Naslovna Novosti Ukrajinski lovac F-16 krenuo iz pravca Odese ka moldavskoj granici i nestao...

Ukrajinski lovac F-16 krenuo iz pravca Odese ka moldavskoj granici i nestao sa radara

14
ukrajinski f 16
ukrajinski f 16
google news

Nedavni let ukrajinskog lovca F-16 iznad Odese izazvao je širok odjek u ukrajinskim i ruskim vojnim krugovima.

Nakon što je avion napustio vazdušni prostor Odese, krenuo je ka Moldaviji, što je izazvalo spekulacije o mogućem baziranju ovih lovaca van zone ukrajinskog vazdušnog prostora. Ove podatke pruža Telegram kanal „Rezime i analitika SVO-a“.

Mnogi analitičari spekulišu da bi zapadni lovci F-16 mogli biti stacionirani u susednim zemljama kao što je Moldavija kako bi se izbegla neposredna pretnja. Takvo rešenje omogućilo bi da se održi borbena gotovost lovaca i istovremeno minimiziraju rizici od njihovog uništenja na ukrajinskoj teritoriji.

Ipak, pojedini ruski izvori tvrde da su lovci uskladišteni u zapadnim i jugozapadnim delovima Ukrajine. O tome svedoči prisustvo spoljnih rezervoara za gorivo na avionima, viđeni na fotografijama, koji omogućavaju lovcima da pređu značajne udaljenosti.

Šef komiteta ruske dume za odbranu Andrej Kartapolov ranije je izjavio da će lovci F-16 i njihovi aerodromi van Ukrajine postati legitimna meta ruske vojske ako učestvuju u borbenim misijama.

„Svaki pokušaji upotrebe ovih lovaca protiv nas biće suzbijeni, a mi ćemo preduzeti sve neophodne mere da neutrališemo pretnju“, naglasio je Kartapolov.

Ukrajina dobila rakete AIM-120B i AIM-120C dometa do 70 i 105 kilometara

Vazduhoplovstvo Ukrajine dobilo je na raspolaganju američke rakete AIM-120, koje su značajno povećale njihovu sposobnost gađanja vazdušnih ciljeva.

Ukrajina trenutno ima rakete modela AIM-120B i AIM-120C koje im omogućavaju da uništavaju ciljeve na udaljenosti do 70 i 105 kilometara.

Rakete AIM-120, poznate i kao AMRAAM (napredna raketa vazduh-vazduh srednjeg dometa), predstavljaju prilično solidnu pretnju ruskom vazduhoplovstvu.

aim 120
aim 120

Prema izvorima, u ovoj fazi SAD nisu prenele u Ukrajinu modernije rakete AIM-120D, koje imaju domet do 160 kilometara. Međutim, stručnjaci ne isključuju mogućnost njihove isporuke u budućnosti, što će dodatno povećati borbene sposobnosti ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva.

Ukrajina neće koristiti lovce F-16 za napad na rusku teritoriju

Izvori navode da je Ukrajina odlučila da ne koristi lovce F-16 koji su joj prebačeni za napade na rusku teritoriju. Napominje se da će se ovi lovci koristiti prvenstveno za odbijanje napada bespilotnim letelicama i krstarećim raketama, kao i za suprostavljanje ruskoj avijaciji pomoću JDAM bombi.

Prema dostupnim informacijama, Kijev razmatra zapadne lovce pre svega kao dodatak postojećim sistemima PVO. Napominje se da jačanje odbrambenih sposobnosti ostaje prioritet za ukrajinske oružane snage.

Međutim, u budućnosti Ukrajina može da promeni taktiku korišćenja ovih aviona. Kako stigne druga eskadrila F-16, njihova uloga bi se mogla proširiti i na kopnene udare.

Ukrajinska upotreba F-16

Pitanje kako će se ovo oružje koristiti protiv ruskih snaga ostaje otvoreno, pošto je Vašington ranije izvestio da je ukrajinskim oružanim snagama dozvolio da napadnu američkim oružjem direktno iza granice sa Ukrajinom, uprkos pozivima predsednika Zelenskog i američkih poslanika da se ukinu sva ograničenja.

Slična situacija neizvesnosti postoji sa raketama Storm Shadow/SCALP. Uprkos izjavama evropskih partnera da Ukrajina može da bira svoje mete, nisu javno saopšteni jasni pozivi Ukrajini u vezi sa ovim projektilima.

Umesto toga, navodi se da se politika “nije promenila” u pogledu oružja dugog dometa, koje uključuje ove rakete, što znači da ograničenja ostaju na snazi.

prvi lovac f 16 snimljen iznad ukrajine tvrde turski proukrainski izvori
prvi lovac f 16 snimljen iznad ukrajine

Istovremeno, jedan broj zvaničnika EU, kao i odlazeći generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, zatražili su reviziju ovih ograničenja, navodeći da, u skladu sa međunarodnim pravom, Ukrajina ima pravo da pogađa ciljeve koji se nalaze na teritoriji Rusije, jer je u samoodbrani.

Vašington Post i Njujork Tajms iz ovih razloga sugerišu, pozivajući se na vojne stručnjake, da će neposredni uticaj letelice na bojno polje biti ograničen.

Američki, EU i ukrajinski vojni zvaničnici su na različitim nivoima rekli da avioni američke proizvodnje, iako predstavljaju značajan dodatak ukrajinskim oružanim snagama, neće moći da donesu trenutne, vidljive efekte i da neće biti rešenje na bojnom polju koje će napraviti razliku.

Prema Volstrit Žurnalu, američki zvaničnici kažu da bi najefikasnija upotreba F-16 za Ukrajinu mogla biti vazdušna podrška ili eliminisanje kopnenih pretnji trupama na liniji fronta.

Evropljani kažu da bi F-16 mogli da se koriste za protivvazdušnu odbranu i da pomognu da se rusko vazduhoplovstvo odgurne od linija fronta, gde ruski avioni bacaju navođene bombe sa dodatim UMPK kompletima, poput gore pomenutih JDAM.

Nedavno, u intervjuu za britanski Gardijan, vrhovni komandant ukrajinskih oružanih snaga, Sirskij, izjavio je da će lovački avioni delovati do maksimalnih 40 km od linije fronta, inače će biti oboreni.

Ranije je, u intervjuu za Glas Amerike, penzionisani general američkog vazduhoplovstva Čarls Korkoran sugerisao da će se ovi avioni u početku verovatno koristiti u odbrambene svrhe.

ukrajinci nisu stigli ni da se obraduju lovcima f 16, a već stiže loša vest kijevu 2024 samo jedna eskadrila
ukrajinci nisu stigli ni da se obraduju lovcima f 16, a već stiže loša vest kijevu 2024 samo jedna eskadrila

Šef vojne avijacije Ukrajine je ponovio reči američkih stručnjaka kako F-16 nije lek za postizanje superiornosti u vazduhu na frontu, i dodao da ne očeuje čuda. Dok su se zapadni eksperti već ogradili i naveli da je „možda prekasno da se zaustavi ruska ofanziva“.

I dok razna američka i britanksa glasila raspredaju šta će se možda desiti, a šta ne, Rusija je već objavila finansijsku nagradu od 15 miliona rubalja (oko 170.000 dolara) za obaranje prvog lovačkog aviona F-16 u Ukrajini.

Na sve to, Rusija nudi i nagradu od milion evra zapadnim i ukrajinskim pilotima koji sa svojim F-16 prebegnu na ruskom tlu. Obećava se da će pilotima pružiti sigurnost, anonimnost i nove identitete, uz povećanje plata ako dođu sa tovarom oružja F-16.

14 KOMENTARA

  1. Samo “F16 Barak” ima mogućnost da “nestane” sa radara a da nije oboren. Ili je u blizini bio “Pegaz” pa “pgasio” sve radara.

  2. Da je bio nad odesom ,nestao bi,novinari izmišljaju,( svi aerodromi u evropi pokriveni ,i znaju da će biti tučeni,zato nemojte izmišljati

  3. Vratio se verovatno,na Rumunski aerodrom.Moguce leti u Ukrajini blizu Rumunske granice,gde ga pokrivaju Patrioti iz Rumunije.

    • Ти Ф-16 су обичне крклеме да су нешто вредели неби им дали ниједан.

  4. Imam neki čudni osećaj da će još jedno američko tehnolosko super čudo, sofisticirano i neuništivo oružje koje može da pobedi i zle svemirce, da se osramoti 😎

    28
    1
  5. To su dobre nagrade, pola će da prebegnu a pola će da ih sruše, ajde samo malo strpljenja, neće odma sve u 1.dan.

    24
    1
  6. A zašto F16 uopšte i leti iznad Odese, zašto nije odmah oboren? S400 ima mogućnost da ih obori na tu udaljenost, šta čekaju, da ih F16 prvo napadnu?

    14
    6

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version