i objekata, uključujući vizuelizaciju visoke rezolucije“, saopštio je neimenovani izvor za RIA Novosti.

ka 52
ka 52

Stoga, Ka-52M može da vrši izviđanje i određivanje ciljeva u svim vremenskim uslovima, danonoćno, ali i u uslovima jakih prirodnih i veštačkih radio smetnji. Konkretno, helikopter može da otkrije ciljeve sa niskim kontrastom radara.

Do sada je Ka-52 bio opremljen Phazotron-NIIR FH01 Arbalet-52. Na nosu helikoptera nalazi se mehanička radarska antena od 80cm za Ka-opsega (talasna dužina od 8 milimetara).

Međutim, značajna karakteristika je uvođenje elektrooptičkog sistema GOES-451M koji poboljšava određivanje cilja i praćenje na većim dometima od starije kupole GOES-451 EO.

Takođe se može pretpostaviti da pojačava mogućnosti vođene rakete vazduh-zemlja LMUR dometa 14,5 kilometara. Proizvođač rakete, UOMZ sa sedištem u Jekaterinburgu, tvrdi da je domet detekcije tenka 15 km putem navođenja TV/CCD kamere i čak 20 km koristeći termalni prikaz.

Aligatorovo drugo naoružanje uključuje Hermes-A dugog dometa pored LMUR (Izdelie 305) rakete vazduh-zemlja. Da stvari budu još gore za ukrajinske oružane snage, najavljena je i najnovija vrezija rakete Hermes 2, sa hipersoničnim performansama.

9 KOMENTARA

  1. Trba da poslušaju Medvedeva,pa da potope ostrovo i oslobode svet bede i gov..!!!
    Idemo Rusi!!!🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺

    8
    2
  2. Aaaa da to ste vi što svaki dan uništavate Ukrajinskih tenkova stotinak i par stotina Ukrajinaca a oni sve dublje u Ruji!

    4
    15
    • Jeste, istina ponekad boli, ovi uleteli na bum, Rusi uvideli šta se sprema i napravili prostor za ulaz, sada krenuli da zatvaraju prolaz kod Sumia i spremaju klanje ovih zaluđenika i verovatno prevarenih vojnika koji nisu ni znali gde su krenuli, nije mi jasno šta su mislili kako će proći tamo.

      20
      2
      • Mislim da veće bede i većih jadnika od vas hrvata, šake jada, nema. Tu ste sa šiptarima i mošnjacima braća po bedi.

        20
        2

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version