NaslovnaNovostiRuski MiG-29 i MiG-31 osujetili kretanje paru američkih bombardera B-52H u Barencovom...

Ruski MiG-29 i MiG-31 osujetili kretanje paru američkih bombardera B-52H u Barencovom moru

Američki strateški bombarderi B-52H navodno su pokušali da probiju rusku granicu.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je danas da su ruski lovački avioni MiG-29 i MiG-31 sprečili američke strateške bombardere B-52H da probiju državnu granicu u Barencovom moru.

„Kako su se ruski borbeni avioni približavali, američki strateški bombarderi su prilagodili svoju putanju leta… i potom su se udaljili od državnih granica Ruske Federacije“, navodi se u saopštenju ministarstva.

Konkretno, 21. jula 2024. ruska kontrola vazdušnog prostora u Barencovom moru otkrila je par američkih bombardera B-52H koji se približavaju državnoj granici Ruske Federacije. Da bi se sprečilo kršenje državnih granica Ruske Federacije, podignuti su lovci MiG29 i MiG-31.

Ministarstvo odbrane je pojasnilo da „kako su se ruski lovci približavali, američki bombarderi su skrenuli sa granice i udaljili se. Ruski avioni su se bezbedno vratili na aerodrome svoje zemlje i nisu dozvolili bilo kakvo kršenje državnih granica Ruske Federacije“, dodali su u ruskom Ministarstvu odbrane.

U vojnom resoru su naglasili da je let ruskih lovaca obavljen striktno u skladu sa međunarodnim pravilima za korišćenje vazdušnog prostora iznad neutralnih voda uz poštovanje mera bezbednosti.

mig 31i
mig 31i

Današnji let je čak peti koji su američki strateški bombarderi izveli u oblasti Baltičkog mora.

Pre samo mesec dana, a kako je saopštila služba razmene ADS-B, američki strateški bombarder B-52H tada je testirao scenario upotrebe naoružanja po Kalinjingradskoj oblasti.

Let bombardera zabeležen je u oblasti Baltičkog mora, gde je izvodio manevre simulirajući borbeni zadatak. Rusi su tada tvrdili da je u pitanju bila “još jedna demonstracija sile Sjedinjenih Država i njenih saveznika, usmerena na provociranje i destabilizaciju situacije u regionu.”

Američki bombarderi već mesecima blizu ruskih obala

Zapadne zemlje, posebno SAD, nastavljaju da sprovode provokativne akcije u blizini granica Rusije, tvrde iz Moskve.

Letovi strateških bombardera, simulirani borbeni zadaci i demonstracije sile elementi su pritiska na Kremlj u cilju podrivanja njenog suvereniteta i bezbednosti, tvrde besni ruski izvori.

Ruski analitičari smatraju da ovakve akcije ne mogu ostati bez odgovora, te nas uveravaju da je Moskva spremna da preduzme sve neophodne mere za zaštitu svojih interesa i građana.

Posebno su opasne provokacije u Kalinjingradskoj oblasti, pošto je ovaj region strateški važan za Rusiju. Raspoređivanje vojnih baza i sistema protivvazdušne odbrane čini ga ključnom ruskom odbrambenom tačkom u baltičkom regionu.

Ruski stručnjaci smatraju da svaki pokušaj da se ugrozi ili napadne Kalinjingradska oblast treba da naiđe na odlučnu odbojnost.

Uveravaju da Rusija ima savremena sredstva za otkrivanje i uništavanje svih vazdušnih pretnji i dodaju da su njihovi PVO sistemi i avijacija spremni su da brzo odgovore na svaki pokušaj narušavanja vazdušnog prostora.

Američko vazduhoplovstvo je pre oko mesec dana rasporedilo četiri strateška bombardera B-52H u Veliku Britaniju za novu misiju Operativne grupe za bombardere.

raf eurofigher typhoon i usaf b 52 stratofortress u letu
raf eurofigher typhoon i usaf b 52 stratofortress u letu

Četiri američka strateška bombardera B-52H dovedena su u Evropu u parovima po dva aviona, prateći arktičku rutu. Prva grupa stigla je u Britaniju 20. maja, a druga je, najverovatnije, 22.05.2024.

Avioni pripadaju 5. bombarderskom krilu u vazduhoplovnoj bazi Minot u Severnoj Dakoti. Očekuje se da će američki avioni ostati na evropskom pozorištu operacija ukupno mesec dana.

Kako su saopštili američki vojni zvaničnici, tokom učešća u Bomber Task Force Europe 24-3, američki piloti i avioni se integrišu sa NATO saveznicima i drugim međunarodnim partnerima kako bi sinhronizovali sposobnosti i osigurali bezbednosne obaveze u oblasti odgovornosti Evropske komande SAD.

Sa druge strane, zapadni stručnjaci navode da se rotacija američkih bombardera i posada ka Evropi dešava redovno.

Prema rečima oficira američkih vazduhoplovnih snaga, posade bombardera B-52H “upoznaju se sa budućim poprištem operacija”. Trenutno je ovaj problem sve aktuelniji jer međunarodna situacija može eskalirati u globalni sukob.

B-52H

B-52H varijanta B-52 Stratofortress, je teški bombarder dugog dometa kojim upravljaju Vazduhoplovstvo Sjedinjenih Država. B-52H je u upotrebi od 1960-ih i sposoban je da nosi nuklearno ili konvencionalno oružje.

b 52 iznad vijetnama
b 52 iznad vijetnama

B-52H je jedina verzija koja je još uvek u upotrebi. Američko vazduhoplovstvo kupilo je 62 B-52H Stratofortress 1960 godine. Druga grupa od 40, naručena je kasnije. Svi su napravljeni u fabrici Boeing Vičita.

Ipak, američko vazduhoplovstvo ne odustaje od vremešnog B-52, te smo u septembru prošle godine pisali kako bombarderi dobijaju novi AESA radar.

Iako je B-52 već decenijama u upotrebi, Sjedinjene Američke Države su razvile nove naslednike u strateškom bombardovanju, poput B-2 Spirit B-21 Raider. Međutim, B-52 i dalje ostaje nezaobilazan deo američke projekcije moći.

Modernizacije su izvršene kako bi se održale njegove operativne sposobnosti, uključujući unapređenja u avionici, komunikacijskim sistemima i druge tehnološke nadogradnje.

„Opremanje B-52 AESA radarom zamenjuje njegovu trenutnu radarsku tehnologiju iz 1960-ih“, kaže Michelle Sticzinski, potpredsednica Agile Radar Solutions u kompaniji Raytheon. „Sa AESA radarom, bombarder B-52 će dobiti poboljšane mogućnosti navigacije i ciljanja u područjima veće opasnosti.”

Prema ugovoru, Raytheon dizajnira, razvija i proizvodi radarske sisteme za celu flotu B-52 vazduhoplovstva SAD. Napredna nadogradnja radara će obezbediti da avion ostane relevantan i spreman za misiju tokom svog životnog veka.

Proizvodnja radara se odvija u Forestu, Misisipiju i El Segundo, Kaliforniji. Očekuje se da će preostali radari u fazi testiranja biti isporučeni do leta 2024. godine.

B-52H Stratofortress dodeljen 419. eskadrili za letne testove je spreman da sprovede test letenja hipersoničnog AGM-183A vazdušno lansiranog oružja za brzo reagovanje u vazduhoplovnoj bazi Edvards, Kalifornija, 8. avgusta 2020.
B-52H Stratofortress dodeljen 419. eskadrili za letne testove je spreman da sprovede test letenja hipersoničnog AGM-183A vazdušno lansiranog oružja za brzo reagovanje u vazduhoplovnoj bazi Edvards, Kalifornija, 8. avgusta 2020.

Bez sumnje, B-52 će nastaviti da igra važnu ulogu u vojnim operacijama i biti simbol američke vazduhoplovne superiornosti. Kako je MiG-21 uspeo da obori nepobedivi B-52 Stratofortress pročitajte ovde.

8 KOMENTARA

  1. Kao prvo postovana gospodo Kalinjingrad ne postoji to je ruska fikcija i okupirana teritorija..za one koji ne znaju to je grad Kenisberg koji su Rusi okupirali i promenili mu ime…naravno da ce morati da odu milom ili silom….pre ili kasnije a ruske izvestaje ne mogu da komentarisem jer su na nivou jednog retardiranog desetogodisnjaka…

    2
    8
    • Hrvoje, retardin si ti ko i svaki KROmanjonac. Tebi kao germanu naravno da nije jasno da je Kalinjingrad ruski grad, a da li će ostati najzapadniji ruski grad, veruj mi neće. Brini ti za tvoju bednu, prćiju od “države”, i vi sami je nazivate kiflom, pa i predsednik Sanader čak, a Tuđman vas je takve kao što si ti nazvao stokom sitna zuba. Vidi se i zašto. Indijci, Nepalci, Pakistanci će uskoro biti većina u KROmanjoniji a žene vas primata KROmanjonaca biće samo za arapski gangbang avi ćete gledati i još i pljeskati kako je dobro.

      • …a eto mi vam pomažemo kolko god možemo, preuzimamo vam sve najzgodnije i te neke bogatije KROmanjonke, kolko ih je samo u Bg i ostaloj Srbiji to samo hrvacki mediji znaju 😂😂

    • Ajde nagovori Engleze neka napuste Irsku,nagovori Turke neka napuste Kipar a možda uspiješ Izrael nagovoriti da bar malo zemlje ostave Palestincima

    • Pravo veliš, upravo se tvojim infantilnim komentarom,javio jedan takav desetogodišnjak i uredništvo bi trebalo da filtrira bolje ko su pisci ovih nebuloza: Da li štićenici dečje psihijatrije ili kakav junior.kamp Bajden renger & sons?

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave