Naslovna Novosti Zabeležen pokušaj Ukrajinaca da FPV dronom napadnu jurišni helikopter Ka-52 VKS Rusije...

Zabeležen pokušaj Ukrajinaca da FPV dronom napadnu jurišni helikopter Ka-52 VKS Rusije [VIDEO]

1
fpv dron u napadu na jurišni helikopter ka 52
fpv dron u napadu na jurišni helikopter ka 52
google news

Nedavno su ukrajinske snage objavile snimak na kojem se vidi pokušaj napada na ruski helikopter Ka-52 pomoću FPV drona. Ovaj incident označava novo poglavlje u savremenoj konfrontaciji.

Međutim, vojni stručnjaci i analitičari tvrde da su realne šanse za uspešno obaranje helikoptera korišćenjem jeftinih dronova u Oružanim snagama Ukrajine minimalne.

Da bi zaista ugrozio helikoptere, dron treba da ima drastično brzinu veću od 300 km/h kako bi čak i pokušao da sustigne helikoptere. Sadašnji FPV dronovi, po pravilu, ne mogu da se pohvale velikom brzinom i velikim dometom.

Shodno tome, uspešan napad sa takvim dronom je više nesreća nego rezultat dobro osmišljene taktike.

Vredi napomenuti da kako tehnologija napreduje, dronovi postaju sve bolji, brži i moćniji, što otvara nove mogućnosti i taktike za njihovu upotrebu u borbenim operacijama.

Ovo predstavlja ozbiljnu pretnju u budućnosti, jer ukoliko se zadržimo na aktuelnoj ceni od samo nekoliko hiljada pa i stotina dolara, imaće sve ozbiljniji potencijal.

U poslednjim decenijama, bespilotne letelice, poznate kao dronovi, su postale neprocenjivo sredstvo za vojske širom sveta. Dronovi su omogućili brz i precizan nadzor, izviđanje, i često i napade na neprijateljske ciljeve, čime su transformisali način na koji se vođe vojnih operacija.

ukrajinski operater fpv drona 1
ukrajinski operater fpv drona 1

Jedna od najinteresantnijih kategorija dronova u vojsci su FPV (First-Person View) dronovi. Ovi dronovi omogućavaju vojnicima da dobiju realističan i praktično “prvi pogled” iz perspektive drona tokom leta. Evo kako se FPV dronovi koriste u vojsci i koje prednosti donose:

1. Izbegavanje rizika: Korišćenjem FPV dronova, vojska može da izvede opasne izviđačke i napade misije bez potrebe za prisustvom ljudi na terenu. Ovo smanjuje rizik po živote vojnika i omogućava izvršenje misija u opasnim ili neprijateljskim okruženjima.

2. Precizno izviđanje ciljeva: FPV dronovi su opremljeni visokokvalitetnim kamerama i senzorima koji omogućavaju precizno izviđanje i identifikaciju ciljeva. Ovo je od suštinskog značaja za vojne operacije kako bi se izbegla kolateralna šteta i osigurala tačnost u napadima.

3. Brzina: FPV dronovi omogućavaju brzu reakciju na promenljive situacije na terenu. Vojska može da lansira dronove u stvarnom vremenu kako bi dobila trenutne informacije o dešavanjima i donela brze odluke.

4. Operacije u Noćnim Uslovima: Mnogi FPV dronovi su opremljeni noćnim vidom i infracrvenim senzorima, što ih čini idealnim za vojne operacije tokom noći ili u uslovima smanjene vidljivosti.

5. Taktika: Korišćenjem FPV dronova, vojska može diverzifikovati svoje taktike i strategije. Mogu se izvesti iznenađujući napadi i izviđačke misije koje bi bile teško izvodljive pomoću tradicionalnih sredstava.

6. Kontrola: FPV dronovi se kontrolišu na daljinu, omogućavajući operaterima da ostanu van opasnosti i da imaju potpunu kontrolu nad dronom tokom misije.

Međutim, upotreba FPV dronova u vojsci takođe izaziva etičke i bezbednosne dileme. Postavlja se pitanje privatnosti i potencijalne zloupotrebe tehnologije za špijuniranje ili napade na civilne ciljeve.

bumerang fpv dron
bumerang fpv dron

U zaključku, FPV dronovi su revolucionarna tehnologija u razvoju koja je već transformisala vojne operacije širom sveta. Njihova sposobnost za brzo izviđanje, precizne napade i smanjenje rizika po ljudske živote čini ih dragocenim alatom u savremenoj vojnoj strategiji.

1 KOMENTAR

  1. Realno i izvodljivo je da obori helikopter ako u napad ide odozgo ili akumulativnim punjenjem projektila, u suprotnom samo ce ga oboriti vazduh od elisa. Jedini uspeli napad bi bio izvodljiv ako helikopter stoji u mestu i ako je napad odozgo, da kazem kao u Avataru.
    Mislim da ce u skorije vreme i biti vesti da je jeftini dron oborio helikopter.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version