Naslovna Novosti Šef vojne avijacije Ukrajine: F-16 nije lek za postizanje superiornosti u vazduhu...

Šef vojne avijacije Ukrajine: F-16 nije lek za postizanje superiornosti u vazduhu na frontu, ne očeujemo čuda

7
patriot i f 16
patriot i f 16
google news

F-16 će ​​omogućiti efikasniju upotrebu zapadnog naoružanja i, zajedno sa zapadnim sistemima protivvazdušne odbrane i sredstvima ranog upozorenja, pomoći će u uklanjanju ruskih aviona sa prve linije fronta.

Načelnik avijacije Komande Vazduhoplovstva Ukrajine, brigadni general Sergej Golubcov, dao je novu izjavu o taktičkim i strateškim implikacijama koje će F-16 imati kada stignu na front u Ukrajini.

Intervju za glasilo Stejt Departmenta, Radio Sloboda/Radio Slobodna Evropa otkriva kako je avion F-16 usko povezan sa optimalnim performansama zapadnog naoružanja u njegovom arsenalu.

Sam F-16 nije „panaceja“ za nadmoć u vazduhu, upozorio je Golubcov, ponavljajući ranija predviđanja mnogih zapadnih stručnjaka, o kojima smo svojevremeno pisali.

Višenamenski avion F-16 će ​​povećati i zameniti borbene avione iz sovjetske ere modifikovane da koriste oružje koje je donirao Zapad, ali koji je naišao na određene poteškoće.

f 16 lansira sajdvinder
f 16 lansira sajdvinder

To uključuje JDAM (združena municija za direktni napad), AGM-88 HARM (brze anti-radar rakete), ADM-180 MALD (minijaturni mamac lansiran iz vazduha) i Storm Shadow/SCALP-EG ALCM (krstareće rakete vazdušno lansirane).

Intervju takođe opisuje zanimljive načine kako se sve menjaju taktike i strategije oko jednog oružja kada je ono dostupno u velikom broju, ili kada postoje varijacije u broju sredstava koja ga mogu koristiti, ili oba.

Ukrajini će biti teško da jednom vrstom lovca postigne nadmoć u vazduhu

Na pitanje zašto JDAM bombe nisu imale „veliki efekat“ na bojnom polju, iako su korišćene od početka, Golubcov je naveo kao razlog „ograničene količine“.

U početku je takođe postojala nestašica aviona jer je njihovo pretvaranje u upotrebu novog oružja bio spor proces, ali sada je dovoljno aviona konvertovano. Novo oružje je prvo testirano da bi se „shvatila njihova efikasnost“ na bojnom polju i stoga je isporučeno u „probnim serijama“, uz „mnogo više narudžbenica“ kasnije.

Međutim, Rusi su „jednostavno prošli kroz proces ranije“, rekao je oficir. U tom kontekstu, Golubcov je primetio da Ukrajina „radi na konverziji i stvaranju [svojih] modifikovanih vazdušnih bombi, zasnovanih na uobičajenim bombama slobodnog pada“, o čemu smo pisali nedavno.

Ukrajina će navodno uskoro početi prva testiranja navođenih bombi domaće proizvodnje, ali se za sada ipak oslanja na zapadne bombe GBU-39 i GBU-62.

Golubcov je rekao da F-16 „nije panaceja“ i da ne očekuje ništa nerealno: „Biće teško postići premoć u vazduhu sa jednim avionom“ . To bi zahtevalo mnogo veće i složenije napore, uključujući platforme za elektronsko ratovanje i „letelice za otkrivanje radara velikog dometa“.

asc 890 (saab 340, s 100b argus) copy
asc 890 (saab 340, s 100b argus)

Podsetimo, Švedska je 29. maja zvanično potvrdila transfer Saab aviona ASC 890 AWACS u Ukrajinu, o čemu smo takođe pisali.

Međutim, F-16, zajedno sa sistemom protivvazdušne odbrane Patriot i sistemom veze za prenos podataka Link 16, mogu da se koriste u integrisanoj mreži koja će pomoći da se „uklone te ruske letelice koje lansiraju rakete sa prve linije fronta“.

Među njima najopasniji su verovatno Su-35 i Su-30SM, koji „ako se previše približe, biće u zoni borbenih dejstava”.

7 KOMENTARA

    • Ma ovi ratni navijači ni ne čitaju šta ovde piše dolaze na sajt da se zahebavaju uostalom i da pročitaju malo bi šta razumjeli

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version