Naslovna Novosti Ruske podmornice kruže oko obala Britanije: London brine za podvodne komunikacije, osvetu...

Ruske podmornice kruže oko obala Britanije: London brine za podvodne komunikacije, osvetu za Severni tok

17
varsavjanka projekta 636
varsavjanka projekta 636
google news

U članku napisanom za publikaciju National Interest, novinarka Maja Karlin je skrenula pažnju na opasnost koju ruske podmornice predstavljaju zapadnim državama, a ne radi se samo o nuklearnim, već i o dizel-električnim podmornicama.

Očigledno, nedavno su ruske podmornice klase Kilo postale veoma aktivne kod britanske obale.

Zapad je zabrinut zbog problema koje stvaraju podmornice klase Kilo.

Nedavno su primećeni u Irskom moru kako kruže oko obale Velike Britanije i Irske. Vlasti u Londonu su ovaj slučaj već nazvale „bez presedana“, iako su priznale da to nisu prve ruske dizel-električne podmornice koje su se pojavile na području Velike Britanije.

Rusi žele da se osvetu za Severni tok?

Kako je Karlin napisala, ruske podmornice klase Kilo predstavljaju veliku pretnju zapadnim zemljama. Glavni strah je da bi to moglo da utiče na podvodne komunikacije, čime bi se Rusi osvetili za uništavanje gasovoda Severni tok.

severni tok
severni tok

„Nedavno su ruske napadne podmornice, uključujući podmornice klase Kilo, izvršile misije u Irskom moru. Najnovija verzija podmornica klase Kilo može da lansira krstareće rakete, torpeda i drugo oružje dizajnirano posebno za uništavanje podvodne infrastrukture“, rekla je novinarka Maja.

Prema zapadnim medijima, ruske podmornice klase Kilo prvi put su primećene u Irskom moru pre oko godinu i po dana. Zapad još ne zna kakve su operacije podmornice izvele u međuostrvskom moru.

Drugi slučaj je nedavno registrovan. Moguće je čak i da su dizel-električne podmornice ruskih mornaričkih snaga napravile nekoliko ovakvih putovanja do obala Velike Britanije i Irske, a da ih zapadne snage nisu otkrile, što se nedavno već dešavalo.

Ruske podmornice klase Kilo, koje deluju u okolini Velike Britanije, dolaze u region iz Baltičkog mora. Iako ruska Baltička flota još nema takve podmornice, one su proizvedene u Sanktpeterburškom brodogradilištu i nalaze se u tom području ili pre prelaska u predviđene flote ili radi održavanja i popravke.

Rusi su izgradili 12 podmornica klase Kilo: 11 komada već isporučeno

Do danas je admiralitetsko brodogradilište u Sankt Peterburgu izgradilo dve serije od po šest podmornica projekta 636.3 klase Varšavjanka (NATO oznaka Kilo) za Crnomorske i Tihookeanske flote.

Od toga je 11 već isporučeno, a poslednja je u završnoj fazi izgradnje i priprema se za puštanje u rad. Brodogradilište je već zaključilo četiri druga ugovora za izgradnju novih podmornica ovog tipa.

podmornica klase varsavjanka
podmornica klase varsavjanka

Jedna od njih je namenjena Baltičkoj floti, a tri Severnoj floti. Da će nove ruske podmornice klase Varšavjanka dobiti imena po gradovima u okupiranim ukrajinskim regionima, već smo pisali. Prva će se zvati Marijupolj.

Trenutno se u Baltičkom moru nalaze četiri dizel-električne podmornice klase Kilo. Dva od njih, Krasnodar i Novorosijsk, pripadaju Crnomorskoj floti i dovedeni su na popravku nakon završetka misija u Sredozemnom moru.

Druge dve podmornice, Magadan i Možajsk, koje su u sastavu Flote u Tihom okeanu, iako su završile državna ispitivanja, još nisu premeštene u Vladivostok.

Po svemu sudeći, rukovodstvo mornaričkih snaga RF ne žuri da naredi odlazak ruskih podmornica klase Kilo iz Baltičkog mora, u kontekstu rastućih tenzija sa državama članicama NATO.

Treba napomenuti da je, nakon pristupanja Finske i Švedske Alijansi, Rusija ostala jedina država koja nije članica NATO-a na obali Baltičkog mora.

Podmornice klase Varšavjanka

Podmornice projekta 636.3, klase Varšavjanka, pripadaju trećoj generaciji velikih dizel-električnih podmornica i smatraju se jednima od najtiših na svetu. Duge su 74 metra i imaju maksimalnu deplasman od preko 3.900 tona.

Robusni trup daje podmornici mogućnost da evoluira do radne dubine od 240 metara sa maksimalnim zaronom od 300 metara. Podmornice imaju domet do 7.500 milja. Njihovo glavno naoružanje predstavlja raketni sistem Kalibar-PL.

Još podmornica projekta 636.3

Između 2010. i 2014. godine, admiralsko brodogradilište u Sankt Peterburgu izgradilo je prvu seriju od šest podmornica projekta 636.3 za rusku Crnomorsku flotu.

Od 2017. godine u brodogradilištu za Pacifičku flotu gradi se još šest podmornica ovog tipa. Pet ih je već oprativno, a jedna čeka da se rasporedi. Trebalo bi da bude gotova 2024. godine.

varsavjanka
varsavjanka

Iz dostupnih podataka proizilazi da su rusko Ministarstvo odbrane i Admiralitetsko brodogradilište već zaključili još dva ugovora za izgradnju novih podmornica klase Varšavjanka.

Prvi ugovor je za izgradnju jedne podmornice za Baltičku flotu i tri druge podmornice za Severnu flotu.

Čini se da je prva podmornica Severne flote već dobila naziv Murmansk, ali je moguće da će to biti izmenjeno ili da će drugoj podmornici biti dodeljeno ime Marijupolj.

17 KOMENTARA

  1. Osvete za severni tok trba da se boje samo izvršioci tog terorističkog akta!
    Britanci su se svojim strahom od osvete već izjasnili kao učesnici ili bar kao organizatori u tom ne delu!
    Čekanje im teško pada, ali ne trba da sumnjaju da će Rusi izabrati pravo vreme i mesto, za “odgovor” u vezi severnog toka!

    17
  2. Cemu strah pa oni nisu digli severni tok navodno oni su dobri demokratija milosrdni andjeli oni nenapadaju zemlje koje nemaju veze sa njihovim granicama nismo mi rusofili vec ljudi koji zele rusima da budu sto jaci nebili potukli tu politicku gamad sto napada svuda po svetu i izaziva ratove zarad svojih interesa i nije mi jasno da neki srbin podrzava dzejmi seja i ostalu gamad ko ja je i nama uvodila njihovu demokratiju sa neba ziveli rusi

    31
  3. Koja rusofilska propaganda, sve Ruje mogu, samo ne mogu 3 godine sa SVO mrdnuti sa početnih pozicija osvojenih teritorija Ukrajine, tu i tamo napred nazad poneko selo, kuću, WC, kuhinju ili sobu. 🤣

    1
    23
  4. Дошло време да заигра и Руска мечка пред њиховим вратима..

    30
    1
  5. Nisu ruske podmornice dzabe oko obala Velike britanije.Zanimljiva su NPR.torpeda ststus-6.Kad se postave gde I Kako treba jednostavno se zakace za obalu.To se desava na dubinama do 1000 metara.Torpeda miruju godinama dok se ne aktiviraju.Ta nuklearna torpeda imaju snagu od 100 megatona.Rusi tacno znaju koliko ih je potrebno da POTPUNO uniste Britaniju.Britanci su dovolj o zla ucinili na celoj planeti,zasto je potrebno da malo vise razmisle o svom bioloskom opstanku.Neka vam je Bog upomoc.

    48
    2
    • ne razumem zašto pozivas boga da im pomogne ??? To imaš neki vernički nelogični program u glavi pa ga reprodukuješ i kad treba a posebno kad uopšte ne treba? Nama je interes da ta gamad nestane a taj bog kojeg spominješ neka đonja i dalje ko i do sada, Rusi rade ono što on ne radi ko i toliko puta do sada.

      16
      5
      • Anglosax su njveće zlo, prekardašili su i nisu više divoljno jaki.
        Izgleda da će platit sopstvene zablude i tiraniju koju sprovode stoljećima !

        37
        2
      • Zasto sto Sam Srbin I pravoslavac.Nisam ja taj Koji odlucuje ko ce da zivi.Nije lepo da nekoga mrzis bolje mu pomozi makar upozorenjem.

        13
        3
        • S tobom se može razgovarati, nisi fanatik,nisi reagovao burno. Ja sam Srbin ali odrekao sam se hrisćanstva pošto sam dugo tražio odgovore i pročitao bibliju “milion” puta a i druge “svete knjige”. Dakle, niti sam komunjara niti sam neki mnogo zao tip pa sam pobego od verskih moralnih merila, samo sam mnogo sagledavao to što me zanimalo i najkraće rečeno-da nam ta jevrejska religija i tuđi bogovo nisu nametnuti vatrom i mačem pre nekoliko vekova ( treba da verujem u bajke kako smo dobrovoljno napustili svoju staroslovensku veru kada smo vladali Evropom, Azijom i s.Afrikom???) mi ne bi smatrali da je ta (hrišćanska) religija naša tradicija, koja nas “ucenjuje” da ne izdamo pretke, nego bismo je smatrali za ono što očigledno jeste-jevrejska prevara bez dokaza sa posledicamo koje su ove-upravo u hrišć.narodima su izbili sv.ratovi, najkrvaviji ratovi, genocidi, robovlasništvo, feudalizam, kapitalizam, fašizam, komunizam. Nakon hrišćana najkrvavoji narodi su muslimani i jevreji,sve 3 bratske, semitske iliti abrahamske ! Slučajnost ili religiozne postavke kojima su nas vekovima programirali nasilno da postanemo to što govorim da jesmo-zveri koje sebe smatraju svetima a taj religiotni “moral” i “vrednosti” učinili su nas nesvesnim krvožednim zombijima. Ostale religije koje zovemo poganima, ovakve svinjarije ne čine ni desetim delom. Ne kuva li se 3.sv.rat PONOVO u hrišćanskim narodima upravo u ovom trenutku, a radi čega ??? Pohlepe i želje za robovlasničkim odnosom nad ostalima. Neko će reći, da al nije PC takvo hrišćanstvo. Tačno, nije toliko krvavo ni približno, ali svako zna da naši popovi zavide vatikanu i da im je jedina želja da budu bogati kao oni, ali prosto nemaju toliki fond isusovih ovaca a time ni resursa novca kojim bi radili slično, uostalom znamo da PC jako voli biti vlasnik velikih komada zemlje,jako voli naplaćivati sahrane itd. To su ukratko najočitiji razlozi koji obeležavaju sve abrahamske religije pa tako i “naše” “tradicionalno” judeo-hrišćanstvo a nisam se ni dotakao manipulativnih psiholoških doktrina za mind control nad narodom kroz nametanje osećaja krivice i manipulacije strahom, kaznom i -jevrejskim izumom kako parazitirati nad narodom i vladati njime, simbiozom sa svetovnim parazitima sistema iliti vlasti sa kojima su u istoj igri protiv naroda što si mogao videti nedavno u vreme tzv.kovid pLandemije di je PC podržavala vakcinaciju naroda i represaliju sistema nad nama, jer su bili u istoj igri protiv nas, konkretnoj igri!, a njihove nekonkretne priče o dobrom životu posle prvih 100 godina patnje koju nam jedino garantuju konkretno nažalost mnogi lakoverno implantiraju u svoj mozak jer misle da u tradiciji ne može biti ničeg lošeg i nekritički preuzimaju njihove misaone implantate. Za to vreme “religija mira, pravde & ljubavi”- inicijalna religija iz koje je kao sekta nastalo hrisćanstvo-jevrejska religija za goje, podržana prećutnom podrškom hrišćanskih država satire Gazu; ja ne volim muslimane i sve jedno mi je za palestinere, ali šta reći za one koji se kunu u svoju miroljubivu religiju, u milostivog boga koji ih uči da budu dobri ljudi, a koji RADE to što rade konkretno!, ali ja nisam ok jer kažem to što kažem a nije po hrišć.bontonu. Nije, ali vaše kolege iz iste ili srodne “religije mira” sa sličnim vrednostima ČINE te stvari, ali ja sam negativan jer govorim o osveti ka takvima…

          9
          3
          • Потпуно се слажем са тобом јер одавно мислим то исто а једино се не слажем са завршетком ‘..јер говорим о освети ка таквима’. Освета није решење већ Велика промена на којој треба радити до победе. (Било би занимљиво упознати те али како?)./ У авоме упорном походу осуђивали су стару религију јер је уздизала људе на ниво богова (грчка религија и римски цезари) а они су то исто учинили са Јехшуом (па имамо смртну жену Мајку божију) – да их онај у којег се куну може чути и видети? Како смртна жена може родити бога и какав је то бог (то је исто рекосмо било у грчкој религији) али у религији Словена није (а ни старих саксо-франака), јер врховног Бога Сварога који држи сав космос не може родити жена. Они нижи богови-божанства то су биле само описне садржајности Изворног Бога –
            божанства старих религија по својем положају су оно што су данас свеци у хришћанству. Да се зауставимо овде! Помолимо се у себи Врховном Творцу да се заврши овај рат између Све-Руса, не на штету ових који су и даље Руси по осећању.

            6
            2

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version