NaslovnaNovostiHuti oborili još jedan američki dron MQ-9 dok tvrde kako su nedavno...

Huti oborili još jedan američki dron MQ-9 dok tvrde kako su nedavno izvršili napad na trgovački brod

Huti (Ansar Alah) su 4. avgusta objavili da su oborili dron Sjedinjenih Država iznad Jemena i gađali trgovački brod u Adenskom zalivu kao odgovor na izraelski rat u Pojasu Gaze, ali i nedavne američke i britanske udare na njihovu zemlju.

U saopštenju, portparol vojske grupe Huti, brigadni general Jahja Sarea, rekao je da je grupa oborila borbeni dron američke vojske MQ-9 Reaper iznad severne provincije Saada koristeći „lokalno napravljenu raketu zemlja-vazduh“.

Grupa nije delila snimak obaranja. Ipak, fotografije na kojima se vidi olupina drona objavljene su na društvenim mrežama.

Huti su takođe napali trgovački brod Groton u Adenskom zalivu sa „brojnim balističkim projektilima“, Brig. General Sarea je rekao, napominjući da je brod bio gađan jer je u vlasništvu kompanije koja je prekršila zabranu grupe za slanje u luke u „okupiranoj Palestini“.

Pomorske trgovinske operacije Ujedinjenog Kraljevstva (UKMTO), odred Kraljevske mornarice, prijavio je dva napada na trgovački brod u Adenskom zalivu, potvrđujući da je pogođen. Agencija, međutim, nije izvestila o žrtvama.

„Oružane snage Jemena pozdravljaju hrabri palestinski otpor u Pojasu Gaze za 300 dana postojanosti, heroizma i požrtvovanja u odbrani nacije, njenog ponosa i dostojanstva i u pobedi za njene svetinje“, rekao je Brig. General Sarea je završio svoju izjavu, ističući da će „jemenske oružane snage nastaviti da sprovode vojne operacije… sve dok [izraelska] agresija ne prestane i opsada palestinskog naroda u pojasu Gaze ne bude ukinuta“.

Ovo je šesta američka bespilotna letelica MQ-9 Reaper koja je oborena iznad Jemena od početka eskalacije tenzija na Bliskom istoku, a nakon eskalacije palestinsko-izraelskog sukoba u pojasu Gaze u oktobru 2023. godine.

Prethodna, peta po redu američka besplotna letelica oborena je u maju mesecu 2024. godine. Nekoliko dana ranije bespilotna letelica MQ-9 Reaper američke proizvodnje uništena je iznad centralne jemenske provincije Marib 16. maja.

Prve tri su oborene 14. novembra, 19. februara i 25. aprila. Pre početka nove idalje aktivne faze neprijateljstava, SAD su već izgubile dva MQ-9 u Jemenu – 2019. i 2022. godine.

Iako se ovi dronovi smatraju ultramodernim i visokotehnološkim, Huti su već postali vešti da ih obaraju iznad svoje teritorije.

Američka vojska trpi značajnu štetu od projektila proizvedenih u Jemenu. Svaki dron MQ-9 košta oko 30 miliona dolara.

Borbene bespilotne letelice MQ-9 prvenstveno su namenjene za izviđačke operacije, ali takođe izvode precizne udare. Napredne bespilotne letelice mogu da rade više od 27 sati i da dostignu visinu od preko 25.000 stopa. Ovoj američkoj bespilotnoj letelici smo posvvetili detaljan članak koji možete pročitati klikom ovde.

Huti vrlo verovatno koriste svoje rakete Barq-1 ili Barq-2 da obaraju ove mete. Smatra se da su obe rakete izvedene od Taer-2 iranske proizvodnje, koji se vodi poluaktivnim radarom, sa dometom od 50, odnosno 70 kilometara.

mq 9 reaper
mq 9 reaper

Huti, koje podržava Iran, napali su desetine brodova povezanih sa Izraelom ili u vlasništvu SAD i Velike Britanije u Crvenom moru, Adenskom zalivu, Arapskom moru, Indijskom okeanu i Sredozemnom moru od novembra kao odgovor na rat na Gazi.

Pored toga, grupa je lansirala desetine dronova i projektila na Izrael i oborila sedam borbenih dronova američke proizvodnje iznad Jemena i obližnjih voda.

Od januara, SAD i Velika Britanija izvele su stotine napada na područja pod kontrolom Huti grupe u Jemenu u pokušaju da odvrate grupu i smanje njene sposobnosti. Međutim, nedavne operacije Hutija sugerišu da nijedan od ovih ciljeva do sada nije postignut.

3 KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave