NaslovnaNovostiBritanija, Italija i Japan ujedinile svoje industrije da dođu do lovca 6....

Britanija, Italija i Japan ujedinile svoje industrije da dođu do lovca 6. generacije: Nova studija aviona Tempest

“Globalni borbeni vazdušni program” (GCAP), ili Tempest, biće sledeći avion šeste generacije koji će pokušati da razviju ove tri države.

Reč je o programu u kome Velika Britanija, Italija i Japan zajedničnim snagama žele da razviju budući avion 6. generacije.

Po prvi put zajedno, industrije tri zemlje su izložile koncept, dakle sliku budućeg GCAP-a ili Tempest-a.

U program su uključeni giganti BAE Systems (Velika Britanija), Leonardo (Italija) i Mitsubishi Heavy Industries (Japan). Nova slika aviona Tempest je izložena na međunarodnom aeromitingu u Farnborou održanom u Velikoj Britaniji.

Korporacija BAE Systems u svojoj zvaničnoj izjavi tvrdi da konceptna slika prikazuje napredniji dizajn i veći raspon krila od prethodnih koncepata. To vodi, prema citiranom izvoru, poboljšanju aerodinamike budućih borbenih aviona šeste generacije.

Kako se navodi u zvaničnom saopštenju, menadžer projekta iz BAE Systems-a je naglasio da je za 18 meseci od pokretanja intenzivno radio sa ostalim kompanijama uključenim u program, ali i sa vladama Italije, Japana i, naravno, Velike Britanije.

„Kako budemo prelazili u sledeću fazu programa, razvoj dizajna će se nastaviti“, rekao je zvaničnik, ukazujući da će slika koncepta još biti podvrgnuta promenama do razvoja.

Spomenute tri države imaju optimističan cilj da Tempest, budući avion šeste generacije uđe u službu 2035. godine. Sa druge strane, ove države nemaju ni svoje avione pete generacije, već se služe američkim F-35.

Podsetimo, iako ranije u ekipi sa pomenutom trojkom, Švedska se povukla iz ovog programa. Šveđani nameravaju da razviju sopstvenu verziju „aviona budućnosti“, a takođe se nisu pridružili francusko-nemačkom programu FCAS.

Ukratko o Tempestu ili FCAS, budućem avionu 6. generacije

Tempest je dizajniran kao stelt lovac 6. generacije, a konstruktori najavljuju da će biti opremljen brojnim najnaprednijim sistemima:

  • mogućnošću rada sa ili bez pilota;
  • kontrolom rojeva dronova u cilju napada;
  • smanjenim radarskim profilom;
  • imaće inovativne sisteme podataka i biće naoružan najsavremenijim oružjem kao što su hipersonične rakete, koje podsetimo, nijedna od navedenih država još nema.

Napredni avion će biti isporučen kroz Global Combat Air Program (GCAP) – partnerstvo između Londona, Rima i Tokija. O zvaničnom otvaranju ovog programa smo vas izvestili kada se i dogodio, početkom 2023. godine.

Supersonična stelt letelica će se takođe posebno pohvaliti snažnim najsavremenijim radarom koji može da isporuči 10.000 puta više podataka od trenutnih sistema, što bi mu dalo prednost u borbi.

GCAP sličice izgledaju zaista lepo i futuristički, međutim, takođe treba naglasiti da u Evropi Tempest nije jedini program 6. generacije u razvoju.

Program budućih borbenih aviona (FCAS), koji vode Francuska, Nemačka i Španija, dok Belgija planira da se pridruži, trebalo bi da izaberu i nama prikažu dizajn borbenog aviona do 2025. godine.

U SAD, paralelno imamo kontroverzni Next Generation Air Dominance (NGAD) program, budući američki borbeni avion šeste generacije koji ima za cilj da zameni F-22 Raptor.

NGAD je postao čak i kontroverzan u kontekstu u kojem su nedavno postojali američki zvaničnici koji su razmišljali o suspendovanju ili čak otkazivanju programa, iako su ovi scenariji kasnije demantovani.

6 KOMENTARA

  1. Ovo sto je u tekstu zvuči toliko optimistično da se graniči sa SF. Malo komplikovano preskočiti jednu generaciju. Ajd živi bili pa videli.

    2
    2
    • Pa dok oni naprave to Rusija će imati hipersonične avione 8 generacije. I baš me zanima na kom gorivu bi te EU letelice letele 😂😂😂 ????????????

      1
      3
  2. To će da ostane na ovim crtežima. Italija=teški propaliteti. Japan=luzeri. Engleska =propaliteti.

    1
    3
  3. Nema više vremena,nisu u pitanju godine,vec meseci ili nedelje do konačnog raspleta ukrajinsko nato krize…..sto je napravljeno,napravljeno je.

    2
    2

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave